Inmiddels is er binnen het onderwijsveld meer aandacht voor het oudercontact. Om samen de ontwikkeling van een kind te volgen en daarop samen acties te nemen. Door met ouders regelmatig het contact te zoeken wordt niet alleen de betrokkenheid vergroot, maar trek je als school en leerkracht samen op om de ontwikkeling te stimuleren.
Uitgangspunt bij oudercontact
Omdat ik graag met jullie aan aantal tips deel waarbij het contact vanaf de start fijner kan verlopen:
- Bereid je oudergesprekken goed voor. De voorbereiding is het halve werk. Geef informatie op het gebied van welbevinden, werkhouding, inzet en resultaten. Bedenk vooraf wat je echt besproken wil hebben. Zorg altijd voor een feitelijke beschrijving van het gedrag. Dit geeft ouders inzicht in wat je bedoelt. Geef duidelijk aan hoe regelmatig bepaald gedrag zichtbaar is en wat de rol van anderen kinderen (hou rekening met de privacy van andere kinderen!) en leerkracht hierbij is. Verzand niet in details en ga gedrag niet vergoeiliken.
- Een (kleine) zorg is niet altijd geschikt om tijdens een gespreksronde te bespreken. Zeker wanneer deze zorg in de afgelopen periode zichtbaar is geworden. Voordat je de gespreksronde gaat plannen, neem je met ouders contact op om een ander moment te plannen. Deze tijdsinvestering zorgt ervoor dat er rustig een zorg besproken kan worden en ouders de tijd hebben om hun verhaal te delen.
- Elke klas heeft kinderen met zorg op bepaalde gebieden. Juist bij deze kinderen is het belangrijk om contact te houden. Alleen berichten via een ouderportaal is niet altijd voldoende. Plan tussen de twee gespreksrondes (ergens halverwege) nogmaals een gesprek in om updates te geven over de ontwikkeling van het kind en de genomen interventies.
- Schakel hulp in voor dat er een ‘probleem’ is. Zeker in de onderbouw zie je bepaald gedrag of leermoeilijkheden, maar belemmert dit nog niet volledig. Als je voorziet dat erin de toekomst problemen gaan ontstaan, is dit belangrijk om uit te spreken en hulp in te roepen van de ib’er en externe hulpverlening.
- Denk je ook aan jezelf? Zelfzorg is ontzettend belangrijk om na de oudergesprekken niet volledig uitgeput te zijn.
Zo voer je een regulier oudergesprek oftewel 10 minuten gesprek
Voorbereiding van oudergesprek
- Noteer feitelijk en concreet gedrag. Onderbouw dit met een voorbeeld uit de praktijk.
- Heb je gegevens paraat: zorg ervoor dat je leerlingvolgsysteem open staat, rapport binnen handbereik is of andere ontwikkeloverzichten. Ga dit niet allemaal bespreken, maar bekike/bedenk vooraf welke bijzonderheden hier zichtbaar zijn. (opvallende stijgingen/dalingen in voortgang of resultaten) en wat hier een mogelijke verklaring voor zou kunnen zijn.
- Kwaliteiten van de leerling en een ontwikkelpunt. Bedenkt vooraf wat een doel zou kunnen zijn om hierin te kunnen groeien.
Introductie
Heet de ouders welkom. Benoem het doel van het gesprek en geef dat je samen met ouders wilt bespreken waar de komende periode aan gewerkt gaat worden en hoe je hier zowel op school en thuis aan kunt werken.
Inhoudelijke oudergesprek
Geef feitelijke informatie over leren, werkhouding en welbevinden. Benome hierbij nadrukkelijk dat er zaken zijn die je opvlalen en/of zaken waar je je zorgen om maakt. Het is van belang dat ouders de benoemde zorg herkennen/erkennen voordat vervolgstappen worden gemaakt.
Wanneer ouders de zorg in eerste instantie niet herkennen is het vanb elang om hier een verdere toelichting op te geven. Probeer hier te blijven focussen op de kern en discussie of te gedetailleerd ingaan op de informatie, te vermijden. Maak tijdens het gesprek gebruik van de LSD technieken: luisteren, samenvatten en doorvragen.
Vervolgafspraken en afsluiting van oudergesprek
Maak samen met ouders concrete afspraken over vervolgacties. Ben je na de 10 minuten nog niet zover in het gesprek? Maak dan tidens het gesprek een afspraak op korte termijn, zodat je op een later moment verder kunt praten. Ouders hebben dan ook de informatie kunnen verwerken. Neem in dit gesprek mee hoe je als school en ouders samenwerkt en informatie uitwisselt. Vat het gesprek samen en bespreek met ouders in welke periode een vervolggesprek gepland zal worden. Natuurlijk kun je deze afspraak ook direct vastleggen.
