Home De leerkracht Zo ontwikkel je je verder als leerkracht!

Zo ontwikkel je je verder als leerkracht!

0
1297
ontwikkeling van leerkracht

Na het behalen van je opleiding mag jij je dan echt leerkracht noemen. De eerste jaren staan in het teken van organiseren, je pedagogische houding vormgeven én je onderwijsvisie verder te ontwikkelen. Je bent vooral bezig in en met de klas. Na een aantal jaar voor de klas ontwikkel je je verder. Je kijkt misschien meer buiten de klas of je bent juist meer op zoek naar verdieping. Waar zou jij je nog verder in willen ontwikkelen?

Elke leerkracht is er één en wij zijn niet allemaal hetzelfde. Gelukkig maar! Heb jij eens aan de kinderen aan het eind van de dag gevraagd wat zij deze dag geleerd hebben? Je zult merken dat er veel verschillende antwoorden naar voren komen. Zo is het ene kind blij dat hij een bepaalde som begrijpt, terwijl een ander kind iets ‘simpels’ heeft ontdekt wat voor hem of haar waardevol is.

En wat leer jij als leerkracht?

En wat heb jij deze schooldag geleerd? Naast dat je veel in de praktijk leert (elke dag opnieuw!) heb je ook professionaliseringsuren. Weet jij al hoe je deze dit schooljaar gaat inzetten? Wil jij je specifiek op één vak richten of kies je voor een cursus waar je je zelf als leerkracht je plezier blijft behouden of kies je juist voor iets waar je ook in je privesituatie je verder mee kunt ontwikkelen?

professionalisering onderwijs

De leerkracht die graag passend materiaal maakt bij de leerdoelen

Ben jij een leerkracht die graag doelgericht, maar mooi materiaal wil inzetten in de klas? Kun jij nu net niet het materiaal vinden dat past bij het niveau/ doel/ behoeften van een groep. Of heb jij een idee in je hoofd, maar heb je nog niet de skills om deze ideeen uit te werken? Dan zou je eens goed na kunnen denken over een cursus Illustrator, Photoshop of Indesign. En misschien wil je dit ook graag online delen?  Een beetje hulp bij het effectief inzetten van social media is dan misschien ook wel geschikt. Of weet jij alles al van SEO?

De leerkracht die op zoek is naar een balans tussen werk en ontspanning

In sommige weken is de balans soms even zoek. Denk aan de periode vol groepsplannen, analyses of oudergesprekken. Deze weken vraag je je misschien elke keer weer af hoe je die balans kunt vinden. Of hoe je het de volgende keer anders gaat doen in deze periode. Herkenbaar?  Misschien zijn deze trainingen voor de persoonlijke ontwikkeling echt iets voor jou: cursus assertiviteit of een cursus concentratie verbeteren.

De leerkracht die gezond & vitaal wil zijn of blijven

Of je nu al gezond & vitaal bent en wil blijven of dat je juist gezond & vitaal wil worden, ook daar kun je soms wat stimulans bij gebruiken. Of je nu alles wil weten over voeding of juist over zowel bewegen als voeding.

Weet je overigens dat je deze cursus ook onder je duurzame inzetbaarheid kunt inzetten?  Het kan er namelijk voor zorgen dat jij energiek en vitaal blijft.

De leerkracht die graag zijn of haar skills wil verbeteren

Voor de thuiswerkperiode had ik wel de wens om wat meer met videobewerking te gaan doen in de toekomst. Maar door de thuiswerkperiode heb ik wel gemerkt dat hier nog wel te ontwikkelen is. En weet je?  Dit helpt mij niet alleen in mijn vakgebied, maar ook voor deze website kan ik deze skills zeker gebruiken. Maar wat denk je van fotografie, webdesign of (creatief) schrijven?
Naast jouw baan kan je ook hier ook je ontspanning in vinden. Dat is dan nog een extra cadeautje.

De leerkracht die zich graag vakinhoudelijk wil ontwikkelen

Wil jij juist iets heel anders? Misschien om iets anders te gaan doen in de toekomst?  Dan kun jij bijvoorbeeld denken aan een cursus Nederlandse gebarentaal of juist een cursus om je gespreksvaardigheden te verbeteren. Er zijn zoveel verschillende cursussen die jouw vak inhoudelijk verbeteren.

persoonlijke ontwikkeling leerkracht

En waarom het er toch niet van kwam..

Ik denk dat als je hierboven verschillende voorbeelden hebt gezien dat je vast wel een moment hebt gehad van: dat zou ik graag nog eens willen leren. Zo heb ik al een aantal jaar een aantal wensen op ICT gebied. En toch komt het er niet van..

Er zijn verschillende redenen voor te vinden: een cursus is net op mijn werkdag of ik moet naar de andere kant van het land. De cursus wordt net juist in de drukste periode van ons werk (tussen de rapporten, analyses en oudergesprekken door) aangeboden of…..   Dus stel ik het maar weer voor mij uit. Herkenbaar?

En toch is er een oplossing!

In de afgelopen periode mocht ik kennis maken met Soofos plus om je vaardigheden te ontwikkelen

Alleen al om deze redenen ben ik enthousiast: de cursus is online te volgen op elk geschikt tijdstip. Zo ga ik er op zaterdag eens goed voor zitten. Daarnaas zijn de cursussen heel praktisch ingesteld. Je kunt dus direct aan de slag en het direct oefenen. Zo werk je precies aan je vaardigheden die jij wil ontwikkelen. En in die drukke schoolweken? Dan neem ik gewoon een weekje rust, want ook dat heb je soms nodig.

 

 

 

 

NO COMMENTS

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in