Zo neem je afscheid van een klas!

0
25032
schooljaar afsluiten met klas

Al eerder schreef ik over een afscheidsmoment van de klas midden in het schooljaar omdat ik in een andere klas en op een andere locatie aan het werk zou gaan. Het voelde heel vreemd om zo midden in het jaar afscheid van de kinderen te nemen. Nu is het eind van het schooljaar en veel leerkrachten ronden het jaar af en nemen dan echt afscheid. Je hebt een jaar veel met elkaar meegemaakt: gelachen, gehuild en veel geleerd. En nu is het tijd om de kinderen over te dragen aan de ouders en de nieuwe leerkracht. Maar hoe sluit je zo’n jaar nu af?  In deze blog …. tips om het jaar af te sluiten.

 

 

De laatste schoolweken

Natuurlijk zijn de laatste schoolweken al een voorbereiding op het afscheid. Je rond activiteiten af, je ruimt op en je haalt daarbij herinneringen van dit schooljaar op, je evalueert… allemaal een manier om naar het afscheid toe te werken, bewust of onbewust.

Zelf vind ik dit altijd een onrustige periode, vooral omdat er altijd veel komt kijken rond de overdracht en dat je ook al voorbereidingen moet treffen voor je nieuwe klas. Ondanks dat vind ik het fijn om herinneringen op te halen over hoe de kinderen deze klas binnen kwamen, welke uitdagingen er op onze pad kwamen en welke uitdagingen we overwonnen hebben…

Die laatste schoolweken vliegen zo voorbij en daar is dan de laatste schooldag met de kinderen. Hoe neem je nu afscheid na een jaar samen opgetrokken te hebben?

Tips voor de laatste schooldag

Iedereen heeft andere herinneringen en heeft een andere manier van afscheid nemen. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden en vooral de keuze aan een leerling geven om mee te doen met een activiteit of een andere rol te geven binnen de activiteit. Want wat vooral belangrijk is dat het een gezamelijk afscheidsmoment is en in de klas kent ieder zijn eigen rol en bij het afscheid dus ook.

Groepsknuffel

Tel af en ga midden in de klas staan en laat de kinderen hier omheen of in een kring laten staan. Laat ze de armen over de schouders of in de zij leggen en zo verbonden te worden met elkaar. Na een aantal tellen ‘knuffelen’ gooien jullie allemaal de armen omhoog en zwaaien naar elkaar.
Tip:  laat een ouder of stagaire een foto maken van dit moment.

 

Herinneringen ophalen in de kring

Samen staat centraal en waar voel je de samenhorigheid meer dan in de kring? Laat de kinderen terugblikken op het jaar. Welke herinneringen nemen zij mee? Wat vonden zij bijzonder? Wat waren de leukste momenten?
Laat ieder kind zijn verhaal vertellen en ondertussen genieten anderen (en jij ook) mee van al die verhalen.

 

De klas uit…

Tja en dan is het moment gekomen om de klas uit te gaan, naar de ouders.
Ga nu bij de deur (of een andere geschikte plek staan) en geef daar de kinderen de mogelijkheid om een hand te geven, te knuffelen of een praatje te maken. Vergeet niet een high-five of een boks.. Elk kind krijgt nog een persoonlijk moment met de leerkracht om het jaar goed af te kunnen ronden. Laat vooral centraal staan wat het kind nodig heeft om goed afscheid te kunnen nemen.

 

Tissues klaar….zwaaien maar!

Geef elk kind een tissue (ook handig wanneer er nog gesnotterd gaat worden) en zwaai elkaar uit met een tissue.  Natuurlijk kun je elkaar ook uitzwaaien met de hand.

 

Ben jij bewust bezig om het proces te sturen of laat je de dag lopen zoals het loopt?

Om te bewaren:

afscheid nemen van klasschooljaar afsluiten met klas

 

 

 

 

 

Vorig artikelZo maak je een beloningssysteem persoonlijk!
Volgend artikelGEZOCHT: laptop voor een ondernemende leerkracht
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in