Zo maak je onderwijsleermiddelen!

2
4743
zelf lesmateriaal maken

Zie je ook zoveel mooie onderwijsmaterialen langskomen in onderwijsgroepen of via andere social media?  Wil jij ook zelf jouw ideeen uitwerken maar weet je (nog) niet hoe je aan de slag moet gaan?  In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen over het maken van onderwijsmaterialen.

zelf lesmateriaal maken
Zelf lesmateriaal maken

Ruim tien jaar geleden startte ik met het maken van mijn eigen lesmateriaal. Voor mij was de reden dat op dat moment er nog niet veel bijpassend materiaal bij mijn lessen te vinden was. Maar ook dat mijn perfectionistische aard naar boven kwam en ik het materiaal net niet was, waar ik naar op zoek was. In de jaren later heb ik veel geleerd over hoe je wel je lesmateriaal kunt maken en wat je absoluut niet moet doen. Al deze ervaringen en tips bundel ik in deze blog, zodat wanneer je niet weet hoe je moet starten met het maken je toch aan de slag kunt.

Van inspiratie naar ontwerp

Nieuw lesmateriaal onstaat door je te laten inspireren. Waar je je inspiratie vandaan haalt is per persoon verschillend. Zo kun je door afbeeldingen op sociale media geinspireerd worden, maar kun je ook lezen van ‘een probleem’ waarvoor jij een oplossing denkt te kennen. Lesmateriaal maken is vooral niet namaken van een idee van een ander, maar juist door de inspiratie weer een nieuw idee ontwikkelen.

Het idee uitwerken

Wanneer je een idee hebt is het belangrijk om uit te werken. Wat is je doel met het materiaal? Voor welke doelgroep? Moet het zelfstandig te gebruiken zijn of ? En je gaat nadenken over welk materiaal je kunt gebruiken zodat het materiaal niet eenmalig is. Past dit materiaal ook bij de doelgroep of is het materiaal te kwetsbaar?

telactiviteit rups en vlinders

Het ontwerpen van materiaal

Om het materiaal te kunnen delen moet je vaak genoeg zelf op de pc aan de slag. Met verschillende programma’s kom je een heel eind. Het te gebruiken programma kan heel verschillend zijn:  het is net wat er bij jou past en wat jouw technische vaardigheden zijn. Je zou kunnen denken aan de volgende programma’s:

  • Canva is een gratis en online programma, waar iedereen vaak snel en makkelijk mee aan de slag kan. Je ontwerpen blijven online bewaard en je kunt de ontwerpen downloaden als afbeelding (png), pdf of ?
  • Photoshop: dit programma vraagt meer kennis en vaardigheden, maar er zijn veel mogelijkheiden mee. Dit programma kent een maandelijke abbonement en vraagt wel wat oefening en is eigenlijk vooral gericht op fotobewerking.
  • Illustrator/ Indesign: mer mogelijkheden dan photoshop omdat het meer gericht is op het ontwerpen. Veel grafsche mogelijkheden en met een aantal basisvaardigheden kom je al ver. Je hebt een Adobe abbonement nodig om met deze programma’s te kunnen werken.

Natuurlijk zijn er ook mensen die prachtige materialen maken met Paint, Word en/of Powerpoint, maar eigenlijk is dit niet waar deze programma’s voor zijn bedoeld en je loopt al snel tegen grenzen aan. Probeer een programma te ontdekken wat bij jouw vaardigheden en kennis past en waar jij makkelijk en snel je mee kunt ontwikkelen.

Gebruik van illustraties en afbeeldingen

Bij educatief materiaal krijg je ook te maken met het auteursrecht. Hoe mooi sommige materialen of afbeeldingen eruit zien, niet alles kun je zomaar gebruiken.
Er zijn een aantal sites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden (maar soms wel voorwaarden aan zitten zoals naamsvermelding of linken naar pagina) die vrij te gebruiken zijn. Ik denk dan aan Freepik.com of Pixabay.com. Natuurlijk is het ook mogelijk om afbeeldingen te kopen, zodat je ze gewoon kunt gebruiken. Dit kan via Etsy, Shutterstock of 123RF en natuurlijk zijn er ook nog veel ClipArt aanbieders. Ook bij de aanschaf van afbeeldingen is het belangrijk om de voorwaarden door te lezen waarvoor je de afbeeldingen mag gebruiken.

Eigen onderwijsmaterialen

kerstleesbingoAls jouw idee inmiddels van ontwerp naar een product is gegaan zou het fijn zijn om te delen. Probeer voor jezelf een plek te vinden waar jij het wil delen.  Dit kan door contact op te nemen met verschillende juffen om het op de website te delen, maar dit kan ook op specifieke facebookgroepen. Zeker wanneer er kosten zijn gemaakt om materiaal te maken, mag je hier zeker een bijdrage voor vragen. Zeker wanneer je iets ‘kant-en-klaar’ deelt, mag je hier wat mij betreft zeker een bijdrage voor vragen. Andere materialen zijn leuk om in de klas te gebruiken, maar kun je ook gratis via bovengenoemde plekken delen.

Waarom ik zo het zo leuk blijf vinden om nieuw materiaal te maken

Een les kan zoveel meer betekenis krijgen door er onderwijsmateriaal aan toe te voegen. Elke keer ‘ploppen’ er weer nieuwe ideeen op en heb ik direct ‘zin’ om ze te ontwikkelen. Als het idee eenmaal een product is, ben ik er weer ontzettend trots op en deel ik het graag met anderen. Ik vind het vooral zo leuk dat anderen dit ook in kunnen zetten.

 

 

Vorig artikelPreventie van leesproblemen (1): Hoe je ernstige leesproblemen kunt voorkomen…
Volgend artikelAan de slag met de toekomst, want dat ben jij! (en de kinderen in je klas!)
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

2 REACTIES

    • Je hebt meerdere abonnementen, waarbij Canva duidelijk aangeeft of je het mag gebruiken voor commercieel gebruik. Op dit moment is Canva Pro zeker te gebruiken voor commercieel gebruik.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in