Zo maak je een beloningssysteem persoonlijk!

0
6276
belonen van kleuters

Soms heeft een kleuter net even wat meer nodig om een nieuw gedrag te leren en daarom maak ik graag gebruik van een beloningssysteem die ik graag voor elke leerling persoonlijk maak. Lees snel verder over hoe je een kleuter persoonlijk kunt belonen.    

 

Waarom je kinderen zou moeten belonen…

Elke leerkracht beloont kinderen om te laten dat je het goede gedrag of de juiste houding waardeert. De leerling zal gemotiveerder zijn om het goede gedrag te laten zien.

Wanneer er sprake is van negatief gedrag in de klas, is juist belonen erg belangrijk. Richt juist dan de aandacht op elk ‘klein’ positief gedragspuntje en zet dit enorm in de schijnwerpers zodat je direct de boodschap geeft welk gedrag jij als leerkracht in de klas zou willen.

Een beloning moet bijzonder zijn

Natuurlijk krijgt iedereen een beloning door persoonlijke aandacht of een complimentje , maar soms heeft een kleuter (of juist een hele groep) meer nodig om een vaardigheid of gedrag aan te leren.

Beloningssysteem voor in de kleuterklas

Soms heeft een groep nog iets te leren. Probeer samen met het kind of de kinderen in een kindgesprek het doel te bespreken:

  • Omschrijf/ bespreek wat het doel is en wat je precies zou willen zien en introduceer een persoonlijk beloningssysteem.
  • Bedenk welke periode je hier aan gaat werken: een week, een maand of ? en hoe je de ontwikkeling gaat bijhouden.
  • Bedenk met elkaar een eindbeloning. Bedenk een passende beloning, maar overdrijf dit niet.

Wil je een gemotiveerde, intrinsiek gemotiveerde kleuter dan kun je het beste voor een beloningssysteem kiezen die past bij het kind. Door ze zelf te laten kiezen uit de speciale zelf-ontworpen beloningskaarten of stickers via Drukland.nl.

Zo zorg je voor een persoonlijke beloning passend bij het kind

persoonlijke beloningskaart

Of je nu gebruikt maakt van een beloningskaart of een beloningsposter het moet voor een kleuter visueel aantrekkelijk zijn. Persoonlijke beloningskaarten laat ik drukken, zodat ze een mooi kwaliteit hebben en het echt iets is om te bewaren. Ik kies dan voor verschillende materialen, zodat elk kind zelf kan kiezen voor iets wat ligt bij zijn persoonlijke interesse.

Daarom kies ik vaak voor neutrale beloningskaarten met persoonlijke ontworpen stickers van Drukland.nl.  Door verschillende onderwerpen te kiezen zit er altijd iets bij wat het kind persoonlijk aanspreekt. Wat is er leuker om je eigen persoonlijke sticker te ontwerpen en uiteindelijk te plakken?!

Dus maak je klaar voor een nieuw schooljaar ee met de jaarbestelling en begin het nieuwe schoojaar goed. En daar help ik graag een handje aan mee, dus met deze superhelden-beloningskaart  maak jij de beloning persoonlijk. Natuurlijk ontwerp je zelf (met de online ontwerptool zelf bijpassende stickers!

Vorig artikelGouden schoolweken: zo maak je van een groep ook een echte (dus sterke) groep!
Volgend artikelZo neem je afscheid van een klas!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in