Spelenderwijs zinnen bouwen

0
322
zinnen bouwen spel

Zinsontleden en grammatica dat komt gelukkig pas in de bovenbouw zul je misschien denken. In het opgroeien krijg je al veel van ons taalsysteem mee. Zo betekent het ook niet dat zinsontleden en grammatica in de bovenbouw start, maar onbewust leert iedereen de voorlopers al van jongs af. Met het bouwen van zinnen, ben je spelenderwijs bezig met de zinstructuur. Deze activiteit is natuurlijk heel passend bij thema bouwen. Help jij met het maken van lange zinnen om het bouwterrein af te zetten?

Kennismaken met de zinstructuur

Het opbouwen van een zin met een onderwerp, persoonsvorm en werkwoord is een essentiële vaardigheid bij het leren van grammatica en taalstructuur. Hoewel het misschien een complex concept lijkt, kunnen kinderen al op jonge leeftijd beginnen met het oefenen van zinsontleding op een speelse en interactieve manier.

Zo speel je het zinnen ‘bouw’-spel

Print onderstaande download uit. Knip de kaartjes uit en leg ze per kleur. Lees wat er op staat. Leg het stuk lint neer en voeg een werkwoord toe (rood) en voeg eventueel meerdere zinsdelen toe. Laten we beginnen met een eenvoudige zin. Zinnen bouw je door te steeds een stuk afzetlint toe te voegen. Door er zinsdelen aan toe te voegen, bouw je een zin en zal het afzetlint langer worden. Zo ontstaan er de leukste en grappigste zinnnen. En natuurlijk allemaal in het thema bouwen!

Download het zinnen bouw-spel

Spelvariaties bij het zinnen bouwen

Je kunt bovenstaande download op verschillende manieren inzetten:

  • Zelf zinnen maken door de voorgedrukte kaartjes aan elkaar te koppelen.
  • Print of lamineer de lege kaartjes en laat de kinderen zelf woorden opschrijven om tot een zin te komen.
  • Gebruik de voorgedrukte kaartjes met afbeeldingen en laat de kinderen een zin leggen. Hierna kunnen zij de zinnen opschrijven. Je kunt ze nog meer zinnen laten maken met voorgedrukte kaartjes, maar je kunt er ook voor kiezen om het verhaal af te laten schrijven (leerjaar 3/4)

Opbouw in het zinsontleden

Door dit spelenderwijs te doen, kunnen kinderen zinsontleding op een leuke manier oefenen. Ze kunnen hun verbeelding gebruiken om verschillende situaties te bedenken en steeds meer complexe zinnen te bouwen.

Het spelenderwijs oefenen van zinsontleding helpt kinderen om vertrouwd te raken met de basisstructuur van een zin en om te begrijpen hoe woorden samenwerken om betekenis over te brengen. Dit legt een stevige basis voor hun taalontwikkeling en communicatieve vaardigheden.

Dus duik in de magische taalwereld en laat je verbeelding de vrije loop terwijl je speels oefent met het opbouwen van zinnen met een onderwerp, persoonsvorm en werkwoord. Veel plezier met ontdekken en leren!

–> Dit materiaal behoort tot de verzameling van lesmaterialen rond bouwen.

Vorig artikelAchtergronden bouwen en wonen
Volgend artikelVlaggetjeslijn rond bouwen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in