Voorkom ziek zijn met de juiste hoeveelheid medicatie

0
3728
project ziek zijn

Dit materiaal maakt onderdeel uit van de pagina ‘ziek zijn’, waar je nog veel meer materiaal voor groep 1 t/m 4 kunt vinden. Dat medicatie soms van belang is om beter te worden of gezond te blijven weten we wel. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste hoeveelheid in te nemen. Om deze reden moet de inhoud goed afgeteld zijn. Juist dat zorgt voor verschillende rekenactiviteiten met het vullen van een pillenpot.

Kleikaart pillenpot

De onderstaande downloadbare pillenpot is goed in te zetten om rekenactiviteiten uit te voeren. In verband met hygiene en veiligheid kun je natuurlijk niet werken met medicatie. Klei is een goede vervanger en dit stimuleert ook de zintuigelijke ontwikkeling. Daarnaast zorgt de flexibiliteit van het materiaal ervoor dat er veel verschillende rekenactiviteiten zijn uit te voeren.

Spelactiviteiten rond ziek zijn

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Dus medicatie kun je ook uit voorzorg nemen. Het is natuurlijk wel van belang om het recept dat is voorgeschreven door de (huis)arts te volgen. Onze apothekers in spé kunnen op de volgende manieren oefenen met het vullen van pillenpotjes:

  • Maak gebruik van cijferkaarten. Laat de kinderen de een cijferkaartje pakken en de pillenpot met dit aantal vullen.
  • Om extra uitdaging te bieden kun je na het kleien van de juist hoeveelheid pillen of capsules, met de dobbelsteen (zie onderstaande downloads) laten gooien. Hoeveel meer/minder pillen/capsules?
  • Maak gebruik van de deelbundel recepten uit het hoekenpakket de apotheek om de juiste medicatie af te stemmen.
  • Laat met een kleistrengel het cijfer bij de hoeveelheid maken.

Download de materialen

Tips bij gebruik

De volgende tips kan ik geven voor het gebruik van bovenstaande materialen:

  • De kleikaart is ook voor peuters goed te gebruiken. Vergroot dan de pillenpot tot A3 formaat.
  • Je kunt de kleikaart ook gebruiken om met een pincet pompons in de pot te stoppen.
  • Bij peuters en (jonge) kleuters kun je ook gebruik maken van een gewone dobbelsteen. Zij voegen het aantal dat zij gooien toe aan de pillenpot.

–> Dit materiaal is passend als zelfstandige werkactiviteit en past in de stijl van het hoekenpakket de apotheek. Voor alle materialen rond ziek zijn, ga je naar de overzichtspagina ziek zijn.

Vorig artikel5x winterse rekenactiviteiten
Volgend artikelWoordkaarten thema ziek zijn
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in