Tafelmemory

0
28954
tafelmemory

Leren doe je niet alleen in een werkboek. Spelenderwijs kun je ook leren. Tafels leren doe je met een spel. Zo komen de kinderen steeds in aanraking met de tafels. Dit spel helpt om de tafels te automatiseren. Spelenderwijs leren rekenen is leuk!

Tafels leren met tafelmemory

Er zijn veel verschillende spellen om de tafels te leren zoals tafelbingo of met twister.
Tafelmemory is een spel dat kinderen zelfstandig in de klas kunnen spelen of gezellig samen thuis aan tafel met jou als ouder.

Voorbereidingen

Om dit spel te kunnen spelen is het van belang dat je de tafelmemory download. Knip alle spelkaarten uit. Wanneer je het vaker wil gebruiken, is het belangrijk om de kaartjes te lamineren. Maak een keuze welke tafel je wil oefenen. Je kunt ook de keuze maken om meerdere tafels te oefenen. Maar bedenk wel dat wanneer je alle tafels oefent het een enorm spel gaat worden. Je kunt dus tot max. 4 tafels tegelijk oefenen.

Zo speel je tafelmemory

Leg alle kaartjes omgedraaid op de tafel. Maak een keuze wie het spel start. Diegene mag 2 kaarten naar keuze omdraaien.

  • Past de tafelsom bij het antwoord? Dan heb je een memory. Je mag de kaartjes houden en je legt de kaartjes op een stapel.
  • Pak je twee tafelsommen? Draai de kaartjes weer om en leg ze de terug op de plek. Je beurt is voorbij.
  • Pak je een tafelsom en het verkeerde antwoord? Draai de kaartjes weer om en leg ze terug op de plek. Je beurt is voorbij.
  • Pak je twee antwoorden? Draai de kaartjes weer om en leg ze terug op de plek. Je beurt is voorbij.

Als alle kaartjes op zijn, dan is het spel voorbij. Meet nu wie de hoogste stapel heeft. Diegene is de winnaar! 

 

Spelinzet

Je kunt dit spel in de klas inzetten als opdracht in de weektaak, in een rekencircuit of als klaarwerk. Bij de start van het schooljaar hebben de kinderen een instructie nodig hoe ze dit spel kunnen spelen, waarna ze het verder zelfstandig kunnen inzetten.

Belangrijk is het om als leerkracht regelmatig de tafels die de kinderen kunnen oefenen aan te passen of aan te vullen nadat een tafel is aangeboden.
Hier kun je meer informatie vinden over het leren van tafels.

 

Heb jij ook zo genoten van dit spel? Laat dit zien op social media! Tag @jufanjaeu

Vorig artikelDagritmekaarten voor schoolgebruik
Volgend artikelHelp! Mijn kind naar school – voorbereiding op het schoolleven
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in