Woordenschat stimuleren door fietsonderdelen te benoemen

0
1011
woordenschat fiets

In Nederland zijn wij gewend om zo op de fiets te stappen. Het hoort bij ons dagelijks leven en vanaf jonge leeftijd starten wij al met de loopfiets. Toch bestaat de fiets uit veel onderdelen en heeft elk onderdeel zijn functie. Het is dan ook van belang om dit te kunnen benoemen en meer te weten over de fiets en hoe je met de fiets in het verkeer een plek krijgt. Met deze activiteit stimuleer je dit en de woordenschat over de fiets!

Woorden leren over de fiets

Wanneer je over de fiets werkt, ga je snel werken over het verkeer. Maar het is eens goed om stil te staan bij de fiets afzonderlijk. We stappen er snel op en hij brengt ons in Nederland ver. Eerlijk gezegd mis ik de fiets regelmatig tijdens mijn reizen. Je komt net wat makkelijker en wat verder.

Voor de kinderen past de fiets helemaal in de belevingswereld. Het is dan ook goed om de woordenschat uit te breiden met woorden over de fiets. En niet alle onderdelen hebben een makkelijke naam. Overigens komt het benoemen van fietsonderdelen ook in elke verkeersmethode terug. Als verwerking kun je onderstaande activiteit dan ook inzetten.

Fietsonderdelen benoemen

Om deze activiteit uit te voeren heb je het volgende document per kind/duo nodig:

Laat de kinderen samen of alleen de verschillende onderdelen op de fiets zoeken en een lijn trekken van de cirkel naar het onderdeel (soms zitten ze al op het onderdeel) en het juiste cijfer in de cirkel noteren.

Inoefenen van de fietsonderdelen

onderdelen van fiets benoemen

Je kunt deze activiteit nog een keer herhalen, maar op een andere manier. Druk onderstaande download af, knip en lamineer de kaarten en bevestig hier plakstrips achter. Laat de kinderen de woorden lezen en de kaartjes op de fiets bevestigen.

Tip! Kunnen jouw kinderen al goed lezen of zijn de kaartjes te groot? Druk de kaarten dan af met 75%.

–> Op de verzamelpagina kun je alle materialen en lestips vinden rond de fiets.

Vorig artikelZo oefen je spelling en ontwerp je een fiets!
Volgend artikelKleikaarten project reizen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in