Woordclusters noord- en zuidpool

0
98

Bij steeds meer projecten op deze website kun je de woordclusters terug vinden met als doel om de woordenschat van kinderen uit te breiden. In deze blog lees je alles over een nieuwe set woordclusters over de noord- en zuidpool (en zeker ook in te zetten bij thema winter) en kun je deze natuurlijk ook downloaden.

Waarom woordclusters inzetten?

Woordclusters laat zien elk woorden een bepaalde complexiteit heeft en verbinding is met zoveel meer woorden. Woorden die kinderen lere n moeten we niet zien als losstaande woorden, maar juist de verbinding leggen met nog zoveel meer woorden. Kinderen krijgen zo meer inzicht en kunnnen de woorden ook gestructureerd opslaan in hun geheugen. In deze vakliteratuur lees je hier meer over.

Woordclusters inzetten in de klas

Naast het aanbieden van woorden is het dus verstandig om de verbinding te maken met andere woorden. Je kunt met de woordkaarten dan ook zelf nog nieuwe clusters maken. Bij deze woorden staan er ook abstract woorden centraal. Afhankelijk van de woorden wordt er gebruik gemaakt van verschillende schema’s waar bijv. een bepaalde volgorde of juist de tegenstelling nadrukkelijk in kaart wordt gebracht. Met visuele ondersteuning zodat de woorden ook direct tot verbeelding komen.

Download woordclusters noord- en zuidpool

Een gedeelte van deze woordclusters zijn ook in te zetten tijdens thema winter. Dit materiaal behoort tot de verzameling met materialen rond de noord- en zuidpool.

Vorig artikelSinterklaasfeest: Een eigentijds feest in de klas!
Volgend artikelZo ontwikkel je je verder als leerkracht!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in