Oefenen met het maken van klankgroepen

1
21223
klankgroepenwoord leren

 

Voor verschillende taalactiviteiten is het belangrijk om woorden in klankgroepen te verdelen. Maar soms heeft een kind veel oefening nodig en dan is het klappen niet het enige hoe je de klankgroepen kunt oefenen…

klankgroepenwoord leren

Zo oefen je de klankgroepen…

Allereerst is het belangrijk dat je bij het aanleren van de klankgroepwoorden je de tijd neemt om dit eerst auditief aan te pakken. Deze intensieve stapsgewijze aanpak zorgt ervoor dat je specifiek aan kleine doelen kunt werken.

Gooi de klankgroepstukjes

Materialen:
* bal
* woorden

Beschrijving:
Begeleider noemt een woord.  De leerling zegt het woord hardop na.  Hij gaat nu hardop het woord in lettergrepen verdelen. Op het plekje waar je het woord deelt, daar laat je de bal stuiteren.

Voorbeelden:
ja  (stuiter) ger
zo (stuiter) mer (stuiter) va (stuiter) kan (stuiter) tie

Spring de klankgroepen

Materialen:

  • hoepels
  • of teken cirkels met stoepkrijt
  • kaartjes met klankgroepwoorden

Zo speel je het spel:

Verdeel de kinderen in duo’s. Laat leerling 1 het woord van het kaartje lezen. Leerling 2 springt in de hoepel en benoemt de klankgroep wanneer hij in hoepel terecht komt. Je kunt het pittiger maken door het aantal klankgroepen te laten benoemen.

Er zijn nog veel meer actieve spellen om te leren spellen: actieve spellen om te leren spellen.

 

Vorig artikelSpelling: stapsgewijs aanbieden van klankgroepenwoord, verdubbelaar en klinkerdief
Volgend artikelDoe es even gek!-dag
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

1 REACTIE

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in