Week van de opvoeding 2014: Ik tel tot 10!

0
1495

Ik tel tot 10……..!

Van 6 oktober t/m 12 oktober is het de Week van de Opvoeding.  In 2014 mag dit voor de 4de keer worden georganiseerd met dit keer als thema:  ‘ik telt tot 10’.   In de Week van de Opvoeding is er speciale aandacht voor ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en  jongeren.    Vandaag schrijf ik als leerkracht een blog waarin aandacht is voor de uitwisseling tussen leerkracht en ouders.

De stap naar de basisschool

Van baby tot peuter.  De tijd vliegt zo snel voorbij en dan is jouw kind:  kleuter.  De eerste dag naar school is een grote stap voor zowel ouders als voor het kind.   Jouw kind zal voortaan een groot gedeelte van de dag doorbrengen op een school bij een of meerdere juffen of meesters.

Inzicht in de ontwikkeling

Vaak zie je de kinderen heel snel ontwikkelen wanneer ze op school komen. Kleuters kunnen zo enorm genieten van liedjes, verhalen en het spelend leren.   Sommige kinderen vertellen thuis veel over wat ze allemaal gedaan hebben en dan kunt u lekker meegenieten.

De ouder speelt een steeds grotere rol binnen het onderwijs.  Als ouder ken je je kind als de beste.  Een goede samenwerking tussen ouders en leerkracht is dan ook heel belangrijk.  Een samenwerking staat met een goede communicatie. Niet alleen over de leerresultaten maar ook over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms wordt er nog eens opgemerkt:  in de kleuterklas mag je lekker de hele dag spelen.  De kleuters leren juist door te spelen!

Ik tel tot 10

In de kleuterklassen zijn we veel met tellen bezig, maar ook thuis kunt u hiermee aan de slag.  Mijn bijdrage aan de week van de opvoeding is om leuke spelletjes aan te reiken om thuis spelend te leren rekenen. De Week van de Opvoeding heeft dit jaar als thema:  ‘ik tel tot 10’  dus daarbij aansluitende (5 minuten) spelletjes:

Ik tel tot 10… wie niet weg is,  is gezien

Wat leert de uw kind?  de telrij van 1 t/m 10
Wie is er zelf niet met het spel verstoppertje opgegroeid? Dit is nog steeds een leerzaam spel:  spreek af wie er gaat tellen en wie er gaat verstoppen en in welke ruimte (van het huis) De teller en verstopper tellen hardop de telrij.   Veel verstopplezier!

 

Aan tafel:  geef de kookwekker door

Wat leert uw kind?  de telrij
Een leuk spel wanneer u aan tafel zit.  Zet de kookwekker of stopwatch op een aantal secondes of een minuut. Bedenk met elkaar tot welke getal je kunt tellen wanneer de wekker gaat.  Geef de wekker of stopwatch aan elkaar door.  Wanneer gaat hij af ?  Hebben jullie het getal kunnen redden?
Dit spel zorgt voor veel plezier en ondertussen oefent uw kind de telrij.

 

Welke getal mis je?

Wat leert uw kind?:  de telrij
Wanneer uw kind de telrij kent is dit spelletje uitdagend. Deze opdracht is een stukje pittiger:
Zeg de telrij op maar vergeet ‘per ongeluk’   een of meerdere getallen.  Laat uw kind ontdekken welke u vergeten bent.

Memory

Wat leert uw kind:   de telrij en het juiste cijfer hieraan te koppelen
Download de memory. Speel samen het spel door alle kaartjes netjes op z’n kop neer te leggen.  Draai om de beurt 2 kaarten om.  Tel op de ene kaart het juiste aantal afbeeldingen. Heeft de 2de kaart het juiste cijfer erbij?  Dan mag je ze bewaren op een stapel.  Wie heeft de hoogste stapel?

Voelen aan tafel

Wat leert uw kind?          Rangtelwoorden
Leg onder een theedoek een aantal dezelfde materialen (bijv. vorken, lepels, bekers) Laat uw kind voelen en daarna raden wat er onder een theedoek ligt.  Geef nu opdrachten als: ‘pak de 3de en geef deze aan…….’

 

Over de auteur:

Juf Anja van jufanja.eu is op dit moment werkzaam in de onderbouw van de basisschool. Zij maakt graag lesmateriaal en deelt graag lestips voor gebruik in de (kleuter)klas waarbij de leerstof op een spelende manier wordt aangeboden.

 

 

 

 

Vorig artikelOuderbetrokkenheid vergroten bij extra begeleiding.
Volgend artikel17 dingen die het leuk maken om juf te zijn!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in