Week van de alfabetisering: kom in actie tegen laaggeletterdheid!

0
2238

Op 9 september is de week van de alfabetisering gestart. Nog steeds is laaggeletterdheid een probleem voor veel kinderen en volwassenen. Kom jij in actie om laaggeletterdheid tegen te gaan?! Doe een goede daad en breng zo ook jouw steentje bij!week van de alfabetisering

Week van de alfabetisering

Tijdens de week van de alfabetisering is er landelijk aandacht en actie tegen laaggeletterdheid.
Want, 2,5 miljoen mensen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Wanneer je moeite hebt met leen, schrijven en/of rekenen heeft dit veel invloed op het dagelijks leven.  Denk maar aan: formulieren invullen, financiele adminstratie bijhouden maar ook op de werkvloer kunnen er problemen ontstaan omdat instructies of afspraken moeilijk te lezen zijn.

Laaggeletterdheid kunnen we al aanpakken vanaf de geboorte. Laten we met z’n allen actie ondernemen zodat iedereen de kans krijgt!

Welke acties kan de leerkracht ondernemen tegen laaggeletterdheid?

Allereerst moet de leerkracht veel observeren en kan daarbij signaleren of er in de toekomst sprake zou kunnen zijn van laaggeletterdheid.

Maar wanneer je dit goed wilt doen is het belangrijk om te weten waar je nu op moet letten:

  • Observeer de thuissituatie: in hoeverre spreken/schrijven de ouders de taal? Komen de kinderen veel in aanraking met taal? Is het voor de leerling mogelijk om een boek te lezen?
  • Observeer de leerlingen op school:  hoe groot is de woordenschat van een leerling? Heeft het kind interesse in verhalen/boeken? Heeft het kind moeite om de les bij te houden of talige opdrachten te begrijpen?  Hoe verloopt de leesontwikkeling van het kind? Hoe reageert een kind op leesteksten?

Maar dan over tot actie! Want preventie is nog steeds beter, dan op latere leeftijd het goed te leren. Een mens is dan al zo beschadigd en onzeker, dat het dan een veel grotere stap is.

Daarom deze (soms misschien bekende) tips voor in de klas:

  • Lees elke dag een verhaal voor én praat er over. (ja, in alle klassen!)
  • Neem elke dag de tijd om de woordenschat te vergroten door expliciet woorden aan te bieden.
  • Wanneer het lezen moeizaam verloopt, probeer dan samen met het kind op zoek te gaan naar ‘leuk’ leesmateriaal en neem/geef de tijd om te blijven oefenen.  Vier elke ontwikkeling!
  • Maak de ontwikkeling zichtbaar voor het kind, zodat duidelijk is dat ieder op zijn/haar tempo kan ontwikkelen.
  • Zorg voor boekpromotie op school zoals het uitlenen van verteltassen of een kinderzwerfboekstation op te richten.
  • Laat de kinderen in aanraking komen met boeken en verhalen. Bezoek culturele programma’s rond verhalen/boeken.
  • Leg contact met de bieb; vaak zijn er ook vrijwilligersprojecten waarbij de vrijwilligers thuis komen voorlezen.

En op de website van #weekvanalfabetisering kun je nog leuke activiteiten vinden als:  een letterloop of rekenrun.

Hoe kan ik als betrokkene actie ondernemen?

Natuurlijk weet ik niet precies hoe je betrokken bent bij een gezin. Of je een tante, oom, grootouders, buren, oppas of een verre vriend/vriendin bent. Toch zijn er ook acties die ook jij ondernemen kunt:

  • Feestje?  Geef bij de geboorte of verjaardag van een kind een (prenten)boek cadeau. Misschien kun je later bij een bezoek het boek voorlezen?
  • Neem wanneer je een bezoek brengt, een boek mee om voor te lezen.  Kinderen weten dit snel en kunnen, waarschijnlijk na een paar bezoeken, niet meer wachten om te weten welk boek er uit de tas komt.
  • Ga je lekker op pad met een kind? Benoem alles wat je ziet/hoort/voelt.  Laat kinderen alles ervaren en benoem en vertel hier over.
  • Geef een abonnement van de bieb cadeau:  kinderen kunnen gratis lenen en lezen.
  • Bezoek samen met de kinderen één van de vele evenementen rond boeken. Bijv. rond de kinderboekenweek of tijdens de nationale voorleesdagen.
  • Probeer samen met een kind te gaan lezen (ook al heeft hij/zij er veel moeite mee) en probeer hier toch een feestje van te maken door tijdens het lezen een griezelig drankje of een gek tussendoortje te eten wat precies bij het boek past.
  • Breng samen een bezoek aan de bibliotheek en laat de kinderen kennismaken met de collectie. Wat valt er namelijk veel te beleven en te halen!
  • Bezoek een theatervoorstelling! Elk jaar is er wel een bekend verhaal dat nagespeeld wordt en deze kun je in de wat grotere theaters zien.
  • Download de app van de vakantiebieb; 10 of meer boeken zijn gratis te lezen.

Andere acties:

Vorig artikelStedentrip Edinburgh, Schotland
Volgend artikelVier Prinsjesdag in de kleuterklas!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in