Week van de opvoeding: Buiten de lijntjes?!

0
2395

Van 2 tot 8 oktober is de week van de opvoeding en dit jaar heeft het als thema: Buiten de lijntjes.
Tijdens de week van de opvoeding draait alles om ontmoeting tussen ouders, mede-opvoeders en professionals.
Durf jij buiten de lijntjes te kleuren?
week van de opvoeding; buiten de lijntjes kleuren

Durf jij buiten de lijntjes te kleuren ?!

Buiten de lijntjes kleuren oftwel out-of-the-box denken oftwel net langs de grenzen gaan. Waarom zou jij net even anders doen dan anderen?

 Anders

Elk kind is anders. Als opvoeder zul je merken dat een aanpak bij het ene kind wel werkt, terwijl het bij ander geen invloed heeft op het gedrag. In de klas is dit prieceis zo: elk kind heeft een andere aanpak. Vaak zijn dit kleine aanpassingen, waarmee je een kind net even aan kunt spreken. Maar wat als de aanpak die een kind vraag heel ‘anders’ is?

Maar is anders ook echt anders? Of is het anders dan het gemiddelde? Wijk je af van het bestaande?

Afwijken

Om af te wijken van ‘het normale’ (oftewel gemiddelde) moet je wel lef hebben en vertrouwen hebben in jouw aanpak als professional.
Voor anderen zou jouw aanpak als verassend, vernieuwend of misschien wel schokkend worden ervaren met de daarbij behorende emoties. Maar besef je wel dat anderen ook veel kunnen leren van/over jouw afwijkende aanpak?
Misschien zelfs zo dat de lijntjes wat verschoven worden en je uiteindelijk gewoon binnen de lijntjes kleurt?  

Passend onderwijs

In 2014 is Passend onderwijs ingevoerd en wat jouw ervaringen hier ook mee zijn, passend onderwijs vraagt van een leerkracht om buiten de lijntjes te durven kleuren.
Om elk kind ook echt passend onderwijs te bieden waaraan je voldoet aan de onderwijsbehoeften, moeten er aanpassingen worden gedaan. Sommige aanpassingen ligge misschien snel voor de hand. Maar soms moet je juist buiten de lijntjes op zoek gaan naar dé manier.
En ja, dat betekent dus dat soms ‘iets anders’ een kind kan ondersteunen.

Laten we daarom allemaal vooral buiten de lijntjes kleuren én ontdekken dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om een kind te stimuleren in zijn of haar ontwikkeling.

Vorig artikelDierendag; een dag vol vriendschap tussen dier en mens
Volgend artikelvijf tips voor regenachtige dagen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in