Wat je allemaal wil weten over kleuters en de ontwikkeling

0
1344
vakliteratuur kleuteronderwijs

Of je nu een startende leerkracht bent of een meer ervaren leerkracht. Een kleuterklas is een vak apart. Als je dan voor het eerst gaat starten in een kleuterklas, wil je hier natuurlijk alles over weten.  Een goede voorbereiding is het halve werk, dus daarom mijn tips voor vakliteratuur voor de kleuters.

 

Ontwikkeling van de kleuter

Leerrijpheid

Dit boek helpt je kijken naar de ontwikkeling van kinderen en wanneer de kinderen leerrijp zijn. Ondanks dat er in dit boek geschreven wordt uit de vrije schoolervaring, geeft dit veel inzicht in het proces van leerrijpheid en hoe hier mee om te gaan.

Overigens zijn de boeken van Sieneke Goorhuis-Brouwer en Betsy van der Grift ook aanraders. Er liggen er nog een aantal op de boekenstapel te wachten!

 

Organisatie in de kleuterklas

Spelen in uitdagende hoeken

In principe is dit boek niet alleen gericht op de organisatie, maar er komt wel veel organisatie bij kijken. Kleuters leren niet alleen van lesjes in de kring. Juist de hoeken stimuleren het leren. Maar belangrijk is wel dat je hoeken aantrekkelijk zijn en dat bij de inrichting kinderen in verschillende leersituaties brengt.  Dit boek moet je echt gelezen hebben!

Overigens heeft Bianca Antonissen ook de boeken ‘Werken in een kleuterwereld 1‘ en ‘Werken in een kleuterwereld 2‘ geschreven. Deze boeken bevatten vooral informatie rond onderwerpen en er zijn denkvragen geformuleerd om je te stimuleren om na te denken over jouw klasomgeving en jouw rol als kleuterleerkracht. Zeer geschikt om nog eens te lezen wanneer je meer ervaren bent.

Vloeiend van groep 2 naar 3

Dit boek is echt een grote aanrader! Het is namelijk erg makkelijk leesbaar, heel praktisch en het helpt ook om jouw visie op het kleuteronderwijs vorm te geven. De titel doet vermoeden dat het alleen maar gaat over de doorgaande leerlijn van groep 2 naar 3. Dit heeft zeker in elke school aandacht nodig en hier wordt ook zeker aandacht aan gegeven. Maar je kunt ook veel leren en inspiratie uit dit boek halen, als je geen 2/3 combi hebt of even niet gericht bent op de overgang van 2 naar 3.

 Zorg voor kleuters

Iedereen zal dit boek aan je aanraden als je start. Het is gewoon heel praktisch en het helpt je echt bij de eerste stap in het kleuteronderwijs.  Mijn ervaring is wel dat het boek je na een aantal jaar kleuteronderwijs weinig nieuwe informatie meer geeft.

boeken over kleuteronderwijs

Vakinhoudelijke literatuur

De kleuterjaren zijn de basis voor het verdere leren. Preventief werken om leerproblemen te voorkomen, zijn van belang.

 

 

 

Preventie van leesproblemen

Het voorkomen van leesproblemen start al in de kleutergroepen. Door een rijke taalomgeving aan te bieden en de juiste ondersteuning aan te bieden, kunnen er veel problemen voorkomen worden.
In dit praktische boek veel informatie over een rijke taalaanbod en ondersteuningsmogelijkheden die je in kunt zetten.  Het boek leest makkelijk weg en je kunt direct aan de slag.

Technisch lezen in een doorlopende lijn

Dit boek van Marita Eskens moet je echt lezen. Er is een ruim hoofdstuk vol praktische tips en informatie over het kleuteronderwijs. Aan de hand van dit boek heb ik een kwaliteitskaart geschreven wat er allemaal komt kijken bij een goed aanbod. Overigens moet je ook echt het hoofdstuk over het taal-leesonderwijs in groep 3 lezen, om de doorgaande lijn te bekijken. Welke voorbereiding is er nodig voor groep 3? (Overigens zijn alle andere hoofdstukken ook aan te raden hoor!) 

Meer zorg voor kleuters door spelbegeleiding

Niet alle kinderen hebben voldoende aan de basisondersteuning. Deze kinderen hebben meer zorg nodig. In plaats van meer kringactiviteiten aan te bieden, is het juist van belang om via spel te werken aan doelen. Zelf merk ik dat er op de opleidingen te weinig aandacht gaat naar spelbegeleiding.

al pratend wijsAl pratend wijs

Evline Bogers schreef een heel praktisch handboek voor inzicht in de (mondelinge) taalontwikkeling en hoe alles in verbinding met elkaar. Het is een boek voor kinderopvang en leerkrachten jonge kind.
Lees hier meer over waarom dit boek waardevol is.

 

Verrijking van de activiteiten

Teach like a champion het jonge kind 2.0

Zelf was ik al eerder fan van ‘Teach like a champion’ maar deze activerende werkvormen zijn erg gericht op de midden- en bovenbouw. Zelf de vertaling maakt, lukt wel bij een aantal werkvormen, maar toch was ik erg blij dat er een speciale jonge kind versie is uitgegeven. Een verrijking voor je kringactiviteiten.
Alleen verkrijgbaar bij CED groep.

EDI 2.0

In de 2.0-versie van dit boek kun je een speciaal hoofdstuk vinden over EDI bij kleuters. Want dat is zeker wel anders dan in de groepen 3 t/m 8.
Een hoofdstuk vol met praktische voorbeelden vanuit de klas. Zo zul je merken dat EDI ook bij kleuters past, omdat leren niet alleen in de kring met lesjes is.

 

Heb jij nog aanraders voor collega’s in het vak? Veel leesplezier!

 

Deze blog bevat affiliate blogs naar vakliteratuur voor kleuteronderwijs. Al deze boeken zijn door mijzelf aangeschaft, gelezen en beoordeeld.

 

 

Vorig artikelEen woordenschatprogramma in je project verwerken
Volgend artikelAl pratend wijs – Eveline Bogers
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in