Verzamel de rijm eieren in het juiste nest!

0
2478
eieren

Het is bijna weer lente! Het lentegevoel is er in ieder geval wel. Heerlijk de zon op onze toet en genieten van al het nieuwe leven in de natuur. Ik kijk ernaar uit. De lente is wel de tijd van het nieuwe leven en je ziet dit terug bij de jonge dieren. Zo zien we nesten vol eieren van o.a. de eenden en kippen. En van en met eieren is veel te leren!

Rijmen met eieren

Elk dier zorgt op een beschermende manier voor zijn eieren. Deze eieren zorgen voor jong leven in de familie. Een ei dan ook kwijt raken is dan toch echt ook wel een probleem. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen. Bij deze activiteit zorgen wij ervoor dat alle eieren weer in het juiste nest belanden.

Voorbereiding van de activiteit

Print onderstaande download uit:

Lamineer de pagina’s met nesten. Knip de eieren uit en lamineer deze voor langdurig gebruik. Wil je met een grote groep dit spel spelen? Print de eieren dan een aantal keer uit. Verstop de eieren in de ruimte óf in de buitenomgeving. Zorg ervoor dat de nesten voor alle kinderen te bereiken is.

Inhoud van de activiteit met rijmeieren

Afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van de kinderen kun je de deze activiteit op de volgende manieren aanbieden:

Zoek de rijmei

Laat de kinderen een ei zoeken en met deze ei langs elk nest lopen. Ze noemen nu eerst het woord dat ze in de nest zien staan en dan het woord wat ze op het ei zien staan. Rijmt het woord? Dan leggen de kinderen het ei in het nest.

Zelf rijmen met eieren

Laat de kinderen zelf een rijmwoord bedenken bij een nest. Laat ze dit rijmwoord tekenen of schrijven met een whiteboardstift op de gelamineerde eieren. Ze kunnen dit nu verstoppen in het veld en andere kinderen zouden dan mogelijk de rijmwoorden in juiste nest kunnen brengen.

Rijmcombinaties

De volgende rijmcombinaties kunnen gemaakt worden:

  • kip: lip, schip, stip, wip
  • haan: graan, kraan, maan, traan, zwaan, achtbaan, banaan, indiaan
  • ei: blij, kei, wei, aardbei, gewei, boerderij, schilderij
  • veer: beer, peer, brandweer, verkeer
  • hok: blok, klok, rok, stok.

–> Op de overzichtspagina’s lente, pasen en kip en ei kun je nog veel meer bijpassende activiteiten vinden.

Vorig artikelWoordkaarten kip en ei
Volgend artikelWoordkaarten piraten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in