Verteltafel de winter

0
968

De eerste vorst is gemeten en er waren een paar koude dagen. En daar zijn dan toch de winterkriebels. Eigenlijk vind ik de alleen het heldere vriesweer leuk en sneeuw in het weekend. Toch jammer dat het zo lastig te plannen valt 😉 Tijdens een wandeling of een fietsttocht geniet ik toch zo enorm, maar al snel kruip ik weer lekker in huis. Ondanks dat geniet ik dan ook altijd van de mooie winterse plaatjes. De winter neem ik ook graag de klas mee in….

Winter in de klas

De winter neem je graag de klas in toch? Misschien dat er dit jaar ook nog wel wat kou (dus ijs!) en sneeuw onze kant op komt. De winter is een natuurverschijnsel waar de kinderen mee geconfronteerd worden en waar veel te ontdekken en ervaren is. Een verteltafel is een echte aanvulling aan het thematisch onderwijs in de klas.

Verteltafel de winter

Bij elk project zorg ik voor een verteltafel in de klas. Vaak laat ik dat passen bij het prentenboek dat centraal staat in de klas. De kinderen kunnen dit verhaal dan uitspelen. Niet altijd is dit mogelijk en soms kies er ook voor om een het thema algemeen te laten terugkomen bij een verteltafel. Wil je meer lezen over een verteltafel? In mijn eerdere blog schreef ik alles over de opbouw en inzet van de verteltafel.

Om de winter in huis te halen heb ik eerder een verteltafel rond de noord- en zuidpool gemaakt, maar dit jaar kies ik voor meer algemenere platen over de winter. IJsblauwe luchten, sneeuw en ijs… dat is de winter!

Achtergronden van verteltafel de winter

Bij de achtergronden maak ik de keuze om voor algemene achtergronden te kiezen. Naar mijn idee moet een achtergrond zorgen voor een sfeer, maar moet je nog alle vrijheid hebben om het bij elk verhaal of prentenboek in te kunnen zetten. Dus alle vrijheid om zelf een verhaal te vormen. Alle platen zijn zowel in een dag- als in een nachtversie beschikbaar. Met enkele attributen (slee, sneeuwschep, ijs, sneeuw) die met de winter te maken hebben, is er een sfeervolle plaat gevormd.

Zelf heb ik de achtergronden ook gebruikt bij de boekenkast van de bieb op school. Het geeft direct een sfeervol beeld met de boeken voor groep 3 t/m 8.

Aanschaf van achtergronden

Wil je deze achtergronden ook gebruiken?


Via VoorDeLeekracht kun je de achtergronden in je winkelmand plaatsen en na betaling direct downloaden. Je kunt de achtergronden hier vinden.

Wat krijg je als je de winterachtergronden aanschaft:

– ca. 5 verschillende achtergronden in dag- en nacht en helder winterweer.
De achtergronden zijn aan elkaar te koppelen, doordat je elke achtergrond ook gespiegeld ontvangt.

Vergroot de afbeeldingen tot A3 (zie voorbeeld van boekenhoek) wanneer je een grotere ruimte hebt of een witte achtergrond hebt.

Vorig artikelSneeuwballendictee… maar dan anders!
Volgend artikelVakliteratuur voor leerkrachten van groep 3 en 4
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in