lezen in de klas

Lezen & leesbevordering

Leesbevordering: op vele manieren kun je het lezen bevorderen. Maar ook de manier waarop en het materiaal wat je aanbiedt kan er voor zorgen dat de kinderen plezier blijven beleven aan het lezen.  Vandaag zet ik een aantal verschillende manieren waarop je kunt lezen in beeld. 

verschillende manieren van lezen

Verschillende manieren van lezen

Het klassikale lezen – waarbij één kind leest en de ander meelezen- is minder geschikt voor alle kinderen en welke leesvorm je ook kiest: het is belangrijk dat kinderen veel leesplezier hebben en vooral de tijd heel effectief gebruiken: door zelf te lezen!

Mandjeslezen

Bij mandjeslezen heb je meerdere mandjes gevuld met ander leesmateriaal. Elk (lees)groepje krijgt per keer een ander mandje. In de mandjes zitten leesopdrachten. Deze hebben een heel verschillend karakter. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan strips, informatieboekjes, prentenboekje, sprookjesverhalen, rijmverhalen etc.

Klassikaal lezen

Klassikaal lezen blijft ook belangrijk, zeker in groep 3.  Bij het klassikaal lezen staat: voorlezen, koorlezen en woordlezen centraal. (soms ook wel doorlezen genoemd)
Tijdens het voorlezen leest de begeleider de zin voor, bij het koorlezen lezen de leerlingen met elkaar op hetzelfde tempo hardop nog een keer. Bij het woordlezen/doorlezen leest het kind voor zichzelf de zin/woord/verhaal nog een keer.

Dit kun je op twee manieren doen:
– Het kind leest de zin voor; andere kinderen lezen de zin na.
– Alle kinderen lezen eerst zelf de tekst, daarna lezen we met elkaar hardop de tekst. De zorggroep lezen dit verhaal al eerder onder begeleiding van de leerkracht.

leesbevordering: verschillende manieren van lezen in de klas

Laatjeslezen

Bij het laatjes lezen heeft elk kind een zelfstandige leesopdracht in zijn of haar la en gaat hier zelfstandig mee aan de slag. Je kunt ook per leesgroep een ‘laatje’ klaarzetten met leesopdrachten.

Duolezen

Bij duo-lezen lezen twee kinderen samen. In groep 3 kun je ervoor kiezen om een zin om de beurt te laten lezen. Hierna kun je de keuze maken dat elk een halve bladzijde leest of elk kind een bladzijde. De meelezer krijgt als opdracht mee te lezen en het andere kind te corrigeren wanneer er niet goed gelezen wordt. De manier van corrigeren moet je wel eerst even aan de kinderen aanleren.

Leescircuit

Plan een moment in waar je verschillende activiteiten kunt uitvoeren in een circuit. Je kunt voor leesspelletjes kiezen, maar ook voor ‘andere’ leesboeken zoals strips etc.  Je kunt er natuurlijk alleen een leescircuit van maken, maar je kunt ook andere vakken in het circuit verwerken.

 

Op welke manier zorg jij voor extra leestijd in de klas?

 

 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in