Onze oktobermaand staat dit jaar in het teken van onze geschiedenis. Geschiedenis kan lang geleden zijn, maar ook nog maar kort. Toch blijft de gescheidenis springlevend omdat wij uit elke tijdsperiode wel iets terug kunnen vinden in onze samenleving. In deze blog geef ik een aantal ideeen hoe je dit project voor leeftijde kunt openen en misschien wel samen met ouders?
Verrassende opening kinderboekenweek 2020: En toen…
Ben je (als commissie) druk aan het brainstormen over de opening van de kinderboekenweek? Het belangrijkste van de opening van de kinderboekenweek is (naar mijn idee) dat het gaat over lezen, kinderboeken en verhalen. Daarnaast is het ook belangrijk om kinderen kennis te laten maken met andere verhalen dan zij misschien gewend zijn.
Misschien kan deze blog je wat inspiratie geven:
Ga je mee op reis naar toen?
Deze opening kan het beste plaatsvinden in een grote ruimte of op het schoolplein. Hang een zwart kleed (horizontaal) op. Je kunt er ook voor kiezen om landbouwplastic te gebruiken. Zet hiervoor een soort ‘controlepoort’, die je simpel en snel maakt van een doos, en beplak deze controlepoort met aluminiumfolie. Laat de kinderen vooraf in de klas verkleden tot iemand uit de tijd die centraal staat.
Vul de speelplaats met ouders. Laat de leerkrachten van de klassen om de beurt in de tijdsmachine stappen en achter het zwarte kleed ‘verdwijnen’ Dan telt iedereen af en komen de leerlingen in stijl achter het zwarte kleed vandaan. Een of meerdere kinderen lezen een verhaal voor (bijv. uit een van de boeken van Arend van Dam) of vertellen het verhaal van deze personages a.d.h.v. een toneelstuk. Zij gaan na een introductie op het plein staan en zo zal elke klas om de beurt te voorschijn komen.
Ga jij aan de slag met deze inspiratie? Deel een foto op mijn facebookpagina of tag mij op insta @jufanjaeu.
Ga terug in de tijd met…
Laat de kinderen van groep 7-8 verkleden als figuren uit de geschiedenis. Laat ze in de omgeving van de school rondlopen. De andere groepen gaan in groepjes op zoek naar deze personages uit de geschiedenis. Wanneer ze een personage gevonden hebben, vertellen deze personages een (zelfgeschreven) verhaal over het leven van deze persoon. Met een bijpassende bingo kaart komt de geschiedenis dichtbij het nu.
Deze activiteit is ook goed als afsluiting te gebruiken.
Oude tijden herleven
In sommige landen horen de storytellers er helemaal bij in het dagelijks leven. Zo was ik eerder op een studiereis naar Schotland en kwam daar iemand met een vleugje humor vertellen over de geschiedenis van het land. In Nederland is dit helaas minder bekend, maar tijd om hier verandering in te brengen?
In een knusse setting- in de school met poefjes, banken, kussens of buiten met vuurkorven en boomstammen – wil elk kind deze mooie verhalen wel horen. Alle oren spitsen zich wanneer zij horen … en toen… Een soort van En ze leefden nog lang en gelukkig. Dit keer geen einde, maar het verhaal gaat verder. En zo is het maar net.
Natuurlijk zijn er ook leerkrachten die geweldig kunnen vertellen, waar de kinderen aan de lippen hangen om het verhaal verder te mogen horen. Laat die storyteller maar thuis en laat deze leerkracht een prachtig verhaal vertellen. Toch op zoek naar een storyteller? In Nederland is dit soms wel lastig te vinden omdat Storytelling vooral ingezet wordt voor organisaties. Toch heeft vaak een (oude) stad in de buurt vaak een storyteller.
De geschiedenis is nu!
Alles lijkt zo lang geleden, maar het verhaal gaat elk moment verder. Kinderen kunnen gaan beseffen dat wat zij nu meemaken morgen alweer geschiedenis is. Hoe leuk is dan om deze geschiedenis door te geven aan…? Om het verhaal verder te vertellen? Laat elk klas iets meenemen wat iets vertelt over het schoolleven nu. Stop dit in een tijdscapsule, kistje of ? en begraaf dit in de grond rond de school. Er is weer geschiedenis geschreven…
Deze activiteit is ook goed te doen als afsluiting van dit project: laat de kinderen brieven aan de toekomst schrijven of laat de klas iets zien van het geleerde van de afgelopen weken.
Op zoek naar nog meer kinderboekenweek ‘En toen…’ materialen?