Verover de rijmmunten!

0
2532
rijmmunten

Het project piraten daagt de kinderen uit op een speelse manier te leren. Een echte piraat probeert goudstukken en andere schatten te veroveren. Soms is het nodig om hun buit even te verstoppen om op een later moment op te graven. Vandaag graven ze hele bijzondere munten op: rijmmunten! En zo oefenen de kinderen dus met rijmen en binnen de activiteiten kun je differentiatie vinden.

Rijmmunten: wat zijn dat?

Op de zelfontworpen piratenmunten kun je alleen maar rijmwoorden vinden of je kiest voor afbeeldingen met woorden die op elkaar rijmen. De piraten veroveren dus niet zomaar munten!

Hoe speel je het spel met de rijmmunten?

Er zijn verschillende variaties te spelen:

Rijmmunten opgraven en naar de juiste schatkist brengen

Laat een bovenbouwleerling alle rijmmunten in de zandbak begraven. Zet verschillende schatkisten klaar rond het plein of hang de schatkisten van onderstaande download aan een mand. Laat de kinderen de munten opgraven en eerst een maatje vinden. Dit betekent dat het kind het woord leest en een ander kind zoekt met een rijmwoord van dit woord. Samen zoeken ze een schatkist op. Zijn alle schatkisten al vol? Dan bekijken de kinderen samen bij welke andere rijmwoorden hun munten passen.

Schip veroveren

Zorg voor schatkist die de groep kinderen kan veroveren. Ze verdelen de buit en zoeken een plek op waar ze de buit gaan bekijken. Laat ze nu hun rijmmaatjes vinden door een tweetal te vormen en bij een schatkist te gaan zitten. De andere kinderen lopen met hun rijmmunten langs en bekijken of hun munt bij dit duo hoort. Zing ondertussen voor de gezelligheid piratenliedjes met elkaar. Gebruik één van bovenstaande bestanden.

Rijmmunten

Laat de kinderen 10 rijmmunten opgraven (zie onderstaande download) Print vooraf de lege rijmmunten af. Zet schatkisten klaar en laat de opgegraven rijmmunten in een schatkist stoppen. Op de lege rijmmunten die opgegraven worden, noteren de kinderen met een whiteboardstift zelfbedachte rijmwoorden en ze stoppen deze in de juiste schatkist.

Ben je op zoek naar andere lees- en spellingsmaterialen rond piraten? Bekijk dan zeker even ‘Schatkistlezen‘ en ‘Graaf en zoek de schatkisten’ Overigens kun je hier alle piratenmaterialen vinden.

Vorig artikelGraaf en zoek de schatkisten!
Volgend artikelZo zorg jij voor de aankleding van paasontbijt of paaslunch!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in