Verlies je doel niet uit het oog bij het inrichten van je klas!

0
1990
klas inrichten

In de zomervakantie lekker op pinterest op zoek naar voorbeelden van een klasinrichting? Met een beetje inspiratie is niets mis. Besef wel wat al deze afbeeldingen teweeg kunnen brengen. Ken jij je grenzen?

Perfect gestijld

Weet je overigens dat de perfect gestijlde klaslokalen vaak klaslokalen uit Amerika/Schotland of België zijn? Hiervoor zijn meerdere verklaringen en dit heeft allemaal te maken met hoe het onderwijs georganiseerd is. In Nederland heeft iedere klas een basisuitrusting en kun je tot op een bepaalde hoogte materialen via de school aanschaffen. Op zich zou je met alle materialen een groep kunnen draaien. Dit is in andere landen soms anders en hangt het er vanaf hoeveel budget de leerkracht wil investeren hoe het klaslokaal eruit ziet. Het levert wel weer hele leuke D.I.Y’s op van bestaande goed verkrijgbare materialen. In Schotland is het juist een gewoonte om alles te presenteren met felle kleuren en alle wanden hangen dan ook vol.

Ook staan wij vak voor ‘Gewoon is al gek genoeg’ en dat zie je ook terug in onze klaslokalen. Wij kiezen vaak toch voor klaslokalen met minder prikkels en toch een bepaalde orde of structuur. Terwijl er in andere landen juist meer gewerkt wordt aan een huiskamer-gevoel.  Voor alle klaslokalen is iets te zeggen en dit heeft ook wel iets met de eigen cultuur en onderwijs te maken.

Ons doel bij het inrichten van je klas

Maar laten we goed nadenken over onze klasinrichting. Wat willen wij met ons klasinrichting bereiken? Ik kan mij voorstellen dat één van de volgende gedachtes bij jou naar voren komen:

  • Fijne leeromgeving
  • Stimulans/ ondersteuning van leerproces
  • Zelfstandigheid
  • Duidelijkheid en structuur

Afhankelijk van jouw onderwijsvisie zal het ene punt meer van belang zijn dan het andere.

Maar laten we ook serieus reflecteren op wat ik de afgelopen jaren zie in onderwijsland. We vinden het bij de start van het schooljaar belangrijk dat onze klas er leuk uitziet. Ik denk dat dit deels komt omdat wij in de zomervakantie alle tijd hebben om na te denken over de klasinrichting. Waarschijnlijk hadden we anders veel minder tijd en aandacht hier aan kunnen besteden.

Ook denk ik dat veel leerkrachten gewoon genieten van het inrichten en dat ze dat energie geeft om een nieuwe klas in te richten. Zelf herken ik dit overigens wel een beetje: ik geniet elk jaar opnieuw van het uitdenken en ontwerpen van klassenthema’s of dagritmekaarten in een bepaald thema. Maar ik ben de afgelopen jaren wel steeds meer gaan nadenken over de grenzen aan het inrichten. Hoe ver wil ik gaan?

Ken je grenzen bij het inrichten

Maar mijn kritische noot van vandaag is dat wij misschien een beetje doorslaan in het aankleden van onze klas. Is de aankleding altijd nog het ondersteuning van het onderwijs? Of is het doel uit het oog verloren?

Maar nu lijkt het er daardoor (en mede door alle perfect pinterestpictures) dat dit de norm geworden is. Is dit wat wij willen in onderwijsland? Want wat is er mis met ‘gewone’ grijze potloden? Waarom moeten de gummen/mandjes etc. allemaal in dezelfde stijl? Maakt dit ons onderwijs beter?
Dus laten wij ons klas inrichten probeer grenzen voor ogen te houden. Niet alles hoeft in dezelfde stijl of kies ervoor om een aantal jaar gebruik te maken van een bepaalde klassenstijl. Daar worden de kinderen echt niet slechter van. Tijd bespaar je ook door klassenthema’s aan te schaffen. Wat denk je van de superhelden, tropical, letters&doodles of safari. Waarom zelf alles in elkaar zetten als er online al veel verkrijgbaar is?

Een ander voordeel van niet tot in detail bij een bepaald thema te laten passen is dat je toch een groter budget kwijt bent aan allemaal ‘kleine dingen’ En je hebt nog extra uurtjes over om te genieten!
En wat is er nu belangrijker:  dat je klas er perfect tip-top eruit ziet of dat jij doelgericht onderwijs geeft aan elk kind? Besteed juist de tijd aan de voorbereiding zodat je goed voorbereid kunt starten!

Fijne zomer!

Vorig artikelDagritmekaarten watercolour
Volgend artikelHors, een leesboek voor de paardenliefhebber!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in