spelling; verdubbelaar

De verdubbelaar:  een spellingsregel waar veel kinderen moeite mee blijven houden.  Natuurlijk kun je er achteraf extra oefeningen tegenaan gooien, maar waarom niet eens kijken naar de aanpak van de instructie en inoefening van deze spellingsregel?
spelling; verdubbelaar

(overigens is er bewust voor gekozen om de verdubbelaar in lettergrepen te verdelen)

Voorkennis

Om de spellingsregel van de verdubbelaar tot een succes te laten worden is het belangrijk dat de leerling deze vaardigheden en/of kennis al beheerst:

– de leerling moet verschil kennen en kunnen benoemen  tussen lange en korte klanken:

Als je het verschil tussen lange en korte klanken niet weet is het ook lastig om te luisteren want wat moet je dan horen?   Wanneer een leerling hierop uitvalt kun je het klinkerschema alsnog aanleren.  Dit kun je doen door elke letter van een zelfverzonnen woord te benoemen. De leerling noemt bij elke letter of het een korte klank, lange klank, medeklinker of tweetekenklank is.

Preventief kun je dit ook aanbieden. In een groep 3 waar ik op bezoek was zag ik dit ook:

lange en korte klanken

(idee uit:   Zo leren kinderen leren lezen en schrijven)

– de leerling moet een woord in klankgroepen kunnen verdelen:

Het is lastig om de spellingsregel van de verdubbelaar toe te passen wanneer je een woord niet op de juiste manier kunt verdelen in klankgroepen. Ook in het onderwijs is hier wat verwarring over. Lees hier maar een discussie tussen RT’ers  en wat het SLO voor uitleg geeft.
Om dit te oefenen kun je het spel waarbij je een woord in lettergrepen verdeelt goed gebruiken. Alleen verdeel je het nu niet in lettergrepen maar in klankgroepen.

 

Aan de slag

Zo, nu de kinderen dit allemaal beheersen kunnen we pas écht aan de slag met de spellingsregel van de verdubbelaar.   Hier een aantal tips:

– Oefen niet alleen met werkbladen.
– Leer een rijmpje aan om de spellingsregel te onthouden (volg het rijmpje of spellingsregel zoals de methode aangeeft)   Enkele voorbeelden hiervan zijn:

                                 * Als ik aan het eind van een klankstuk een korte klinker hoor, ga ik met
twee medeklinkers door.
*Korte klanken zijn blij, want er komt een letter bij.

– Hang de spellingsregel op in de klas.   Gebruik de spellingsposter van de methode of gebruik de poster van RT materiaal als  zelfstandig spellen / Speciale spellingsbegeleiding. Maak hier een schoolbrede afspraak over.

handtekening

 Heb jij tips om toe te voegen?  Wat zou je graag meer willen weten?  Plaats dit in een reactie hieronder.

 

 

 

1 REACTIE

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in