Dit keer een review van een boek dat in 2021 verscheen: van thematisch werken naar thematiseren. Een boek over werken met een thema en spel.
Praktische informatie
Titel: Van thematisch werken naar thematiseren
Auteur: Aafke Bouwman/ Sigrid Houtsma/ Margreeth Mulder/ Kobi Wanningen
Uitgever: Uitgeverij Pica
Jaar van uitgave: 2021
Informatie van de omslag:
‘Spel is voor het jonge kind een levensbehoefte en een intense ervaring. Het is zijn manier om zich te verbinden met de omringende wereld en deze te leren kennen. Het spel van kinderen vormt het hart van thematiseren’
In peutergroepen en onderbouwgroepen is thematisch werken al jarenlang een gangbare werkwijze. Werken met een thema wordt thematiseren als de aanpak en uitvoering van onderwerpen uit het thema een gezamenlijk, actief en dynamisch samenspel tussen de professional en de kinderen is.
Mijn mening over dit boek
Na de afronding van mijn opleiding leraar basisonderwijs met de minor jonge kind, wist ik dat mijn hart in de onderbouw lag. Ik omschreef mijzelf als een juf die in thema’s dacht. Na een aantal jaar in de kleuterklas te hebben gewerkt, merkte ik dat thematisch werken wel wat verdieping nodig had. Een zoektocht van mij als professional volgde.
Na vele kleuterjaren ging ik in de groepen 3 en 4 werken. Mijn spelhart bleef kloppen en zelf ging ik op ontdekking om meer spelgerichter te werken aan leerdoelen. Deze zoektocht heb je ook kunnen lezen in een blogserie.
En nu is het boek ‘Van thematisch werken naar thematiseren’ en dit boek had ik eigenlijk nodig gehad bij het begin van een zoektocht naar leervolle (kleuter)onderwijs. Dit boek moet dan ook zeker aan bod komen bij minor/specialisatie Jonge Kind.
Wat er dan allemaal aan bod komt
Driekwart van het boek gaat over thematiseren. Natuurlijk komen rekenen en taal in hierin wel aan bod, maar deze twee onderdelen worden uitgebreid uitgewerkt in de laatste twee hoofdstukken.
In eerste instantie start het boek direct het verschil te maken tussen thematisch werken en thematiseren. En daarin is zeker een wereld van verschil. Regelmatig komt dit nog aan bod. Het laat duidelijk het verschil zien, maar ook hoe je naar thematiseren toe kunt werken.
Wat ik ook erg fijn vind, is dat het boek geschikt is voor pedagogisch medewerkers/peuterleidsters en kleuterleidsters, maar ook de leerkrachten van groep 3 en 4 kun je op deze manier enthousiasmeren.
Er wordt geleerd om te kijken naar de (spel)fases van kinderen en jouw ondersteuning hierop aan te passen.
Eigenlijk alle ‘maren’ die je zou kunnen hebben tegen thematiseren, worden zorgvuldig behandelt. Door te thematiseren werk je ook aan leerdoelen, die in dit boek focusdoelen worden genoemd. Heel mooi is dat vanuit spel de verbinding met rekenen, taal en woordenschat wordt gelegd. Daarbij worden er tips gegeven voor de ondersteuning, maar ook technieken die je kunt inzetten om meer leeropbrengsten te behalen.