Lesgeven in de groepen 3 en 4 vraagt weer een andere benadering dan de bovenbouw of juist de onderbouw. Na een aantal jaar ervaring in deze middenbouwgroepen en veel gelezen te hebben, deel ik graag tips voor vakliteratuur. Want kwalitatief onderwijs zorgt voor een goede basis voor de toekomst!
Vakinhoudelijk
Technisch lezen in een doorlopende lijn
Dat de doorlopende leerlijn belangrijk is, heb je misschien al gemerkt bij de overgang van groep 2 naar 3. Dit boek is erg geschikt voor alle groepen. Er zijn specifieke hoofdstukken gericht op de kleutergroepen, groep 3 en groep 4. Lees vooral ook de hoofdstukken over de eerdere of latere groep, zodat je inzicht krijgt in proces voor- en achteraf.
Effectief rekenonderwijs
Rekenonderwijs is meer dan een les geven. Dit boek geeft je meer inzicht in de ontwikkelingen van het rekenonderwijs en waarom het automatiseren in de groepen 3 en 4 zo van belang is.
Leren
Leren lezen doe je met je lijf
Juist in de groepen 3 en 4 is de overgang van het speelse leren naar het schoolse leren. Al is beweging voor alle kinderen van belang. En weet je dat je juist bewegend leren kunt inzetten om leerstof te herhalen of in te oefenen? Dit boek is specifiek gericht op leren lezen.
Van thematisch onderwijs naar thematiseren
Misschien een verrassende titel maar in eerdere blogs gaf ik al aan dat thematisch onderwijs zeker ook in groep 3 en 4 kan. In dit boek wat gericht is op het spelenderwijs leren bij peuters en groep 1 en 2. Maar ook groep 3 komt zeker aan bod. Bij thematiseren komt dat even wat meer verdieping kijken, maar de opzet is hetzelfde en betrokkenheid gegarandeerd.
Vloeiend van groep 2 naar 3
Dit boek is erg gericht op de kleuterklas, maar er is ook veel aandacht voor een combigroep 2/3 en de overgang van kleuters naar groep 3. Hoe zet je een doorgaande lijn voort? Hoe kun je spelend leren inzetten in een groep 3? Een praktisch boek wat fijn leest.
Welke vakliteratuur vind jij een aanrader voor jouw groep 3/4-collega’s? Laat dit achter in een reactie.