8 tips voor een low-budget kerstversiering!

0
4514
kerstversiering

Helaas is de kerstperiode altijd zo kort, want wat is het toch genieten in een prachtig versierde klas of huis met alle kaarsjes aan. Of je nu startende leerkracht bent en nog geen verzameling kerstversiering hebt om op school te gebruiken of dat het budget van school op dit moment niet toereikend is om veel aan te schaffen: een voordelige kerstsfeer breng je zo binnen de school. En natuurlijk ook thuis te gebruiken 😉 Heb je overigens de hele verzameling met kerstmaterialen al gezien?

 1.  Sfeer aanbrengen

Een beetje sfeer start met een lekker kerstdeuntje. Zorg voor een kerstplaylist of start een playlist op bijv. Youtube. In deze sfeer lukt raak je helemaal geinspireerd om samen kerst te gaan vieren.

2.  Ga eens op pad zonder portemonnee

Niet alles hoeft wat te kosten.  Ga eens na de kerstperiode (of vooraf) bij de landelijk bekende warenhuizen of winkels langs.  Ze gebruiken veel promotiemateriaal in de winkels en etalages. Aan het eind van de kerstperiode gaat dit allemaal weg en is dit in de klas is dit nog goed te gebruiken.
(@jufinger)

3.  Laat het licht maar schijnen

Wanneer je geen kerstboom hebt, is dat niet erg. Dit scheelt ook nog wel wat tijd. Je kunt ervoor kiezen om een kerstboom zelf te maken van bijv. hout. Ben je iets minder creatief? Er zijn ook andere oplossingen.  Hang veel lichtjes door de klas heen, dit geeft zelf al een sfeer. Met een slinger en wat stof maak je er al een vrolijke boel van.  Eventueel hang je er nog een paar kerstballen aan.

4.  Kerstversiering shoppen

Breng eens een bezoekje aan de Action, Xenos, Wibra, Zeeman en Hema.  Dit zijn toch de winkels met materiaal om iets goed te kunnen decoreren. Elk jaar een ander aanbod maar meestal met een leuk klein prijsje. Rond de herfstvakantie komt het aanbod in de winkels, dus dan heb je even goed de tijd om rustig rond te snuffelen en een lijstje te maken wat je werkelijk nodig hebt.

5.  Lijstje maken en op juiste moment shoppen

Denk alvast na voor volgend jaar:  welke materialen mis jij nu op school/in de klas/thuis?
Wat zou je graag willen vernieuwen of juist willen toevoegen aan je verzameling?
Rond kerst komen er veel folders met allemaal leuke aanbiedingen.  Het aanbod is nagenoeg hetzelfde. Vergelijk de prijzen met elkaar en maak een lijstje met welke dingen je waar gaat kopen. De ultieme tip is om op 2de of 3de kerstdag verschillende tuincentra af te gaan. Alle overgebleven kerstartikelen zijn dan echt heel voordelig op de kop te tikken. Er zit echt nog veel moois tussen.

 6.  Inspiratie opdoen en zelf creatief aan de slag

Wanneer ik inspiratie zeg, zullen er veel direct denken aan de verschillende pinterestborden. Wat veel mensen niet weten is dat er op facebook een aantal creatieve groepen zijn.  Deze delen met elkaar de mooiste dingen. Mijn favoriete groepen zijn: be creative with Action en Low-Budget creatief. Hier komen zoveel voorbeelden en voordelige tips langs.

7.  Aan de slag

En dan bedoel ik niet perse dat jij moet knutselen.  Laat de kinderen zelf voor de versiering zorgen. Laat de leerlingen de ramen beschilderen, laat ze een aantal knutsels maken en hang dit op een goed zichtbare manier op.  In ieder geval zorg voor een leuke aankleding en met een aantal stoffen en met knutsels van de kinderen kom je al ver.

8. Wat neem jij mee van thuis?

Samen ben je verantwoordelijk voor je leefomgeving, is een gedachte die ik graag uitdraag. Bedenk samen met de kinderen welke materialen er nog nodig zijn en wie iets kan lenen. Je leert de kinderen een bijdrage te leveren en verantwoordelijk om te gaan met de materialen van anderen.

En bij dit alles is het vooral belangrijk om in je achterhoofd te houden: less is more. Oftwel het zijn maar max. 3 weken dat je op school rond kerst werkt. Maak het niet te gek en niet alle versiering levert echt een bijdrage aan jouw doel. Geniet met elkaar van de fijne kersttijd!

Vorig artikelKerst kleuters: kleikaarten in thema kerst
Volgend artikelHang het juiste aantal kerstballen in de boom
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in