Tim de kleine boswachter – de baas in het bos-

0
644
review tim de kleine boswachter baas in het bos

Een persoonlijke tip voor de kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen. Een themaweek rond lezen en natuur/duurzaamheid. Het bos is één van de plekken waar we goed voor zouden moeten zorgen. Waan je in het bos!

Algemene informatie

Al eerder verscheen er een verhaal over Tim de kleine boswachter. Er is altijd wel iets in het bos te beleven. En dat er in elk bos een boswachter nodig is, blikt ook dit keer maar weer. Uit alle verhalen blijkt dat de boswachter een echte beschermer en verzorgen van de natuur is en veel kennis heeft.

Titel: Tim de kleine boswachter -baas in het bos-
Auteur: Jan Paul Schutten/ Tim Hogenbosch
Illustrator:
Uitgeverij: Volt
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina’s: 128

Waarom Tim een echte baas van het bos is…

Tim en zijn vriendinnetje zijn elke dag in het bos te vinden. Elk hoofdstuk kan als afzonderlijk verhaal worden gelezen (soms horen er twee hoofdstukken bij elkaar) In elk hoofdstuk staat elke keer een klein avontuur centraal. Van bosbrand tot het redden van vossen. En bi jalle avonturen proef je de liefde en de respect voor de natuur. Een heerlijk boek om voor te lezen of zelf te lezen in eind groep 3/4/5. Het verhaal wordt ondersteunt door prachtige afbeeldingen, maar heeft wel veel tekst.

De verhalen zijn niet zomaar verzonnen. Ze zijn gebaseerd op de avonturen van een echte boswachter. Tijdens het lezen heb ik geen enkel keer het idee dat het verhaal op deze manier niet kan lopen. Het blijft dicht bij de werkelijkheid. Knap gedaan!

Zo zet je het boek in de klas in!

  • Speel modderspelletjes of spellen waar vies worden niet erg is. Voor de zintuigelijke ontwikkeling is dit zelfs belangrijk. Voor tips kun je gebruik maken van alle lestips rond modderdag.
  • Graaf een geul (in de zandbak?) en laat kinderen ontdekken hoe ze met natuurlijk materiaal het water kunnen omleiden of juist kunnen blokkeren.
  • Laat kinderen kennismaken met verschillende sporen in de natuur. Nog leuker is om aan elk spoor een opdracht te koppelen.
  • Organiseer een vuilniswedstrijd met de verschillende klassen op school. De afvalbingo kun je hier ook bij gebruiken.
  • Laat de kinderen met waterpistolen een ‘bosbrand’ blussen.
  • Ga op zoek naar insecten. Je kunt hier gebruik maken van zoekkaarten. Laat de kinderen meer informatie opzoeken over waar het dier een talent in heeft of wat er bijzonder aan is. Bedenk een manier waarop je dit leuk kunt presenteren.
  • Ga een dag op pad met een echte boswachter in het bos.

Deze review is over een product dat door mijzelf is aangeschaft. Er is geen samenwerking met de uitgever bij het schrijven van deze blog.

Vorig artikelSpekkie en Sproet – dieven in de nacht
Volgend artikelWoordkaarten de brandweer
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in