Hoe een TikTok challenge je kan uitdagen tot lezen…

0
1864

In het boek ‘Technisch lezen in een doorgaande leerlijn’ komt maar weer duidelijk naar voren hoe belangrijk leesbevordering is. Het plezier in lezen is zeker in de bovenbouw van belang zodat de kinderen blijven lezen. Eigentijdse verhalen én verschillende genres kunnen het lezen aantrekkelijk houden.

Eigentijds verhaal: De TikTok challenge

Titel:  De TikTok challenge
Auteur: Annet Jacobs
Uitgeverij:  Witte Leeuw
Jaar van uitgave: 2021
Pagina’s: 89
Vanaf 9 jaar

Nova mag van haar moeder niet op TikTok. Jammer. Vooral als haar hele klas -zelfs meester Jaap- meedoet aan een grote TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok. Nova doet ook mee. Stiekem. Met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes. En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch?

Vormgeving

Het boek met een hardcover trekt direct je aandacht door de felle kleuren met vooral een roze, paarse en mintgroene toon met een schaduw van een persoon. In het boek komt de mintgroene kleur terug op elke pagina bij de paginanummers, doodles, titels en met een ballon worden de hashtags en muziek bij een filmje aangekondigd. Door het kleurgebruik en tekeningen oogt het verhaal vrolijk en hip. Elk hoofdstuk wordt aangekondigd met een #hashtag.

Verhaallijn TikTok challenge

TikTok is op dit moment hot en hoe leuk is het dan om een spannend verhaal hierover te lezen? Zelf heb ik (en meerdere ouders waarschijnlijk ook) weinig met TikTok. Allereerst is dansen en muziek niet mijn ding. Daarnaast maak ik graag keuzes qua social media en vind ik privacy erg belangrijk.

Tussen de regels door lees je de beweegredenen van de moeder van Nova. Dit had wel duidelijker naar voren mogen komen. Al vind ik overigens dat moeder vooral erg controlerend is en niet het gesprek aangaat. De hele klas en zelfs meester Jaap doet mee aan de challenge. Deze meester is hip en doet mee om van zijn zus te winnen.

Nova doet als enige dan niet mee. Tenminste dat denkt iedereen. Ze vindt een mobiel in haar zak en zo kan ze toch meedoen. Met een gebruikersnaam dat passend is bij haar buurman Dax doet ook zij mee. Ondertussen helpt ze alle kinderen in haar klas met een creatief idee om rond een onderwerp een filmpje te maken en heeft ze ook de grafische vaardigheden om er iets moois van te maken.

Maar iedereen is elke dag weer enthousiast over de filmpjes van DaXtottheMaX. Na alle filmpjes gemaakt te hebben heeft Nova elke keer weer een ander idee voor haar eigen filmpjes. Nova moet wel stiekem doen om de filmpjes te maken, maar gelukkig helpt haar oma haar een handje.

Uiteindelijk zijn er drie TikTokkers die kans maken om de challenge te winnen. En dan blijkt deze challenge helemaal niet zo onschuldig. Natuurlijk ga ik niet hele spoilers weggeven, maar de concurrenten proberen elkaar uit te schakelen én blijkt er toch een hele organisatie achter de challenge te zitten met hele andere bijbedoelingen.

de TikTok challenge

Dit is waarom ik TikTok challenge kan aanraden

Als leerkracht heb ik genoten van het verhaal. Soms hadden wat details van het verhaal wat verder uitgewerkt worden. Toch ben ik wel enthousiast over het verhaal.

  • Het verhaal is eigentijds en herkenbaar. Dit boek is voor alle kinderen die dol zijn op dansvideo’s, verrassende sketches of pranks.
  • Het verhaal is spannend en grappig.
  • Het verhaal nodigt uit om in gesprek te gaan over de gevaren en het gebruik van social media.
  • Het wordt heel duidelijk dat iets wat onschuldig lijkt, toch door anderen negatief gebruikt kan worden. De hoofdpersoon ervaart zelf de gevaren zonder dat het enorme grote gevaren zijn.
  • Het is een spannend en leuk verhaal. Het wedstrijdelement maakt het verhaal leuk.

Wat naar mijn mening te weinig aan bod komt:

  • Een naam van een ander gebruiken is niet verstandig. Nu lijkt alleen iedereen in de war, maar je kunt je niet voordoen als een ander. Nu komt er alleen verwarring naar voren, maar dit kan zoveel meer betekenen.
  • De privacy van filmpjes krijgt maar weinig aandacht. Het was juist ook goed geweest om in dit verhaal te verwerken dat er filmpjes geplaatst worden waarin de ander een (negatieve) rol speelt zonder hier toestemming voor te hebben gegeven.

Ik denk dat dit een boek een echte aanvulling is op onze schoobibliotheek en dit verhaal kinderen uitdaagt tot lezen!

 

Dit boek heb ik toegestuurd gekregen door kinderboeken.nl/ Uitgeverij Witte Leeuw.  Lees meer hier meer over (de mogelijkheden tot) samenwerking(en). In mijn blogs geef ik mijn eerlijke mening over een product. #add

 

 

 

Vorig artikelWaarom elke klas een verteltafel zou moeten hebben…
Volgend artikelWoordkaarten het restaurant
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in