2009 – 2019: tien jaar juf in het basisonderwijs

0
1275
tien jaar juf in het basisonderwijs

Ik kan het mij nog zo goed herinneren als de dag van gisteren. Januari 2009 was het dan echt zover. In de kerstvakantie was ik druk om van het speellokaal een kleuterklas te maken en na de kerstvakantie kon ik dan echt starten…. als juf! Inmiddels is het januari 2019 en kwam ik gisteren tot het besef dat vandaag, de eerste dag na de kerstvakantie 10 jaar geleden ik als ‘zelfstandige juf’ mocht starten.  10 jaar wat is dat nu? Als ik collega’s hoor over 40 jaar in het onderwijs, is het nog niets. Maar alles is een mijlpaal en soms is het gewoon even leuk om terug te kijken wat er allemaal in 10 jaar is gebeurd. 

 

Tien jaar juf in het basisonderwijs

Even een terugblik over 2009. Wat betekende 2009 voor het onderwijs?
In 2009 waren de voorbereidingen voor het passend onderwijs aan de orde van de dag en werd er wel echt een ideaal beeld geschetst: ‘Er komen meer handen in de klas en leraren worden beter begeleid bij de omgang met zorgleerlingen. De bureaucratie wordt verminderd en er komt meer maatwerk voor kinderen’  (Bron: Meer handen in de klas, november 2009) Ook wilden een aantal politieke partijen een acceptatierecht op bijzondere scholen. In het voorstel staat geschreven dat een ieder die de grondslag van de school accepteert, geaccepteerd moet worden. In 2009 maakten we ons ook zorgen dat niet alle scholen een goede afspiegeling hadden van de omgeving waarin ze stonden, maar dat er soms sprake was van een >’witte vlucht’  Daarnaast werd er al aangekondigd dat we >doelmatiger aan onderwijskwaliteit zouden moeten gaan werken en in het jaar 2009 kwam er meer duidelijkheid over de >toelatingseisen van de pabo. Na een aantal jaar toelatingstoetsen voor bijna alle vakken gehaald te hebben, zouden er nu landelijke toetsen met eigen normering komen. In juli 2009 was het al zoeken naar een job als leerkracht en de jaren erna werd dit alleen maar erger.

Als pabo-student naar zelfstandig voor de klas.

Als pabostudent koos ik voor een eigen richting waardoor ik na twee jaar studie, al twee dagen voor de klas stond: een soort van co-teaching. Leren in de praktijk.. net iets voor mij.
In januari 2009 was het dan tijd voor mijn afrondende stage, mijn LIO. Een klas was niet zo makkelijk gevonden, maar uiteindelijk vond ik een LIO/baan. Een groep 1/2 opstarten in een speellokaal was een leuke uitdaging. Tot de zomervakantie draaide ik drie dagen de groep en studeerde ik ook nog af.

eerste klas

Mijn eerste klas in een speellokaal. Van banken en kasten kun je goed hoeken maken. 

Van ex-student naar invaller

Een ander studeert af, zoekt een baan en is weer een aantal jaar in zijn element. Helaas studeerde ik niet in de juiste periode af en was het zoeken en strijden om een baan. Bij een sollicitatiegesprek kreeg ik te horen dat ik uit 113! brieven was gekozen. Tot 2011 heb ik meerdere langdurige vervangingen met soms daarnaast dagjes invallen. Wat heb ik in deze periode veel geleerd: flexibel te zijn in activiteiten, verschillende ontwikkelingen meegemaakt en ik heb dus ook mijn visie verder kunnen ontwikkelen.

juf in het basisonderwijs

Tijd om mij verder te ontwikkelen…

Na een lange periode veel in te vallen, kwam er iets meer rust. In mijn invaltijd heb ik vooral veel basistechnieken geleerd en basisinformatie meegekregen, maar nu kan ik mij verder ontwikkelen. Meer verdieping te geven aan mijn lesgeven.
Door de jaren heen zoek ik als leerkracht steeds weer een nieuwe uitdaging om mijn onderwijs kwalitatief te verbeteren en te vernieuwen.

De onderwijsontwikkelingen van 2009 tot 2019

  • Tijdens de pabo-opleiding kwam ik in aanraking met HGPD, maar in 2010/2011 kwam HGW helemaal in opkomst. En wie ken HGW nu niet?  Zo maakten we allemaal kennis met groepsplannen, verlengde instructies, minimum- en plusaanbod etc.
  • Rond 2009 veroverde het digibord langzaam de lokalen en wie kan nu nog zonder?
  • Door passend onderwijs leerde ik als leerkracht veel meer over de zorg van kinderen en materialen die kinderen kunnen helpen om gedrag te reguleren of ondersteuning te bieden. Passend onderwijs zorgt ook voor grotere groepen en meer zorg. Sommige jaren heb ik te maken met pittige groepen, andere jaren is er weer een hele andere uitdaging.
  • Door de jaren heen zijn we doelgerichter gaan werken aan kwaliteitonderwijs. Er gaat meer aandacht naar de basisvakken, maar soms moeten we de creatieve en wereldorienterende vakken niet vergeten.
  • Andere ICT materialen veroverden de klas: beebot, chromebooks of ipads zijn niet meer weg te denken.
  • Door de jaren heen zijn er meer onderwijsvernieuwingen te zien in de organisatie van de school. Ik denk dan aan TOM-onderwijs en bijv. werken in units of gepersonaliseerd leren. Waren we eerst erg gericht op het zelfstandig leren, langzaam zien we toch weer een aanpassing en is de instructie toch ook belangrijk aan het worden.
  • Vanaf 2009 waren er zoveel leerkrachten maar vanaf ca. 2017 is het zoeken naar goede leerkrachten voor de klas.

juf in het basisonderwijs

Mijn persoonlijke ontwikkeling binnen het onderwijs

  • Was ik in 2009 nog erg gericht op het uiterlijk van de klas, is dit voor mij nu minder van betekenis. Nog steeds vind ik het heel erg leuk om materialen te maken, zeker de start van het nieuwe schooljaar.  Maar het is geen doel op zich.
  • Ik richt mij veel meer op het inhoudelijke onderwijs:  hoe kan ik mijn onderwijs in de klas en onze onderwijs op school verbeteren? Hoe kunnen wij ons verder ontwikkelen?
  • Was ik na mijn studie blij om ‘niets meer te hoeven bestuderen’ duik ik nu juist regelmatig de boeken in om nieuwe informatie op te doen en om mij te verdiepen.
  • In 2009 was mijn klas het belangrijkste en moest leren vooral heel leuk zijn. Avonden zat ik spelletjes te maken of ideeen te verwerken tot materiaal om een leuk onderwijsaanbod te hebben. Nog steeds vind ik dit heerlijk om te doen, maar probeer ik hier wel een balans in te vinden.
  • Op de pabo koos ik al voor de zorgminor en nu mag ik als ib’er deze zorg ook coördineren.

Het waren 10 mooie, soms pittige, maar leerzame jaren!  Op naar de volgende tien…of twintig…of…..?
Ik hoop dat de passie voor het vak mag blijven, dat de ideeën blijven opborrelen en dat ik steeds maar uitdagingen kan blijven vinden.

Afbeeldingen: Pixabay

Vorig artikelClose reading -werken aan dieper tekstbegrip-
Volgend artikelEen nieuwe school #1: inrichten van een (nieuw) schoolplein
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in