Thuis oefenen met lezen

0
4211
oefenen lezen

Om leesproblemen te voorkomen wordt er binnnen de scholen preventief gewerkt. Dit betekent dat een kind ondersteuning krijgt, wanneer er signalen zijn dat het technisch leesonderwijs mogelijk moeizaam kan verlopen. Als ouder wil je thuis ook oefenen, maar mogelijk vraag je je af waar je nu goed aan doet. Of je kind loopt er tegenaan dat het lezen moeilijk is, en je het belangrijk vindt om ook thuis te oefenen. Bij de leesmomenten thuis is het vooral belangrijk dat het een gezellig moment voor een ieder moet zijn. Met de onderstaande tips hoop ik dat het leesmoment het moment van de dag gaat zijn.  

Zo maak je er een fijn en leerzaam leesmoment van!

Voordat je thuis gaat oefenen met lezen is het belangrijk om de volgende dingen te overdenken en soms aan te pakken. Een goede voorbereiding is het halve werk en een goede start is voor jou als ouder, maar ook voor jouw kind fijn.

Leesbegeleiding thuis

Bij de start in groep 3 en 4 worden er vaak door leerkracht advies gegeven over het thuis lezen. Wanneer het lezen nadrukkelijk is geadviseerd, is het fijn om contact te leggen met de leerkracht om samen af te spreken waar je kind mee gaat oefenen. Mogelijk dat de leerkracht leesmateriaal kan meegeven als herhaling. Herhaling bij lezen is voor kinderen alleen maar fijn.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om samen naar de bieb te gaan (maak hier echt een uitje van!) en leuke boeken uit te zoeken. Bij de keuze van boeken in groep 3, zou ik vooral gebruik maken van het AVI niveau. Informeer bij de leekracht op welk niveau uw kind kan oefenen. Dit niveau ligt iets hoger dan uw kind beheerst. Soms zijn deze teksten nog pittig, dan is het vooral belangrijk om hier de tijd voor te nemen en vooral te oefenen met goed lezen. Wanneer het lezen makkelijker gaat, dan zal het door veel oefenen sneller gelezen gaan worden.

Samen lezen is dan ook een leuke activiteit. Bij startende lezers zou je ervoor kiezen om de beurt een zin te lezen. Bij lezers met wat meer ervaring zou je per alinea kunnen lezen. De theaterleesboeken zijn hier zeer geschikt voor.

Daarnaast hoeft u niet altijd een boek te lezen om thuis al te oefenen. Zo kun je tegenwoordig, ook begeleiden bij online-programma’s en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook veel apps die bij de leesontwikkeling van je kind passen, overleg daarom goed met de leerkracht wat hij of zij bij de ontwikkeling van je kind past. Zulke programma’s kunnen ook preventief ingezet worden om een leesachterstand te voorkomen.

Tips bij het oefenen met lezen

Of je nu een boek leest of met een programma aan het werk gaat, is het vooral belangrijk om hier rekening mee te houden:

  • Lees zelf en laat je kind altijd hardop voorlezen. Zeker in groep 3 en 4 is dit erg belangrijk. Je kind hoort zichzelf lezen en ook fouten maken.
  • Kies een rustig moment uit waar je tijd en aandacht hebt voor je kind.
  • Het gaat er niet om dat je kind snel of op een hoog tempo leest, maar meer om de nauwkeurigheid. Verbeter fouten niet, maar geef alleen aan dat hij of zij het nogmaals moet lezen.
  • Lees elke dag 10 a 15 minuten met je kind. Langer is niet nodig, maar door regelmatig dit te herhalen gaat de leesontwikkeling van je kind echt vooruit.  Door een elke dag op een vast moment te lezen, wordt dit een gewoonte.

Blijf voorlezen!

Laat het voorlezen niet los. Sluit bijvoorbeeld het leesmoment af met een bladzijde voorlezen of pak er een speciaal voorleesboek bij. Kinderen ervaren zo de liefde voor het lezen en dit zal stimuleren om te blijven lezen. Daarnaast is het een goede afsluiting van het leesmoment.

Digitale leesprogramma’s

De volgende programma’s zijn goed te gebruiken bij het leren lezen:

Vorig artikelDeze werkvormen bevorderen het technisch lezen in de middenbouw!
Volgend artikelAfscheid nemen op school #1: cadeautjes
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in