thuis oefenen met lezen

De juf heeft aangegeven dat het goed is om thuis aan de slag te gaan met het leren lezen. Maar hoe?  Deze blog schrijf ik om een aantal tips te geven zodat u ook thuis kunt genieten van die heerlijke leesmomentjes!

thuis oefenen met lezen

 

Welk boek kies ik?

Kies een boek samen met uw kind uit, maar kies wel een boek uit dat dichtbij het niveau van uw kind ligt. Wanneer een leerling start met lezen, leest hij/zij Avi Start.
(Verdere uitleg over avi-niveaus schrijf ik een latere blog)   Rond januari heeft de gemiddelde leerling avi-niveau M3 behaald. Rond november/december kan het ook zo zijn dat uw kind op school gaat lezen in een M3 boekje.  Later in het jaar zal er wanneer er een goede ontwikkeling is, gekozen kunnen worden voor een boekje met E3 niveau.
Maar vooral het allerbelangrijkste is:   is het boek aantrekkelijk voor uw zoon/dochter?

Het uitzoeken van een boek

Om een leuk boek te kiezen is een uitje naar de bieb elke keer een belevenis.  Een biebbezoek is heel erg stimulerend voor uw kind. Kinderen worden gestimuleerd door afbeeldingen en ze kunnen zelf wat kiezen. Een biebbezoek is al een grote stimulans om een boek te pakken! Natuurlijk kunt u ook een keer kiezen voor een boek uit de eigen boekenkast.

Stop!

Inderdaad… stop niet! met voorlezen.  Want het is een heerlijk moment voor u en uw kind om lekker samen te kijken naar platen en lekker samen te genieten. Wat later in het schooljaar kunt u een afspraak maken, bijv. om de beurt een bladzijde voorlezen aan de ander.

 

Waar moet ik nu op letten bij het oefenen van lezen?

Enkele tips geef ik hier aan:
* lees altijd hardop! Uw kind hoort de klank dan en deze leert hij/zij te koppelen aan de letter. Blijf het hele schooljaar hardop lezen.
* Kies een rustig moment waar u tijd en aandacht heeft voor uw kind. Oefen samen met het lezen van een boek.
* Het boek hoeft niet snel gelezen te worden, maar het gaat erom dat uw kind de tekst nauwkeurig leest.
* Lees elke dag ca. 10 a 15 minuten met uw kind. Het hoeft niet lang, maar door elke dag te herhalen gaat de leesontwikkeling goed vooruit.

Tips op het www

Oefen hier met de verschillende niveaus: http:/www.avi-lezen.nl

 

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Vul hier je naam in