Het winterseizoen is weer aangebroken. Helaas kunnen we de afgelopen jaren niet heel erg genieten van echt winterweer, dus zoeken we dit jaar een stukje verder op. We gaan op expeditie naar de Noord- of Zuidpool om dit stukje land te ontdekken!
Laat de kleuters zo met dit thema Noordpool en Zuidpool sneeuw en ijs ontdekken.
Welke onderwerpen moeten aan bod komen tijdens dit project?
* het leven van mensen op de Noord- en Zuidpool
* het landschap op de Noord- en Zuidpool
* de verschillende dieren en hoe zij leven
* het verschil tussen de Noord- en Zuidpool
* ontdekken en ervaren van sneeuw en ijs
Start van thema Noordpool en Zuidpool
Start verhaal vanuit de dieren
Leg een (hand)pop van een ijsbeer/pinguïn buiten op het plein. Bij voorkeur zich vastklampend aan een stuk ijs. Laat het dier vertellen dat hij het zo warm heeft en dat hij zijn familie kwijt is. Hij vraagt de kinderen om hem te helpen zijn woonplaats weer terug te vinden.
Eerste week (deze week kan ook verlengd worden): het dier vertelt alle bijzonderheden over zijn leefklimaat (temperatuur, het landschap, de dieren die er wonen)
Tweede week: wat heeft het dier nu nodig om hier te kunnen overleven?
Derde week: hoe kunnen we het dier weer naar de noordpool brengen? Hoe weten we de weg en hoe regelen we dit?
Vierde week: de koffer voor het dier vullen. Wat heeft hij nodig om in dit leefklimaat te kunnen leven? Het dier gaat op reis en stuurt nog een aantal foto’s/brieven vanaf de zuidpool.
Start verhaal vanuit kind:
Neem je koffer mee naar school en vertel dat je besloten hebt om het roer om te gooien. Je gaat op reis. Pak de wereldbol erbij en ‘prik’ de noord- of zuidpool als bestemming.
Eerste week: Wat moet je allemaal meenemen in je koffer? Dit is allemaal afhankelijk van het weer. Besluit daarna welke kleren wel mee moeten en welke niet. Laat de kinderen nadenken over welke spullen er meer mee moeten en bedenk voor oplossingen voor een aantal praktische zaken.
Tweede week: Hoe kom je op de Noordpool? Bij welk land hoort de Noordpool?
Derde week: Hoe ziet het leven er op de noordpool eruit? Bekijk het dierenleven en mensenleven op de noordpool? Maak hier ook verschil tussen Noord- en Zuidpool.
Vierde week: Ontdekken van sneeuw en ijs. Probeer met proefjes te ontdekken wat er allemaal met sneeuw en ijs kan gebeuren. Bekijk thermometers en ervaar wat koud is.
Startactiviteit: Laat de kinderen tekenen hoe zij denken dat de Noordpool eruit ziet. Voor slimme kleuters kun je ervoor kiezen om te tekenen hoe dit er juist niet uit ziet.
Taal
Prentenboeken
Woordenschat
Woordkaarten winter
Maak een keuze uit het aanbod van de woordkaarten rond de winter. Ook bij dit project zijn er veel woordkaarten passend. Je kunt de woordkaarten winter hier vinden.
Woordkaarten rond noord- en zuidpool
De volgende woorden biedt ik tijdens dit thema aan:
Winterkleding: de trui, de hemd, de broek, de sneeuwschoenen, de winterjas, de want, de handschoen, de sjaal, de das, de muts, dikke kleding.
Reis: de expeditie, ontdekken, de ontdekkingsreiziger, de vlag, onderzoeken, warm, warmer, warmst, koud, kouder, koudst, de aarde, reizen.
De Noord- en Zuidpool: de Noordpool, de Zuidpool, noord, zuid, west, oost, de pinquin, de poolvos, de papegaaiduikers, de ijsbeer, de adeliepinquin, de ijsvis, de eland, de ezelspinquin, de keizerspinquin, de kinbandpinquin, de poolhaas, de koningspinquin, de lemming, de macaronipinquin, de Noordse stormvogel, de orka, de pelsrobben, de walvis, de zuidpooljager, de walrus, de zeehond, de eskimo, de iglo
Leefomgeving: het landschap, het wak, de sneeuw, het ijs, de schots, de sneeuwschuiver, de sneeuwscooter, de slee, sleeen, opwarmen, de sneeuwschep, vissen, sneeuwballen, sneeuwballengevecht, de ijsberg, de gletsjer, raken, mikken, gooien, vallen, de ijspegel, de sneeuwschep, de sneeuwpop, het ijsklontje, het zout, scheppen, smelten, bevriezen, de thermometer, ontdooien, vriezen, (ijs)koud.
Woordclusters
In dit document zijn alle woordclusters die passen rond het thema winter/ noord- en zuidpool. Je kunt alle materialen in deze blog vinden.
Woordenschatspelletjes
Gooi de sneeuwbal naar…. Geef de kinderen een nep-sneeuwbal (of maak een prop papier) en hang door de klas de woordkaarten op. Laat de kinderen een sneeuwbal gooien naar…..
Rekenen
Verwerkingsactiviteiten
- Dobbel een sneeuwpop- spel voor het leren herkennen van cijfersymbolen.
Kringactiviteiten rekenen
- Leg de sneeuwballen van klein naar groot of van groot naar klein. Laat de kinderen sneeuwballen erbij maken door proppen te maken met papier. Kunnen ze een kleinere sneeuwbal maken?
- Digibordles: Gooi het juiste aantal sneeuwballen waarbij je oefent met splitsen
Ontdekactiviteiten
- Natuurlijk is het erg leuk om proefjes te doen. Bekijk hier de proefjes met ijs van proefjes.nl
- Voeldoos: vul een doos met wit verpakkingsmateriaal. Snij minimaal 2 zijkanten uit de doos en bevestig hier plastic folie.
Je kunt nu aan de slag met de voeldoos op twee verschillende manieren:
- Laat de kinderen voelen wat er in de doos verstopt zit onder het sneeuw.
- Snij aan de bovenkant een ster uit de doos (dit is het wak) en laat de kinderen met een hengel materialen uit het water vissen.
Hoeken
Verteltafel
Deze verteltafel is gemaakt met de volgende materialen:
– Houten kegels (Credu/Houtspel)
– Speelgoed Pooldieren
– Slee (decoratiemateriaal tuincentrum)
– Watten (drogist)
– Sneeuwdeken
De pinquins zijn zelf gemaakt met de houten kegels en een zwarte permanent marker en tipex. De snavel is van oranje papier, de vleugels van vilt en de zwemvliezen kun je ook van vilt maken, maar ik heb dit gemaakt van een ballon.
De iglo is gemaakt van een piepschuimbol waar de onderkant van afgesneden is. Met een mesje (of schaarpunt) kun je het figuur van de blokken tekenen. Met papier maak je de ingang van de iglo.
Je kunt ook gebruik maken van playmobile materiaal:
Aan de hand van een prentenboek vul je (samen met de kinderen) een verteltafel. Dit zou een basisopstelling van de verteltafel kunnen zijn:
Voeg elementen uit het prentenboek toe om het verhaal na te kunnen spelen.
Bouwhoek
Pak de blokken uit de bouwhoek in met wit (pak)papier. De kinderen kunnen nu bouwen met echte bouwblokken. En wat is er leuker om een iglo te bouwen waar je zelf ook in past?
Huishoek
Laat de kinderen het leven op de noordpool naspelen.
Inrichting:
- koepeltent (of de iglotent van Ikea) met een wit laken of sneeuwdeken hierover
- een vuurtje van houtblokken met vlammen
- meerdere hengels
- speelgoedvoedsel: lege blikken voedsel, speelgoedvissen
- slee
- wak gemaakt door de vloer te beplakken
- skibrillen
- winterkleding
- Maskers van pooldieren
Watertafel
Wij zijn nog in het bezit van een echte watertafel, maar je kunt natuurlijk ook de zand uit de zandtafel vervangen.
Materialen:
- vulling (piepschuim) of tempex platen
- hengels met magneet
- vissen met magneet
- speelgoed pooldieren
Overig materiaal:
Slimme kleuters
Slimme kleuters werken in mijn klas met een weektaak. Zij stellen de eigen doelen voor het werk en hebben soms andere opdrachten.
Bij dit thema heb ik gebruik gemaakt van:
Andere geschikte activiteiten/spellen voor slimme kleuters:
- Tekenen hoe de Noordpool er niet uitziet
- Ik-tekening maken en er zelf woorden of verhaal bij schrijven
- Kralenplank: zelf een figuur bedenken en dan namaken op de kralenplank
En kijk ook eens op mijn pinterestboard: