Terugblik op het jaar

0
605
terugblik op het jaar

Het is aftellen geblazen…. de laatste dagen van het jaar breken aan. Voordat er met de jaarwisseling een nieuw jaar gevierd gaat worden, kijken we vaak terug op het oude jaar. Alle hoogte- en dieptepunten komen langs: elk jaar heeft zijn mooie herinneringen, maar ook verdrietige momenten gekend. En die herinneringen mogen er zijn. Bij kinderen is het ook nog dat zij zich per jaar flink ontwikkelen en dat het mooi is om dit proces te volgen. Daarom dit keer een terugblik op het jaar: een terugblik van mij en een terugblik voor elk kind!

Mijn terugblik

Waren er vorig jaar twijfels over het doorzetten van deze website, doordat er inmiddels veel aanbod is en de groei tegenviel. Was dit het wel waard om naast mijn fulltime baan hier zoveel uren aan te besteden? Deze zoektocht naar mijn energie/voldoening eruit kunnen halen, zorgde ervoor dat ik meer ben gaan richten op het ontwikkelen van materiaal en het uitwerken van projecten. Daarnaast heb ik mijzelf de opdracht gegeven om structureler materiaal online te plaatsen. Ondanks dat het niet ‘moeten’ mij meer plezier geeft, gaf mij dit meer uitdaging.

Bestaande materialen kregen dit jaar een update en ook ontwikkelde ik nieuw (thematisch) materiaal voor groep 3-4. Twee blogs per week kwamen nu online en in elke vakantie bedacht ik grotendeels een planning. Dit hielp mij om materiaal op tijd online te laten komen en meer samenhang aan te brengen met andere materialen. Onder andere de kinderboekenweek werd hier dan ook online een succes!

Terugblik op de top 10 meest bezochte blogs/materialen

Ook dit jaar was een jaar om weer tevreden op terug te kijken. Jullie (be)zochten dan ook graag:

 1. Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen
 2. Bewegend leren rekenen
 3. de klankgroepenrun
 4. Lesmateriaal en lestips bij de blaadjesdief
 5. Staal taal en spelling
 6. Expliciete instructie bij kleuters
 7. Verzamelpagina kunst
 8. Verzamelpagina bewegend leren
 9. Tafelbingo
 10. Verzamelpagina ziek zijn

Hieruit mag ik concluderen dat het een jaar vol hoogtepunten, beweging, activiteit en af ten toe een moment van ziek zijn was! Volgens mij is dit op elk jaar wel toepasbaar.

Nieuwe plannen voor een nieuw jaar!

Dit jaar bestond deze website 10 jaar. Eerst van een moment van het droppen van ideeen en voorbeelden is, dit meer inhoudelijker geworden en is de vindbaarheid van materialen en echt een aanvulling zijn voor de leerkracht belangrijker geworden.

Vanuit de overdenkingen van het afgelopen jaar ben ik wel tot de conclusie gekomen dat ik naast het uitwerken van projecten het ook geweldig vindt om doelen te verwerken in hoeken. Dit betekent dat ik al gestart ben met het ontwikkelen van hoekenpakketten. Voor mij is het een leerproces om dit materiaal af te ronden en hier tevreden mee te zijn. Er zijn al een aantal pakketten in de afrondingsfase en nu de stap om ze ook online te zetten!

Terugblikken met kinderen

Ook met kinderen kun je terugblikken op het oude jaar en als je dit jaarlijks doet, kun je ook nog de ontwikkeling van het kind zichtbaar krijgen. Leuk om dit later te terug te kijken. Aan de hand van onderstaand format kan een kind laten zien hoe hij op dit moment naar zichzelf kijkt, wat de hoogtepunten van het jaar waren en waar hij/zij gelukkig van werd. Daarnaast is het leuk om de pagina verder te kleuren en er zo een kunstwerk van te maken om te bewaren.

Download de terugblik op het jaar

Ik heb specifiek een format gemaakt wat je elk jaar opnieuw kunt inzetten en waar dus geen jaartal op genoemd is. Natuurlijk is dit wel leuk om erbij te schrijven.

Tips bij het invullen van de terugblik

 • In plaats van zichzelf tekenen kun je natuurlijk ook een foto maken van kind in feestkleding en dit hierbij plakken.
 • In plaats van veel te schrijven kunnen kinderen ook tekenen waar ze gelukkig van werden of waarvan ze dromen.

–> Dit materiaal maakt deel uit van een lesmateriaalaanbod rond een nieuw jaar.

Vorig artikelWoordkaarten jaarwisseling
Volgend artikelWoordkaarten winter
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in