Technisch lezen bevorderen in de middenbouw
Het leren lezen is een technische vaardigheid die je moet oefenen om het toe te kunnen passen. Elk kind heeft zijn eigen ontwikkeling: sommige kinderen zijn gemotiveerd om te lezen en willen niets anders. Andere kinderen hebben veel meer stimulans en oefening nodig om de vaardigheden te beheersen.
Op veel verschillende manieren kun je het lezen bevorderen. Het is vooral de bedoeling dat je het lezen aansprekend maakt voor de kinderen. Maar hoe doe je dit?
In deze eerste blog kun je verschillende werkvormen vinden waarmee je de kinderen in aanraking laat komen en hiermee kinderen stimuleert om plezier te krijgen in lezen.
Afbeelding: Pixabay
Welke werkvorm je ook kiest, dit is zeker zo belangrijk…
Natuurlijk is leesbevordering heel belangrijk, maar iets wat we ook zeker niet mogen vergeten is dat welke werkvorm je ook kiest dit toch vooral een organisatorische aanpak is. De vraag die je je vooral stelt is: Hoe breng ik de kinderen in aanraking met lezen en teksten?
Maar ondanks dat het heel waardevol is dat je hier nu over nadenkt, is het ook belangrijk om na te denken over je instructies. Plezier in lezen is belangrijk, maar instructie van leesmoeilijkheden ook zeker. Probeer dus bij de keuze van de werkvorm ook te kijken hoe je toch de mogelijkheden hebt om ook per niveau instructie te geven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door één activiteit bij jou als leerkracht te laten plaatsvinden.
Verschillende manieren van lezen
Het klassikale lezen – waarbij één kind leest en de ander meelezen- is minder geschikt voor alle kinderen en welke werkvorm je ook kiest: het is belangrijk dat kinderen veel leesplezier hebben en vooral de tijd heel effectief gebruiken: door zelf te lezen!
Mandjeslezen
Bij mandjeslezen heb je meerdere mandjes gevuld met ander leesmateriaal. Elk (lees)groepje krijgt per keer een ander mandje. In de mandjes zitten leesopdrachten. Deze hebben een heel verschillend karakter. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan strips, informatieboeken, prentenboeken, sprookjesverhalen, rijmverhalen etc.
Klassikaal lezen
Klassikaal lezen blijft ook belangrijk, zeker in groep 3. Bij het klassikaal lezen staat: voorlezen, koorlezen en woordlezen centraal. (soms ook wel doorlezen genoemd)
Tijdens het voorlezen leest de begeleider de zin voor, bij het koorlezen lezen de leerlingen met elkaar op hetzelfde tempo hardop nog een keer. Bij het woordlezen/doorlezen leest het kind voor zichzelf de zin/woord/verhaal nog een keer.
Dit kun je op twee manieren doen:
– Het kind leest de zin voor; andere kinderen lezen de zin na.
– Alle kinderen lezen eerst zelf de tekst, daarna lezen we met elkaar hardop de tekst. De zorggroep lezen dit verhaal al eerder onder begeleiding van de leerkracht.
Laatjeslezen
Bij het laatjes lezen heeft elk kind een zelfstandige leesopdracht in zijn of haar la en gaat hier zelfstandig mee aan de slag. Je kunt ook per leesgroep een ‘laatje’ klaarzetten met leesopdrachten.
Duolezen
Bij duo-lezen lezen twee kinderen samen. In groep 3 kun je ervoor kiezen om een zin om de beurt te laten lezen. Hierna kun je de keuze maken dat elk een halve bladzijde leest of elk kind een bladzijde. De meelezer krijgt als opdracht mee te lezen en het andere kind te corrigeren wanneer er niet goed gelezen wordt. De manier van corrigeren moet je wel eerst even aan de kinderen aanleren.
Leescircuit
Plan een moment in waar je verschillende activiteiten kunt uitvoeren in een circuit. Je kunt voor leesspelletjes kiezen, maar ook voor ‘andere’ leesboeken zoals strips etc. Je kunt er natuurlijk alleen een leescircuit van maken, maar je kunt ook andere vakken in het circuit verwerken.
Thuis oefenen met lezen
De nadruk op leren ligt natuurlijk op school, maar het zou ook fijn zijn wanneer kinderen thuis nog kunnen oefenen. Hoe je als ouder dit aanpakt en ondersteuning kunt bieden schrijf ik deze blog: Thuis oefenen met lezen? Hoe en wat?
Als leerkracht kun je daarnaast nog veel stimulerende materialen aanbieden, zodat kinderen gestimuleerd worden om ook thuis te oefenen. Ik denk dan bijv aan de leesbingo’s of leesspelletjes.