de tandarts

Thema de tandarts is een leuk project. Eind groep 1 komen de kinderen steeds meer inraking met tanden die los raken of een tandartsbezoek. Door de kinderen spelenderwijs rond de tandarts te werken zullen de kinderen uitkijken naar een eventueel tandartsbezoek. Daarbij leert het kind het eigen lichaam kennen.

Wat kan er tijdens dit project aan bod komen?

  • de werkzaamheden van de tanden
  • de gereedschappen
  • de onderdelen van het gebit
  • verzorging van het gebit
  • het verloop van een controlebehandeling

Taal

De volgende materialen leveren een bijdrage aan de taalontwikkeling van kinderen:

Versje opzeggen

‘Dit zijn mijn wangen, dit is mijn kin,
Dit is mijn mond, met tanden erin,
Dit zijn mijn ogen, mijn oren, mijn haar,
Dit is mijn neus en nu ben ik klaar.’

Wie ligt er in de stoel?

tandarts spelletjes

In dit communicatiespel oefenen de kinderen met kritisch luisteren en doelgericht vragen stellen. Lees hier meer over dit spel en hoe je dit inzet bij het project de tandarts.

Woordenschat

De volgende materialen stimuleren de woordenschatontwikkeling van kinderen:

Prentenboeken

Themaplaat

In ‘Bas ga je mee? kun je een praatplaat vinden over de tandarts. In de handleiding kun je o.a. een bijbehorende opzegversje en spiegelspel vinden.

Woordkaarten de tandarts

woordkaarten de tandarts

In deze blog lees je welke woordenschatspellen aansluiten bij thema de tandarts en kun je de woordkaarten downloaden.

Rekenen

Deze lestips en materialen leveren een bijdrage aan beginnende gecijferdheid en telontwikkeling:

Kleikaart een mond vol tanden

lesmateriaal tandarts

Er zijn veel verschillende activiteiten te bedenken met deze kleikaarten met een mond vol tanden. Lees in deze blog alles over hoe je dit materiaal kunt downloaden en in de klas in kan zetten.

Spel

De volgende spelactiviteiten stimuleren verschillende ontwikkelingsgebieden:

Proeven van smaken

Zuur, zoet, bitter en zout: dagelijks gaan er veel voedingsmiddelen over jouw tong. Al deze voedingsmiddelen vervuilen jouw gebit. Maar weet jij de smaken te herkennen?

Poetsdiploma

tanden poetsen

Deze poetsdiploma is verkrijgbaar in twee verschillende versies en met verschillende personages. In te zetten als afsluiter van een poetsweek. Bekijk hier de tips om aan de slag te gaan met poetsen en download de poetsdiploma.

Met plakcontrol (verkrijgbaar bij de apotheek) kun je zichtbaar maken op welke plekken er niet gepoetst is. Lees vooraf de bijsluiter. Na het poetsen kun je een poetsdiploma uitreiken.

Bewegend leren met de tandarts

Dit materiaal is beschikbaar vanaf mei 2023.

In deze bundel met bewegend leeractiviteiten kun je activiteiten rond de tandarts vinden, waarbij al bewegend leerdoelen aan bod komen.

Hoeken

Leerdoelen komen aan bod in het spel in de hoeken. De volgende lestips en materialen kun je gebruiken om een leerrijke hoek te ontwerpen:

Speelmateriaal

Speelhoek: de tandartspraktijk

In de speelhoek kun je de volgende hoeken inrichten:

  • de receptie: zorg ervoor dat iedereen een afspraak kan maken en geeft de assistent alle materialen die zijn nodig heeft om afspraken te plannen.
  • wachtkamer: zet een aantal stoelen of een bankje neer. Richt de ruimte verder in met een tafel en een balie voor de asssistent.
  • de praktijkruimte:  zorg ervoor dat er een tandartsstoel is en een tafel voor de tandarts waar hij zijn notities kan maken. Zorg in deze hoek voor kleding voor de tandarts en assistent.
  • Wil je het verhaal van Kars naspelen? Gebruik dan onderstaande handpop:

Creatief

Mond vol tanden

knutsel thema de tandarts

De leerkracht tekent een mond op een groot vel papier. Met potlood wordt er heel lichtjes tanden getekend. De leerlingen kleuren de tanden dik in met veel wit vetkrijt (dit is lastig voor de leerlingen) Hierna druppelen ze met een kwast ecoline met water vermengd op het papier. Met een rietje blazen ze dit mengsel uit over het papier. De witte tanden blijven zichtbaar. Wat heb jij goed je tanden gepoetst!

Bord vol eten

Wat vinden we allemaal lekker? Laat de kinderen uit tijdschriften eten knippen en opplakken op een plastic/papieren bordje. Iedereen heeft een andere smaak, maar is dit ook goed voor je tanden?

Borstelopbergbakje

opbergbakje voor tandenborstel knutselen

De leerlingen maken een opbergbakje door een bouwplaat uit te knippen, te vouwen op de lijntjes. Hierna plakken ze de reeks op het opbergbakje. (voorbeeld reeksnodig) Dan plakken de kinderen de bouwplaat vast en zetten deze vast met knijpers.

Tube tandpasta

tube tandpasta knutselen

Naar een idee van Juf Janneke: De kinderen maken op papier een ontwerp voor een tandpastatube. Vooraf een kringgesprek over het uiterlijk van een tube tandpasta. Tussen de kanten een keukenrol plakken en een dop onderaan plakken (dop van tandpastatube, pindakaas of chocoladepasta)