tandarts

 

Thema de tandarts  is een erg leuk thema.  Eind groep 1 komen de kinderen steeds meer inraking met tanden die los raken of een tandartsbezoek. Door de kinderen spelenderwijs rond de tandarts te werken zullen de kinderen uitkijken naar een eventueel tandartsbezoek. Daarbij leert het kind het eigen lichaam kennen.

project de tandarts

 

 

Wat moet er allemaal aan bod komen dit thema?

 • de werkzaamheden van de tanden
 • de gereedschappen
 • de onderdelen van het gebit
 • verzorging van het gebit
 • het verloop van een controlebehandeling

Project de tandarts

Het werk van de tandarts en tandverzorging vraagt natuurlijk om een project vol met leerzame activiteiten waarbij ook spel een rol speelt.

Bijbehorende materialen:

Materialen voor in de hoeken:

Deze materialen zorgen ervoor dat in de beschreven tandartsenpraktijk de kinderen het spel van de tandarts kunnen naspelen:

Overig aan te raden spelmateriaal die goed in te zetten zijn binnen de klas:

Tips en materialen voor in de klas:

Taal

Deze prentenboeken zijn echt een aanvulling van je taalonderwijs in de klas:

Leer de kinderen een versje aan en laat hierbij de handelingen zien

Rekenen

Kringactiviteiten:

 • Leg de flosdraadjes van kort naar lang (of andersom)
 • Tel de gereedschappen

Wereldoriënterende activiteiten

Kringactiviteiten

 • Laat zien hoe je de tanden goed poetst. Laat de kinderen de eigen tandenborstel meebrengen en poets samen de tanden
 • Breng een bezoek aan een tandartsenpraktijk

Kleikaarten

kleikaart mond

Om met deze kleikaarten aan het werk te gaan heb je witte klei nodig. Lamineer de kleikaarten.  Laat de kinderen het kind het juiste aantal tanden geven.  Zo krijg je een mond vol tanden!

 

 

Muziek

Ik heb verschillende liedjes rond de tandarts op een rij gezet in dit document.

Overig materiaal:

Kleurplaat tandartskleurplaat de tandarts  van Ivoren Kruis
Poetsdiploma’s van Elmex

 

Hoeken

De verschillende hoeken zijn ook dit keer aan te passen in het thema.

Speelhoek: de tandartspraktijk

In de speelhoek kun je de volgende hoeken inrichten:

 • de receptie: zorg ervoor dat iedereen een afspraak kan maken en geeft de assistent alle materialen die zijn nodig heeft om afspraken te plannen.
 • wachtkamer: zet een aantal stoelen of een bankje neer. Richt de ruimte verder in met een tafel en een balie voor de asssistent.
 • de praktijkruimte:  zorg ervoor dat er een tandartsstoel is en een tafel voor de tandarts waar hij zijn notities kan maken. Zorg in deze hoek voor kleding voor de tandarts en assistent.

Creatief

knutsel thema de tandarts

Mond vol tanden: De leerkracht tekent een mond op een groot vel papier. Met potlood wordt er heel lichtjes tanden getekend. De leerlingen kleuren de tanden dik in met veel wit vetkrijt (dit is lastig voor de leerlingen) Hierna druppelen ze met een kwast ecoline met water vermengd op het papier. Met een rietje blazen ze dit mengsel uit over het papier. De witte tanden blijven zichtbaar. Wat heb jij goed je tanden gepoetst!

Bord vol eten: Wat vinden we allemaal lekker? Laat de kinderen uit tijdschriften eten knippen en opplakken op een plastic/papieren bordje. Iedereen heeft een andere smaak, maar is dit ook goed voor je tanden?

Opbergbakje: De leerlingen maken een opbergbakje door een bouwplaat uit te knippen, te opbergbakje voor tandenborstel knutselenvouwen op de lijntjes. Hierna plakken ze de reeks op het opbergbakje. (voorbeeld reeksnodig) Dan plakken de kinderen de bouwplaat vast en zetten deze vast met knijpers.

 

 

tube tandpasta knutselenTandpastatube: naar een idee van Juf Janneke: De kinderen maken op papier een ontwerp voor een tandpastatube. Vooraf een kringgesprek over het uiterlijk van een tube tandpasta. Tussen de kanten een keukenrol plakken en een dop onderaan plakken (dop van tandpastatube, pindakaas of chocoladepasta)