tandarts

 

Thema de tandarts  is een erg leuk thema.  Eind groep 1 komen de kinderen steeds meer inraking met tanden die los raken of een tandartsbezoek. Door de kinderen spelenderwijs rond de tandarts te werken zullen de kinderen uitkijken naar een eventueel tandartsbezoek. Daarbij leert het kind het eigen lichaam kennen.

project de tandarts

 

 

Wat moet er allemaal aan bod komen dit thema?

 • de werkzaamheden van de tanden
 • de gereedschappen
 • de onderdelen van het gebit
 • verzorging van het gebit
 • het verloop van een controlebehandeling

Project de tandarts

Taal

Tijdens dit thema is er ook veel aandacht voor de taalontwikkeling.

Prentenboeken

 Woordenschat

Hieronder kun je meerdere materialen vinden waarmee je de woordenschatontwikkeling van kinderen kunt stimuleren.

Woordkaarten

woordkaarten thema de tandarts

Woordkaarten 
Woordkaarten met lidwoord

 

Kringactiviteiten

 • Leer de kinderen een versje aan en laat hierbij de handelingen zien

 

 

 Auditieve oefeningen

(Under construction)

Speciaal bij dit thema schreef ik verschillende auditieve oefeningen in de stijl van de auditieve oefeningen van ‘Wat zeg je?

 

Download:  Auditieve oefeningen thema de tandarts

Rekenen

Kringactiviteiten:

 • Sorteer de tandenborstels op lengte of kleur.
 • Leg de flosdraadjes van kort naar lang (of andersom)
 • Tel de gereedschappen
 • Geef een overzicht van het gebit en geef hierbij aan welk tand gevuld moet worden. Laat de kinderen dit uitvoeren bij het spel ‘de krokodil  met kiespijn’

 

Cijfermuur

(Under construction)

Deze kaarten zijn te gebruiken bij Schatkist cijfermuur, maar ook afzonderlijk te gebruiken voor vele andere activiteiten.

Download: kaarten voor cijfermuur 1 t/m 15
cijfermuurkaarten met afbeeldingen t/m 15

 

Kleikaarten

kleikaart mond

Om met deze kleikaarten aan het werk te gaan heb je witte klei nodig. Lamineer de kleikaarten.  Laat de kinderen het kind het juiste aantal tanden geven.  Zo krijg je een mond vol tanden!

 

 

 

 

 

Wereldoriënterende activiteiten

Kringactiviteiten

 • Laat zien hoe je de tanden goed poetst. Laat de kinderen de eigen tandenborstel meebrengen en poets samen de tanden
 • Breng een bezoek aan een tandartsenpraktijk
 • Bij de apotheek zijn er pilletjes verkrijgbaar waarbij je zichtbaar kunt maken waar er nog tandplak is.  Poets de tanden en gebruik dit pilletje. Geef de kinderen nu een spiegel. Wat is er allemaal in de mond te ontdekken?

 

Muziek

Ik heb verschillende liedjes rond de tandarts op een rij gezet in dit document.
Ook bij SchoolTV kun je een liedje over tanden poetsen vinden.

 

Spelmateriaal

Deze spelletjes zijn erg leuk om toe te voegen aan het spelmateriaal en zorgt echt tot verdieping van het thema:


Overig materiaal:

Kleurplaat tandartskleurplaat de tandarts  van Ivoren Kruis
Poetsdiploma’s van Elmex

 

Hoeken

De verschillende hoeken zijn ook dit keer aan te passen in het thema.

Speelhoek: de tandartspraktijk

In de speelhoek kun je de volgende hoeken inrichten:

 • de receptie:  hier kunnen afspraken gemaakt worden voor een bezoek aan de tandarts. Met deze materialen kun je de balie goed inrichten: planbord, magneetjes, memoblaadjes, agenda + pen, telefoongids of poster met telefoonnummers, afspraakkaartjes.
 • wachtkamer: zet een aantal stoelen of een bankje met lekkere kussen neer. Zet tevens een tafel met een tijdschriftenrek neer. Wanneer je geen tijdschriftenrek hebt, kun je deze ook in een mand erbij zetten. Verder een mooie bos bloemen op tafel en de mensen kunnen aangenaam wachten.
 • de praktijkruimte:  zorg ervoor dat er een goede stoel is. Een tuinstoel is geschikt omdat je de lighoogte kunt afstellen. Geef de tandarts in de ruimte ook bureau met daarop: telefoon, memobriefjes, pen.  Verder is het natuurlijk belangrijk dat de juiste kleding voor zowel tandarts en assistente aanwezig zoals mondkapjes, witte jas, plastic handschoenen. Richt verder de praktijkruimte in met posters over gezond eten, gebit en zorg een plekje voor de gebruiksmaterialen van de tandarts zoals spuugbakjes etc.

 

 

 

Creatief

 

 

Mond vol tanden: De leerkracht tekent een mond op een groot vel papier. Met potlood wordt er heel lichtjes tanden getekend. De leerlingen kleuren de tanden dik in met veel wit vetkrijt (dit is lastig voor de leerlingen) Hierna druppelen ze met een kwast ecoline met water vermengd op het papier. Met een rietje blazen ze dit mengsel uit over het papier. De witte tanden blijven zichtbaar. Wat heb jij goed je tanden gepoetst!

Bord vol eten: Wat vinden we allemaal lekker? Laat de kinderen uit tijdschriften eten knippen en opplakken op een plastic/papieren bordje. Iedereen heeft een andere smaak, maar is dit ook goed voor je tanden?

Opbergbakje: De leerlingen maken een opbergbakje door een bouwplaat uit te knippen, te vouwen op de lijntjes. Hierna plakken ze de reeks op het opbergbakje. (voorbeeld reeksnodig) Dan plakken de kinderen de bouwplaat vast en zetten deze vast met knijpers.

Tandpastatube: naar een idee van Juf Janneke: De kinderen maken op papier een ontwerp voor een tandpastatube. Vooraf een kringgesprek over het uiterlijk van een tube tandpasta. Tussen de kanten een keukenrol plakken en een dop onderaan plakken (dop van tandpastatube, pindakaas of chocoladepasta)

 

Tenslotte…..

Plac-control om te bekijken of alle tandplak is verwijderd. (een half tabletje is voldoende voor een jonge leerling) Verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Bij de GGD kun je leskisten rond mondverzorging lenen. Deze zijn heel geschikt. Reserveer ruim op tijd! Peuterpakket is goed geschikt voor een instroomgroep. Je kunt er zelf nog wat verdieping in brengen.

 

Volg het bord Thema: tandarts van Anja op Pinterest.