Als je terugdenkt aan de tijd dat je zelf opgroeide, weet je dat de tafels leren vooral stampen was. Het stampen van tafels is niet perse verkeerd, maar de tafels moeten ook betekenis hebben. Om deze reden is het belangrijk om tafels op verschillende manieren te leren. En laten we eerlijk zijn: tafels leren mag ook wel een beetje leuk zijn (voor ouder én kind)
Wat kun je verwachten als je start met het oefenen van tafels?
Tafels leren is een proces van lange adem. Dit betekent niet dat wanneer een kind de antwoorden kan opzeggen dat hij klaar is met het leren van de tafels. Graag geef ik daarom een aantal tips in alle kleine processen:
Uit het hoofd leren van tafels
Wanneer kinderen de tafels uit het hoofd moeten gaan leren, willen wij vaak graag de kinderen trucjes geven om het snel uit te rekenen. Toch moet je hier nog even mee wachten. Deze trucjes kun je gebruiken bij het proces om snel en handig sommen uit te rekenen. Voor nu is het belangrijk dat de kinderen de sommen goed in hun hersenen opslaan. Dit betekent dat zij een som aan een antwoord kunnen koppelen.
In dit proces is het dan vooral belangrijk om elke dag de tafels op te zeggen. En dan niet alleen de antwoorden, maar eerst de som en daarna de antwoorden.
Benoem de tafelsommen met antwoorden in een ritme. Ga hier niet voor zitten, maar doe dit tijdens een kort autoritje of op de fiets naar huis. Effectief oefenmoment dus!
Tafeloefenkaarten kunnen kinderen gebruiken om zelf de tafel te oefenen. Bij het opzeggen van tafels op scholen wordt er meestal gevraagd om een tafel in de rij op te zeggen en wordt er een tafelsom gevraagd, waar een kind het antwoord snel op moet geven. (zonder uit te rekenen)
Stop niet met oefenen wanneer je kind de tafel kent. Juist nu is het belangrijk om dit nog een aantal weken te blijven herhalen. De tafel is opgeslagen in het werkgeheugen, maar moet nog toegevoegd worden aan het lange termijngeheugen.
Op school wordt er naast het leren van tafels aandacht besteed aan de begripsvorming. Want wat is 3x 5 nu precies? De kinderen leren dit in dagelijkse toepasbare situaties.
Activiteiten voor het aanleren van tafels
In deze fase gaat het vooral om het opzeggen van de tafels. Het veel opzeggen is één van de activiteiten, maar als je iets anders wil aanpakken, kan ik je de volgende tips geven:
- Tafeljoggen: laat je kind hardop de tafels die hij ziet opzeggen en het antwoord benoemen. Kijk vooraf wel in welke snelheid het filmpje gaat. In dit geval hoeft het nog echt niet snel, maar is het even actief bezig zijn.
- Springend de tafels leren is een bewegend leren-werkvorm die ook thuis ingezet kan worden.
- Tafelliedjes: wanneer jouw kind geniet van zingen en dansen, zijn tafelliedjes een aanrader. Lekker zingen en ondertussen de tafels oefenen.
- TafelOEFENkaarten: deze kaarten kun je downloaden en per kaart afdrukken op gekleurd papier. Lamineer de kaarten en knip in op de lijntjes onder de antwoorden. Buig de antwoorden naar achter. Je kunt kan nu zelfstandig oefenen. Je kind noemt de tafel en het antwoord en vouwt het antwoord zo, dat het weer zichtbaar is. Is het goede antwoord gegeven.
Het automatiseren van tafels
Wanneer de kinderen over het algemeen de tafelsommen kunnen opzeggen, start de automatiseringsfase. In deze fase blijf je de tafelsommen herhalen en leer je de sommen op tempo uit te rekenen. Om deze reden heb ik ook tafeldiploma’s ontwikkelt, waar kinderen zowel kunnen scoren bij opzeggen als op tempo rekenen. Er zijn kinderen die altijd moeite blijven hebben bij het uitrekenen van tafelsommen. Vaak is er dan sprake van een zwak werkgeheugen of automatiseringsproblemen.
Bij het automatiseren van tafels kun je verschillende leuke (en gezellige!) activiteiten inzetten. Door steeds te blijven herhalen of een activiteit op tempo uit te voeren, zal het tempo langzaam verhogen. Met uiteindelijk dat de tafels zijn opgenomen in het lange termijngeheugen. In groep 4 is er veel aandacht voor het leren van tafels en wordt een start gemaakt met het automatiseringsproces. In groep 5 en 6 staat het automatiseren vooral centraal. In groep 6, 7 en 8 hebben de kinderen de tafels nodig om alle bewerkingen te kunnen maken. Eén van de kleine deelstappen is het leren van tafels. En als dat al veel tijd kost, gaat het rekenen in de bovenbouw veel energie kosten.
Activiteiten voor het automatiseren van tafels
Voor het automatiseren van tafels zijn er veel activiteiten te vinden. Vooral het spelenderwijs oefenen van tafels heeft de voorkeur. Dit kan zowel digitaal als via een spel. Ik deel graag een aantal tips (maar een online zoektocht kan nog veel meer moois brengen!)
- Op hoog tempo tafeljoggen = lekker bewegen en leren
- Vliegenmepperspel
- Twister met tafelsommen
- Malle getallen tafels
- Tafelbingo
Veel leer- en speelplezier!