Inzichtelijk maken van de leerontwikkeling van tafels

0
3456
tafeldiploma

In groep 4 of het tweede leerjaar staat het leren van de tafels centraal. Eerst werk je aan het inzicht waar je tafelsommen voor kunt gebruiken. Dan werken we aan het oefenen van de tafelsommen. Als laatste werken we verder aan het automatiseren van de tafelsommen. Het automatiseren heeft vooral aandacht in groep 4 en 5. Het tempo zal in groep 5 verhoogd worden.
Een tafeldiploma is niet alleen om mee te geven wanneer kinderen de tafels behaald hebben. Het tafeldiploma kan ook ingezet worden om de ontwikkeling inzichtelijk te maken.

tafeldiploma groep 4

Doelgericht ontwikkelen met tafeldiploma

Een diploma is een beloning of een afsluiting van iets waar je aan gewerkt hebt. Maar waarom pas achteraf belonen en niet de groei inzichtelijk maken? Voor sommige kinderen is een volledige tafeldiploma soms minder haalbaar. Maar toch hebben deze kinderen zich ook kunnen ontwikkelen. En ook deze successen moeten zichtbaar zijn! Dit is allemaal mogelijk door de tafeldiploma’s iets aan te passen.

 

Groei zichtbaar maken

Om dit te kunnen bewerkstelligen heb ik drie soorten diploma’s gemaakt:

  • Een diploma per tafel een sticker/krul verdienen voor opzeggen en tempo.
  • Een diploma per tafel een sticker/krul kunnen verdienen. De leerkracht kan hierbij ook opmerkingen plaatsen.
  • Een diploma per tafel een sticker/krul kunnen verdienen.

Inzichtelijk maken van ontwikkeling van tafels leren

Geef elk kind een snelhechter met een insteekhoes met deze diploma. Misschien kun je ook met andere documenten de groei op andere gebieden zichtbaar maken? Zo zien ouders ook de ontwikkeling die elk kind maakt.

Maak gebruik van twee verschillende diploma’s. Je laat ouders zien dat de verwachtingen in groep 4 en 5 verschillend zijn om een onderdeel te behalen. Een toelichting hierbij is zeker aan te raden.

Downloads

Download:  drie verschillende versies van: tafeldiploma groep 4
Download:  drie verschillende versies van: Tafeldiploma groep 5

 

Heb je een voorbeeld van hoe je deze tafeldiploma’s gebruikt? Tag @jufanjaeu

Vorig artikelBewegend leren rekenen met slingertikkertje!
Volgend artikelBewegend leren rekenen met pasen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in