Succesvol starten met je eerste klas!

0
1769

Dit jaar krijg je voor het eerst een eigen klas. Misschien heb je er heel erg naar uitgekeken, maar slaat nu de twijfels toe? Je hebt tijdens de verschillende stages verschillende klassen gezien en je weet nu misschien beter wat jij wil in de klas. Maar slaan de twijfels ook toe? Ik hoop je een sprankje hulp en positiviteit te geven, zodat jij straks terug kunt kijken op een succesvol eerste jaar!

 

Focus je niet teveel op het uiterlijk van je klas. Natuurlijk moet het er gezellig zijn en moet iedereen zich welkom voelen. Maar een succesvol eerste jaar hangt niet alleen af van hoe jouw klas eruit ziet.

Focus je op je groep. Natuurlijk is het wel goed om te volgen wat er in de school gebeurt. In je eerste jaar mag je zeker zijn met het ontwikkelen van jezelf als leerkracht én alles wat er naast het lesgeven komt kijken.

Gun jezelf de tijd om te leren. Denk niet dat je alles moet weten, moet kunnen oplossen of zelf moet doen. Elke dag leer je opnieuw en ontdek je weer nieuwe dingen. Probeer een boodschap te halen uit de tegenslag en neem dit mee in een volgende situatie.

Durf te vragen! Het klinkt erg makkelijk, maar toch is dit niet zo. Toch kun je zelf veel tijd nemen om over kleine dingen na te denken. Informeer eens bij je nieuwe collega’s hoe zij ernaar kijken en maak dan zelf je keuze. Deze collega’s spreken vaak uit ervaring en kunnen je een heel ander gezichtspunt geven.

Neem bij de start van het schooljaar vooral de tijd om je organisatie goed op orde te brengen. Ik denk dan aan een goede dagplanning en een klasinrichting dat het zelfstandig werken stimuleert. Ik denk dan aan werkplekken, inleverruimte en gebruik maken van materialen zoals time-timer, vragendobbelsteen. En denk ook zeker na hoe je je verlengde instructie wil organiseren en welke looprondes je gaat lopen en wanneer. In de eerste schoolweken is het belangrijk om het de kinderen te leren zoals jij het graag zou willen.

Naar mijn mening is er nog steeds te weinig aandacht voor het voeren van oudergesprekken. Dat je onzeker bent bij oudergesprekken is helemaal niet raar. Elke leerkracht blijft altijd een bepaalde soort spanning houden. Vraag eens aan ervaren collega’s of je een oudergesprek kunt bijwonen. Vraag aan collega’s hoe zij een gesprek bijwonen en observeer hoe een collega een moeilijke boodschap bij ouders brengen. Zo kun jij jezelf hier in ontwikkelen.

Vergeet jezelf niet! Er is altijd wat te doen en er zijn altijd onverwachte bezigheden. Probeer je aan de werktijden te houden. Natuurlijk is het niet erg om ’s avonds eens wat te doen. In drukke tijden is het helaas niet anders. Maar doe dit niet te vaak. Probeer overzicht te krijgen in de taken voor de komende week/maand. Verdeel deze taken over de dagen die je werkt. Lesmateriaal zelf maken? Het kan je energie geven en kan ook ontspanning zijn. Maar wanneer je elke avond zelf aan de slag moet, is dit uiteindelijk niet fijn voor je lichaam. Je kunt het onderwijs dan minder los laten. Prioriteiten stellen is belangrijk. En is dat lesmateriaal wat je nog probeert te maken de prioriteit? Laat soms taken gewoon voor de volgende dag liggen. En durf ook aan te geven dat het soms veel is.

 

Vorig artikelGetallenlijn voor het wisbord
Volgend artikelExpliciete directie instructie (EDI) bij kleuters
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in