Stimuleer tanden poetsen met een poetsdiploma!

0
408
tanden poetsen

Werk je over project de tandarts? Of besteed je een of meerdere werken aan tandverzorging of gezonde voeding. Bij het opgroeien hoort het verzorgen van het gebit. Tanden poetsen is één van de activiteiten die hier een grote bijdrage aan levert. Maar tanden poetsen moet je wel leren. In de kleuterleeftijd komt er meer aandacht bij kinderen voor het gebit. Juist dat is het moment om het tanden poetsen nog eens extra te stimuleren.

Oefenen met tanden poetsen!

Natuurlijk start de periode van gebitsverzorging al vanaf jonge leeftijd. Het tanden poetsen is dan een activiteit waar vooral de ouders sturen en waarbij je het tanden poetsen stimuleert en er probeert een fijne activiteit van te maken. Bij High Teeth kun je veel tips en materiaal vinden om op jonge leeftijd al aandacht te besteden aan tandverzorging.

Zelfstandig tanden poetsen stimuleren op kleuterleeftijd

Tijdens het opgroeien maken kinderen stappen in het zelfstandig worden. De kleuterleeftijd is wel het moment dat ook het tanden poetsen zelf gedaan gaat worden. Maar het is wel van belang dat het poetsen op de juiste manier gebeurt. Zo voorkom je gaatjes en hou je een gezond gebit. Bij oudste kleuters komt het regelmatig voor dat zij al de tanden gaan wisselen. Juist de volwassen tanden en kiezen moeten nog jaren mee, dus is het belangrijk dat juist deze regelmatig gepoetst worden.

Extra aandacht voor het poetsen van tanden

Een poetsdiploma is een middel om eens extra aandacht te besteden aan het poetsen. Allereerst is er aandacht nodig voor de poetstechnieken. Doe de technieken voor terwijl je samen met je kind in de spiegel kijkt. Maak er een fijn moment van. Hierna kun je met een timer tijdens het poetsen aanzetten, zodat elk kind een idee krijgt van hoeveel tijd er nodig is om te poetsen. Na een aantal dagen of een week hier veel aandacht aan te geven en het poetsen te begeleiden is het fantastisch als elk kind dit nu helemaal zelfstandig kan. Als afsluiter is het fijn om een poetsdiploma te geven. Tip! Later wil je graag terugkijken op dit moment, dus noteer de datum op de diploma.

Download de poetsdiploma

Er zijn twee versies van deze poetsdiploma: een diploma met wat het kind geleerd heeft en een diploma waarbij je elke dag een krul kunt zetten of een sticker kunt plakken wanneer een kind netjes gepoetst heeft. Bij de poetsdiploma’s zijn er voor meerdere personages gekozen, zodat er gekozen kan worden voor een figuur dat passend is bij jouw kind.

Zet deze poetsdiploma ook in de klas in!

Natuurlijk kun je ook veel aandacht besteden aan tanden poetsen in de klas. Bijvoorbeeld wanneer je werkt over de tandarts, maar ook voor een les gebitsverzorging. Bovenstaande diploma’s zijn hier ook zeker geschikt voor.

Vorig artikelTandarts spelletjes voor in de klas: Wie is het?
Volgend artikelRekenen oefenen in een rekencircuit
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in