Stekkels: een uitdaging voor elk kind?

1
3143
Review Stekkels bouwblokken

In deze periode is het weer tijd voor de jaarbestelling.
Naast de verbruiksmaterialen zoals verf, schriften en papier kijk ik altijd even verder.
Met welk materiaal kan ik ons onderwijs verrijken?  En dan kijk ik ook naar het materiaal wat wij hebben? Is dit gericht op verschillende ontwikkelingsgebieden?

Dit jaar is mijn oog gevallen op Stekkels! Deze bijzondere blokken zijn echt een aanwinst voor elke onderbouwklas. In deze blog vertel ik je graag hoe Stekkels jouw onderwijsaanbod kan verrijken en een nieuwe uitdaging kan zijn voor elke jonge leerling.

Review Stekkels bouwblokken

Wat zijn Stekkels?

Stekkels zijn met de hand bewerkte blokken van beukenhout. Deze blokken zijn niet zwaar en het hout voelt glad aan. De stekkels zijn hand bewerkt en dus ook goed geschuurd, zodat je niet bang hoeft te zijn voor splinters. De blokken zijn in verschillende vormen verkrijgbaar met de namen stekkels, kies, flets en soles.  Je kunt deze in een klassenset kopen, maar daarnaast ook extra blokken (of juist alleen een aantal losse blokken) los aanschaffen.

Stekkels zijn in verschillende maten verkrijgbaar. De klassenset biedt de hoeveelheid blokken waar 15 kinderen mee zouden kunnen spelen.

Stekkels blokken

Waarom stekkels in een (kleuter)klas thuis hoort!

Wanneer ik een aan een kleuterleerkracht of pedagogisch medewerker zal vragen of er een bouwmateriaal voor de jonge kids in huis moet zijn, zal er zonder discussie hiermee ingestemd worden.  Gelukkig maar, want juist dit materiaal geeft ook een waardevolle aanvulling voor de ontwikkeling van elk jong kind! Een kind leert veel van het bouwen: meten, kennismaken met natuur en techniek, spel en samenspelen.

We stimuleren jonge kinderen om met deze materialen aan de slag te gaan om dat dit een positieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling:

  • Cognitieve ontwikkeling: kinderen leren logisch te denken en kan daardoor de keuze maken om een bepaalde Stekkel te gebruiken.
  • Taalontwikkeling:  de kinderen leren te beredeneren waarom het ene bouwwerk stabiel is en een andere niet.
  • Motorische ontwikkeling:  het bouwen is een goede activiteit voor de grove motoriek en het juist plaatsen van de Stekkel is van groot belang wat uitdagend is om de motoriek te ontwikkelen.
  • Samenwerken: door samen te werken creeëren de kinderen de mooiste bouwwerken.

Maar wat als je nu al een uitgebreide bouwhoek in de klas hebt, met extra natuurlijk materiaal? Gaaf! Heerlijk dat je zo hebt gekeken naar het kind en de natuur in de school haalt.

Maar ook juist dan kunnen de stekkels nog een waardevolle aanwinst zijn.  Ik vertel je graag hoe ik Stekkels inzet binnen mijn klassenaanbod. En nee, dat betekent niet alleen toevoegen van Stekkels aan mijn bouwhoek. Maar daar vertel ik je graag meer over.

Stekkels binnen de klassenaanbod

Hoe zet je de Stekkels nu in binnen het klassenaanbod?  Ik geef je graag een paar ideeen:

  • De verteltafel: zet elke keer een prentenboek centraal. Bij sommige verhalen kun je heel goed Stekkels gebruiken om de omgeving na te bouwen. Geef de kinderen hierin een creatieve rol.
  • Laat de kinderen eens een keer niet kiezen voor één soort materiaal, maar leg een aantal materialen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben bij elkaar en laat de kinderen eens ontdekken.
  • Bekijk verschillende gebouwen en geef verschillende materialen om de gebouwen na te maken: sateprikkers, stekkels, takjes, blaadjes etc. Laat de kinderen zelf manieren bedenken om het gebouw na te maken.

Stekkels bouwwerkReacties van de kinderen

Na het openen van de doos en daarna het voelen van de Stekkels ben ik zelf enthousiast. Wat is elke blok afzonderlijk een mooi product! Elk blok ligt lekker in de hand en voelt lekker aan. Ik ga zelf aan de slag om eens te kijken hoe ik een stevig bouwwerk kan maken.

Natuurlijk is het tijd om de kinderen ook aan de slag te laten gaan. Tijdens de introductie van het materiaal vertel ik zo min mogelijk over het product. Ik geef de kinderen de keuze om met dit nieuwe materiaal te spelen. Er komen veel enthousiaste kreten uit de klas en ze gaan met een vrije opdracht aan de slag.

De kinderen van groep 3 en 4 zijn wild enthousiast. Zonder de kinderen te sturen worden er mooie gebouwen gemaakt waarvan je er een aantal hier in mijn blog terug ziet komen.
Tijdens het bouwen zijn ze samen aan het overleggen hoe ze het gebouw nog beter kunnen maken en hardop wordt er bedacht welke vorm Stekkel hierbij nodig is. Passen en meten en proberen het evenwicht te bewaren. De kinderen starten met een makkelijk bouwwerk, maar langzaamerhand zie ik de kinderen elk gebouw steeds meer uitbouwen. Zo is een hoge eenstapeltoren later een flat waarbij de kinderen ook bedenken hoe ze het steviger maken.

In eerste instantie hebben de kinderen alleen al aan deze blokken voldoende. Wanneer ik bij hen aangeef dat ze ook andere materialen mogen gebruiken, pakken ze van alles uit de kast. De andere materialen worden erbij gezocht om het bouwwerk nog meer aan te kunnen passen. Tijdens het bouwen is er veel overleg met andere kinderen over hoe het gebouw nog steviger, mooier en verder uitgebouwd kan worden.  De kinderen werken optimaal samen en durven ook het eerste bouwidee los te laten om er nog wat anders van te maken. Zo is er voor elk kind een uitdaging te vinden in deze blokken.

Wat de Stekkels juist zo bijzonder maken…

  • Bij elk thema of project in te zetten:  in de bouwhoek vrij bouwen of juist met een opdracht
  • Past bij verschillende ontwikkelingen en daarnaast ontdekken de kinderen de natuur door in aanraking te komen met evenwicht en zwaartekracht
  • Niet alleen geschikt voor kleuters, maar ook voor de oudere kinderen.
  • Stekkels zijn een geweldige toevoeging om met ander materiaal een uitdagende leeromgeving vorm te geven.
  • De blokken dagen uit om te proberen en te kijken wat het effect hiervan is. (trail and error)
  • Ook te gebruiken bij bijv. rekenlessen in groep 3 en 4. Maak kennis met gewichten of ontdek het meten. In de kleutergroepen kun je bij het spel ook meetmateriaal aanbieden, zodat ook dit in het spel verwerkt kan worden.

Enthousiast?

Misschien heb ik jou kunnen enthousiasmeren en wil jij ook de kinderen verder uitdagen! Plaats de Stekkels dan op de jaarbestelling en schaf ze aan via Karkendiem! 

Pssttt… tot 20 juli 2018 kun je de Stekkels ook nog met 10% korting aanschaffen met de kortingscode: Jufanja2018.  En let op: op mijn facebookpagina/instagram kun je ook nog meedoen met een winactie!

winactie stekkelsWil jij ook een kans maken op €50 shoptegoed?
In samenwerking met Karkendiem mag ik dit weggegeven!

Actievoorwaarden:
* Like/deel mijn post op instagram/facebook
* Like de facebookpagina van Karkendiem
* Beschrijf in een reactie (op instagram/facebook of bij deze blog) hoe jij deze set Stekkels zou willen gaan inzetten in kinderopvang, peuterschool of op de basisschool en waarom dit voor jou een aanvulling zou zijn. Dus oftewel: waarom moet jij deze shoptegoed winnen?
* De winactie sluit op 29 juni om 19.00 uur. Daarna zal ik zo spoedig mogelijk contact opnemen met de winnaar van deze set.

Niet gewonnen? Niet getreurd.. de kortingscode kun je nog tot 20 juli gebruiken!

 

 

 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Karkendiem. In mijn disclaimer kun je hierover meer lezen. 

 

Vorig artikelHet wenmoment: kennismaken met een nieuwe groep
Volgend artikelBewegend leren spellen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

1 REACTIE

  1. Dolgraag een kansje, om zo de kids extra te stimuleren, het mooie hieraan vind ik, dat de blokken niet ‘standaard recht’ zijn, ze hebben allemaal wel een hoekje af   Dat maakt het nog leuker, omdat je meer moet puzzelen! oooh, het lijkt me gewoon zo gaaf!  

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in