Stedentrip Edinburgh, Schotland

1
4792
Edinburgh castle

Naast haar fulltime-baan reist deze juf graag naar nieuwe plekken om ook dat stukje van de wereld te verkennen. Ben jij ook zo’n reislustige juf/meester? Ik deel je graag mijn tips voor ook prachtige (niet-)toeristische omgevingen.  Dit jaar was het tijd voor een stedentrip Edinburgh en ik deel je graag mijn ontdekkingen in deze blog.

Over Edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad en de één na grootste stad van Schotland. Edinburgh kent een rijk verleden waarbij je bij de verschillende activiteiten in de stad mee in aanraking komt. Edinburgh heeft een gematigd zeeklimaat en kent daardoor zeer koele zomers en zachte (natte) winters.  De binnenstad van Edinburgh bestaat uit een Old Town en New Town. De old town bestaat uit een hoofdstraat: the royal mile. In de 18e eeuw werd de stad uitgebreid met de new town met bijv. de Princess street. Tegen de old town aan, kun je een vulkaanheuvel vinden.

 

Reistips voor Edinburgh

Edinburgh heeft veel bezienswaardigheden en attracties. Maar niet alleen dat, elke straat op zich is al een belevenis door de bouwstijl. Alleen al wandelen door de stad is al genieten. Ik heb Edinburgh tweemaal bezocht en ik kan je dan ook verschillende tips geven voor een verblijf in deze stad. Een weekend is eigenlijk te kort voor een bezoek, een (mid-)week is zeker aan te raden!

Dit moet je zeker beleven!

Hollyrood Park/ Arthurs seat

Neem je wandelschoenen mee, want deze heb je wel nodig. Over deze vulkaankegel lopen verschillende wandelroutes;  de één wat meer begaanbaar dan anderen. Soms heb je paden van stenen, andere paden zijn vastgelopen aarde.  In ieder geval is het een stevige klim, welke route je ook kiest. Denk eraan om extra drinken/eten mee te nemen voor onderweg en extra kleding want op de heuvel is het fris. Maar voor het adembenemende uitzicht van de stad Edinburgh vergeet je alle moeite, want het is prachtig!
In de zomermaanden is het wel erg druk op de top, in de maanden voor of na het hoogseizoen, vond ik het fijner. Bezoek deze heuvel op een dag dat het weer een beetje goed gestemd is, zodat je ook prachtige foto’s kunt maken.

Foto: Hollyrood Park, wandelroute aan de buitenzijde van park

Palace of Hollyroodhouse

Holyrood AbbeyWij hebben eerst een lange wandeling gemaakt in het Hollyroodpark én hebben dus Arthur’s seet beklommen voordat we een bezoek brachten aan Palace of Hollyroodhouse. Na zo’n wandeling namen we even de tijd om bij te komen in het cafe.
In het cafe bieden ze naast voorverpakte sandwiches/wraps etc, ook zelfgemaakte producten aan zoals icetea en baksels. Mijn glas fruitwater was heerlijk (en ook nog gratis?)

Nadat we even gerust hebben was het moment om het paleis dan te bezoeken. Je kunt hier een keuze maken om alleen het paleis te bezoeken of ook nog de gallery of de tuinen.  Bij binnenkomst kom je op een groot plein waar je echt een heel mooi plaatje kunt schieten van het paleis. Wanneer de schotse vlag uit hangt, is de koningin aanwezig. Bepaalde gedeelten van het paleis zijn opengesteld en de route is duidelijk aangegeven. De audiotour (Engels) vertelt je kort maar krachtig over alle ruimtes en voorwerpen. Ook komt er een stukje geschiedenis van het paleis naar voren.  Helaas mag je in het paleis geen foto’s maken, toch is het echt de moeite waard om te bezoeken.

Wanneer je het paleis uitloopt, kun je nog even rondlopen in Abbey. De ruines zijn prachtig. De overblijfselen van deze abdij geven een sfeer en er zijn hier prachtige foto’s van te maken.

 National museum of Scotland

Terwijl wij op zoek waren naar een uitje op regenachtige dagen  (in Schotland is dat niet zo verrassend) kwamen we het National Museum of Scotland tegen. Een museum dat gevestigd is in een prachtig oud pand. Je kunt dit museum gratis bezoeken, je bent vrij om een bijdrage te geven om het werk te ondersteunen. Wanneer je alles wilt zien heb je hier toch ruim 2 a 3 uur voor nodig. Voor kinderen zijn er een aantal wetenschappelijke actviteiten in verschillende ruimtes.
Er was veel te zien en te beleven. Alles was mooi om te zien en interessant om te lezen, alleen misten wij een soort overzicht. Op alle verdiepingen en in verschillende hallen kwam je dieren tegen en de volgend hal ging het opeens weer over bijv. iets technisch. Ondanks dat hebben wij leerzame uren doorgebracht in dit museum.

Edinbugh Castle

Edinburgh castleVolgens mij is Edinburgh Castle waar je ook bent in Edinburgh zichtbaar. Voor ons was het soms ook een herkenningspunt om te ontdekken welke richting we op moesten.
Rond Edinburgh Castle wordt er in de zomermaanden van alles georganiseerd. Helaas zorgt het er ook voor dat je vanaf sommige punten in de stad tegen een tribune aankijkt. Vind ik persoonlijk erg jammer. Maar wanneer je in de zomermaanden een bezoek brengt aan Edinburgh, zeker even kijken of de taptoe of een concert op dat moment georganiseerd wordt.
Al eerder bezocht ik Edinburgh, maar dit keer was het er erg druk. De wachtrij voor de kassa was erg lang. Het is dan ook zeker een aanrader om je toegangsticket vooraf via internet te boeken.

Dit kasteel is op een hoge rots te vinden en het vraagt dan ook wel wat van je klimervaringen om boven te komen. Voor minder-validen kunnen ze je brengen met een busje. Onderweg naar boven kun je in verschillende zalen verschillende onderwerpen uit de geschiedenis bekijken o.a. de juwelen en de geschiedenis van het Schotse leger. Daarnaast kun je poseren bij de kanonnen en over de kasteelmuren genieten van het uitzicht.

stedentrip Edinburgh

Wanneer je het kasteel verlaat heb je na het plein een aantal winkeltjes met Schotse producten wat ik erg leuk vond om doorheen te struinen.

 

 

 Real Mary Kings close

Deze attractie werd veel aangeraden, maar wat het nu precies inhield was mij niet duidelijk.
Je kunt vooraf online jouw ticket boeken voor een tijdstip; wij hadden dit niet gehad omdat we ‘vrij’ wilden zijn in onze planning. Tja…dan moet je een aantal uurtjes wachten totdat er weer ruimte is.

Bij het kopen van een ticket ontdekten we dat er ook een Nederlandse audiotour beschikbaar was. Wanneer je hier gebruik van wilt maken, moet je dit wel even aangeven bij het kopen van jouw ticket.

Op het juiste moment zijn wij weer aanwezig en gaan we in een kleine groep van ca. 10 – 15 mensen op pad. Onze gastheer in ouderwets tenue stelt zich voor als een 400-jarige en zo start het verhaal. In de vroegere jaren is het oude bouw van Edinburgh niet verloren gegaan, maar is de stad herbouwd op het oude gedeelte van de stad.  Zo is er een ondergrondse stad overgebleven die jij kunt bezoeken!  En ondergronds is er natuurlijk van alles te zien, te horen en te ontdekken. Prachtig om te zien dat dit bewaard is gebleven, ook al moet er op sommige plekken gebruik gemaakt worden van ondersteuning om het stabiel te houden.  Echt een aanrader om dit te bezoeken!

Bezoek aan de Schotse Hooglanden

Natuurlijk heb je Schotland niet gezien wanneer je niet in de Hooglanden bent geweest. Deze prachtige natuur, een ontmoeting met de Hooglanders of misschien wel Nessie?!

Vanuit Edinburgh kun je acht verschillende tours boeken om de Hooglanden te bezoeken. Voordat je op reis gaat of direct bij de start boeken is wel belangrijk, want niet elke tour vertrekt op elke dag. Op het vliegveld kun je een informatiefolder vinden met hierin de route en beschrijvingen.

Ik heb één tour meegemaakt en ik ben tot de conclusie gekomen dat dit niet echt voor mij is. Bij alle tours vertrek je in een bus en ga je een lange dag (ca. 8 uur of langer) op pad. Vaak zijn er 4 stops waarbij je kunt eten/drinken en er iets te bezoeken is. Er komen dus nog kosten bij voor deze bezoeken. Kies je ervoor om dit niet te doen, heb je een uur de tijd om rond deze plek te wandelen.

Wanneer ik de keuze zou hebben, dan zou ik in Edinburgh een auto huren en zelf de hooglanden in rijden. Je kunt dan zelf plekjes vinden om even te wandelen of om wat leuke foto’s te schieten. Houd er wel rekening mee dat de bestuurderskant rechts is en dat er op de wegen links gereden wordt. Is dit geen belemmering voor je? Dan zeker een auto huren en zelf een route uitstippelen om zelf de Hooglanden te ervaren!

Wat je zeker ook gezien moet hebben:
* Princess street:  al houd je niet van shoppen, het bezoek aan deze straat is al een hele belevenis.
* National Monument:  maak een klim naar Carlton Hill en bezoek een aantal monumenten zoals het National Monument. Mooi fotoplekje!

National monument Edinburgh

Verblijf

In Edinburgh zijn er veel verblijfsmogelijkheden. Er is veel keuze: ben je op zoek naar een Bed & breakfast, hotel of hostel? Dit is hier allemaal beschikbaar. Bekijk vooral de locatie, want ook buiten het centrum wordt er ook veel verhuurd. Op zich kun je je met een dagkaart met het openbaar vervoer makkelijk verplaatsen. Net buiten het centrum kun je ook leuke plekjes vinden, die in het hoogseizoen betaalbaarder zijn. In het hoogseizoen is de prijs van een verblijf wel bijzonder hoog in vergelijking met andere steden. Toch is er een goedkoop alternatief door bijv. een bed in het hostel te huren of een studentenkamer (in de zomer te huur) te boeken.  Via Booking.com kun je deze verblijven makkelijk vinden en boeken.

 Eten & drinken

Het is natuurlijk een ervaring om eens lekker te kiezen voor een Schots of Brits gerecht.
Denk dan eens aan:

  • Haggis of Haggisburger
  • Fish & Chips

 

Leuke eetplekjes

Ontbijt:

Er zijn ’s ochtend zoveel leuke plekjes waar je een typisch Engels of Schots ontbijt kunt krijgen. Vaak met leuke zithoekjes om ook echt lekker te genieten van al dat lekkers. Omdat wij in het hoogseizoen er waren, waren deze plekjes in de buurt van onze hotel erg vol. Door de hele stad kun je de supermarkten vinden, vooral de Tesco. Zij hebben vers afgebakken broodjes en verschillende soort fruit. Wij zochten verschillende parkjes op om lekker te ontbijten en te genieten van de omgeving. Wat denk je van ‘The Meadows’ , maar in de stad kun je ook kleine parkjes tussen huizenblokken vinden. Alles met leuke bankjes om lekker van je ontbijt te genieten.

 

Diner:

Door de hele stad is er veel keuze qua eten. Typisch Schotse gerechten zie je op veel menukaarten.
Waar moet je dan echt even gegeten hebben?  Ik heb een paar tips:

  • Grassstreet:  In deze straat (dichtbij Edinburgh Castle) heeft een gezellige sfeer en een mooie aankleding. Wij hebben bij meerdere pubs bezocht en we kunnen ’the Beehive’ aanraden voor bijv. Fish & Chips (en veel ander lekkers)
  • Royal Mile: ook in deze straat kun je veel gzelligheid en sfeer vinden. Dichtbij veel bezienswaardigheden kun je hier genieten van een lekker hapje en drankje.
  • Grove street:  achter de bekende winkelstraat Princess street kun je deze straat vinden. In de tussenstraat kun je de Mac vinden, maar de straat erachter biedt uitzicht op prachtige gebouwen en leuke restaurants en ook het Hardrock Cafe kun je hier vinden.

 

Een stedentrip naar Edinburgh is een echte aanrader!  In deze gidsen kun je nog veel meer informatie vinden over deze prachtige stad en kun je alle informatie vinden voor een bezoek:

stedentrip Edinburgh

ANWB Extra Edinburgh

Een complete reisgids met een duidelijke kaart van het centrum.
Taal: Nederlands

Koop bij bol.com

 

 

 

 

 

reisgids stedentrip Edinburgh

Lonely Planet Edinburgh 

Een complete reisgids met bekende en minder-bekende plekjes. In deze gids kun je meer achtergrondinformatie vinden.

Taal: Engels

Koop bij bol.com

 

 

Nog een aantal handige tips:

  • Er gaat een snelle bus (Airlink 100) van vliegveld <-> centrum. Vooraf boeken via visitbritain.nl  is een aanrader. Bij het loket ontvang je direct je kaartjes en kun je direct instappen. Overdag rijdt de bus elke 10 min., ’s nachts elke 30 minuten.
  • Voor vier schotse pond kun je een dagkaart kopen voor de bus. Wanneer je alle activiteiten op een dag bij elkaar plant, kun je alles redelijk lopend af, wanneer je het niet erg vind om een half uurtje te lopen.

Binnen deze blog kunt u advertenties van derden vinden. Door een product via deze link aan te schaffen, kun je mij steunen.  Lees hier meer over in mijn disclaimer.  Graag werk ik met u samen voor een review, bekijk de mogelijkheden voor een samenwerking. 

Vorig artikelHoe blijf je fit en gezond tijdens het schooljaar?
Volgend artikelWeek van de alfabetisering: kom in actie tegen laaggeletterdheid!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in