Start schooljaar: van groepsvorming tot lesmateriaal

Op deze verzamelpagina deel ik alle eerder verschenen blogs die in het teken staan van het starten van een nieuw schooljaar. Van klasinrichting tot organisatie. Start een nieuw schooljaar met de juiste energie en plannen in je hoofd!

Doorschuifmiddag/ wenmiddag

wenmoment

Een nieuw schooljaar kan pas starten wanneer je kennis hebt gemaakt met de (nieuwe) kinderen in de klas. Hoe je dit moment kunt invullen lees je hier.

Inrichten van een klas

Bij het inrichten van een klas komt veel kijken en daarom kun je hier tips en materialen vinden:

Checklist klasinrichting

checklist inrichten van kleuterklas

Zeker bij het inrichten van een kleuterklas komt zoveel kijken. Want als je de kinderen zelfstandig activiteiten wil laten uitvoeren, begint het bij de organisatie en klassenmanagement. In de inrichtweek komt er zoveel informatie tot je en wil je natuurlijk alles gewoon op orde hebben. Daarvoor is deze checklist om een kleuterklas in te richten.

checklist klas inrichten

En natuurlijk is er ook een checklist inrichten van klas voor de groepen 3 t/m 8.

Een klas inrichten: perfect gestyled of….

klas inrichten

Wanneer de scholen bijna weer starten worden de perfecte plaatjes van schone, mooi gestijlde klassen massaal gedeeld. Zelf heb ik een tijd gehad dat ik mij hier ook helemaal in kon verliezen. In deze blog vind je tips om je doel niet uit het oog te verliezen en soms keuzes te maken.

Groepsvorming

Op dag 1 start de groepsvorming, dus het is van belang dat je een plan van aanpak voor de komende weken hebt. Niet voor niets wordt deze periode ook wel de ‘gouden schoolweken’ genoemd. De periode dat je een groep op z’n best kunt vormen.

Gouden schoolweken

de gouden schoolweken

Lees alles over hoe een groepsvormingsproces verloopt en welke activiteiten je kunt helpen de processen positief te sturen.

Een moeileuke groep

groepsvorming

Sommige schooljaren weet je al dat je start met een een moeileuke groep: een groep waarbij aandacht voor de groepsvorming net meer aandacht nodig heeft. In deze blog lees je tips voor in de gouden en zilveren schoolweken, maar ook voor het gehele schooljaar.

De eerste schooldag

Na een (gedeelte) van een week voor te bereiden, is het zover: de start van een nieuw schooljaar. De onderstaande blogs kunnen je helpen om een goede start te maken:

7 tips voor de start van je eerste klas

Start je dit schooljaar met je eerste klas? Deze tips helpen jou het schooljaar door.

Ondersteun een nieuwe leerkracht bij de start schooljaar

start schooljaar