Staal taal en spelling

Vanaf dit schooljaar zullen we op onze school aan de slag gaan met de methode Staal taal en spelling. Mijn uitgangspunt is om de methode te laten aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en daardoor organiseer ik activiteiten of maak ik materiaal waarbij ik de kinderen hoop uit te dagen om verder te ontdekken.

Staal taal en spelling

Staal taal

Groep 4

De methode kent een aantal katernen waarbij veel activiteiten bij te betrekken zijn. Per onderwerp zal ik mijn inspiratie delen. Deze pagina zal door het schooljaar heen aangevuld worden met materialen.

Start

Organiseer een spelletjesmiddag met kinderen en (groot)ouders. Direct voor jou een leuke kennismaking met ouders, voor de kinderen ook leuk en gezellig. En zet vooral de spelletjes waar het dit thema over gaat en het zelfgemaakte spel op tafel!

Onderweg

Tijdens dit thema zetten wij extra in op woordenschat. De woordenparachutes deel ik via deze (facebook)pagina.

woordparachutes staal taal groep 4

Woordenmuur:

(foto volgt)

Materialen:
– Posters woorden van de week

Klein

Voordat je start met dit thema is het handig om schoenendozen te verzamelen.
Wanneer je in de mogelijkheid bent om een excursie te maken, past Madurodam erg goed bij dit project.  Is dit niet mogelijk? Zelf een maquette van de eigen wijk maken is leuke crea-activiteit. Wanneer je met ontdekhoeken werkt, kun je hier dit keer vergrootglazen centraal zetten.

Woordenschat:

 

Nodig

Dit thema is in een combigroep goed te combineren met thema kunst uit Lijn 3. 
Naast alle activiteiten is het erg leuk om zelf een groepsmuseum te ontwikkelen. Je kunt hierbij eventueel de geschiedenismethode laten aansluiten.  Laat de kinderen alle materialen voor het museum ontwikkelen, zoals flyers en een uitnodiging, informatiestuk over kunstwerk en een speurtocht voor kinderen ontwikkelen.

Materialen die goed bij dit thema te gebruiken zijn:

woordparachutes nodig staal groep 4

 

 

Rond de feestdagen

Lekker

Dit thema is in een combigroep goed te combineren met thema Smakelijk eten! uit Lijn 3. 
Organiseer een high-limo: laat de kinderen zelf hapjes maken aan de hand van een recept.  Wanneer je werkt met ontdekhoeken, is het erg leuk om zelf groente te kweken voor het eten. Dit kun je doen door een zaaitafel/ zaaihoek te maken. In een speelhoek kunnen de kinderen in het restaurant, waarbij ze menukaarten maken en recepten leren koken. Ze kunnen hier ook de aangeboden woorden actief gebruiken.

Materiaal:

 

Slapen

In dit blok komt het onderwerp ‘samenstellingen’ aan bod. Dit komt ook terug in Staal Spelling. Wanneer kinderen moeite hebben met het bepalen van samenstellingen is het leuk om samenstellingen-memory te spelen: pak twee kaarten en plak de woorden aan elkaar.

Op creatief vlak is het erg leuk om de mooiste/gekste/…. droom te tekenen in een droomwolk. Of laat de kinderen met playmobile een stopmotion-filmpje maken waarin ze een droom naspelen.

Materiaal:

Gek

Maak een online fotoalbum, waar ouders foto’s van hun kinderen kunnen uploaden. O en natuurlijk moeten dit ‘gekke’ foto’s zijn.  Plan een aantal gekke dagen in:  bijv. een andersom-dag óf doe-eens-gek-met-je-haar-dag.  Succes gegarandeerd!

Kleding

Bij dit project kun je echt uitpakken! Hoe leuk is het als de kinderen een modeshow gaan organiseren met zelfgemaakte kleding?  Laat de kinderen een oud t-shirt meenemen om een bedachte tekst op te drukken (met transfer papier) Of laat de kinderen stempels maken om kleding te bedrukken. Een uitje naar een kringloopwinkel is erg leuk en laat de kinderen van oude kledingstukken nieuwe kledingstukken maken en laat deze stukken zien tijdens de modeshow!

 

Staal Spelling

Bewegend leren:

 

Spelmateriaal

Verkleinwoorden:  memory verkleinwoorden  draai een afbeelding, noem het voorwerp en leg er -tje, -je of -pje achter.

 

Leren zichtbaar maken/ datamuur:

-Leerlijn spelling (groep 4)
inschrijflijsten Staal spelling groep 4 voor instructie per categorie