Staal taal en spelling

Vanaf dit schooljaar zullen we op onze school aan de slag gaan met de methode Staal taal en spelling. Mijn uitgangspunt is om de methode te laten aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en daardoor organiseer ik activiteiten of maak ik materiaal waarbij ik de kinderen hoop uit te dagen om verder te ontdekken.

Staal spelling algemeen

Hierbij een overzicht van alle materialen die passend zijn bij de aanpak van Staal op deze website te vinden zijn:

Klankgroepenrun

klankgroepenwoord bewegend leren

Deze activiteit is geschikt voor leerjaar 4 en 5.
Na de auditieve aanpak als voorbereiding, is de klankgroepenrun de activiteit waarbij de kinderen de juiste stappen te nemen om de klankgroepen aan te leren.

Verkleinwoorden

verkleinwoorden

Activiteit geschikt voor groep 3-4
Er zijn twee mogelijkheden bij deze spelactiviteit: afbeelding bekijken en het woord verkleinen of het woord lezen en het woord verkleinen. Lees alles over deze activiteit en download het benodigde materiaal.

Woordsoortenrun

bewegend leren grammatica

Geschikt voor leerjaar 4/5
Halverwege leerjaar 4 komt naast spelling, ook aandacht voor grammatica.
Met de woordsoortenrun herhaal je de aangeboden woordsoorten.

Spellingverstoppertje

spellingverstoppertje

Omdat verstoppertje een activiteit is waar iedereen lol aan heeft, heb ik dit omgebouwd tot een verstoppertje met een leerelement. Lees hier hoe je dit spel speelt en download de bijbehorende materialen.

Oefen de langermaakwoorden

bewegend leren spelling langermaakwoord

Geschikt voor leerjaar 3/4/5
De woorden met eind -d nog een keer oefenen? Wanneer de kinderen de spellingsregel kennen, oefenen ze met dit spel met het toepassen. Allemaal woorden met een ’t’ klank, maar welke woorden moeten met een -d geschreven worden. Lekker actief bezig zijn! Lees hier hoe deze activiteit gaat en download de bijbehorende materialen.

Beschrijf de inhoud van de schatkist

piraten spelling

Geschikt voor leerjaar 3/4
Graaf naar de schatkisten en ontdek wat er in de schatkist verstopt zit. Dit schrijf je natuurlijk op!
Lees hier alles over deze activiteit en download de benodigde materialen.

Sneeuwballendictee

Geschikt voor alle leerjaren; materiaal voor leerjaar 3/4.
Bij de bekende sneeuwballendictee oefenen de kinderen het woordbeeld. Om deze reden heb ik de activiteit wat omgedraaid en oefenen de kinderen juist het schrijven van de woorden. Bekijk hier de beschrijving van de activiteit en het bijbehorende materiaal.

Staal spellingsbingo

Staal spellingsbingo

Geschikt voor leerjaar 4 t/m 8
Vul de bingokaarten met de categorieeen die de kinderen aangeboden hebben gekregen en laat hen geen woorden afstrepen, maar laat ze een categorie afstrepen en het woord erbij schrijven. Hier lees je alles over de activiteit en download je de lege bingokaarten.

Samenstellingen

samengestelde schatkaarten

Geschikt voor leerjaar 3/4
Wat heb je nu aan een halve schatkaart? Zoek een andere helft en maak een samengesteld woord. Lees hier meer over de activiteit samengestelde schatkaarten en download het bijbehorende materiaal.

Verlanglijstjes schrijven

Niet fonetisch de verlanglijstjes schrijven, maar met woorden waarvan de kinderen de spellingsregels hebben geleerd.
Lees hier alles over deze activiteit en download het bijbehorende materiaal.

Staal taal

Leerjaar 4

Staal taal en spelling

De methode kent een aantal katernen waarbij veel activiteiten bij te betrekken zijn. Per onderwerp zal ik mijn inspiratie delen.

Start

Organiseer een spelletjesmiddag met kinderen en (groot)ouders. Direct voor jou een leuke kennismaking met ouders, voor de kinderen ook leuk en gezellig. En zet vooral de spelletjes waar het dit thema over gaat en het zelfgemaakte spel op tafel!

Onderweg

Tijdens dit thema zetten wij extra in op woordenschat. De woordenparachutes deel ik via deze (facebook)pagina.

woordparachutes staal taal groep 4

Andere tips:

  •  

Klein

Voordat je start met dit thema is het handig om schoenendozen te verzamelen.
Wanneer je in de mogelijkheid bent om een excursie te maken, past Madurodam erg goed bij dit project.  Is dit niet mogelijk? Zelf een maquette van de eigen wijk maken is leuke crea-activiteit. Wanneer je met ontdekhoeken werkt, kun je hier dit keer vergrootglazen centraal zetten.

Woordenschat:

Andere tips:

  • Excursie:  Madurodam
  • Crea:   maak een maquette
  • Hoeken:  richt een onderzoekshoek in waarbij kinderen kriebelbeestjes kunnen bekijken.

Nodig

Dit thema is in een combigroep goed te combineren met thema kunst uit Lijn 3. 
Naast alle activiteiten is het erg leuk om zelf een groepsmuseum te ontwikkelen. Je kunt hierbij eventueel de geschiedenismethode laten aansluiten.  Laat de kinderen alle materialen voor het museum ontwikkelen, zoals flyers en een uitnodiging, informatiestuk over kunstwerk en een speurtocht voor kinderen ontwikkelen.

Materialen die goed bij dit thema te gebruiken zijn:

woordparachutes nodig staal groep 4

 

Andere tips:

  • Laat de kinderen een speurtocht maken door het groepsmuseum.

Rond de feestdagen

 

Lekker

Dit thema is in een combigroep goed te combineren met thema Smakelijk eten! uit Lijn 3. 
Organiseer een high-limo: laat de kinderen zelf hapjes maken aan de hand van een recept.  Leer hier meer over in mijn blog.

Wanneer je werkt met ontdekhoeken, is het erg leuk om zelf groente te kweken voor het eten. Dit kun je doen door een zaaitafel/ zaaihoek te maken.

In een speelhoek kunnen de kinderen in het restaurant, waarbij ze menukaarten maken en recepten leren koken. Ze kunnen hier ook de aangeboden woorden actief gebruiken.

Extra materialen:

Slapen

In dit blok komt het onderwerp ‘samenstellingen’ aan bod. Dit komt ook terug in Staal Spelling. Wanneer kinderen moeite hebben met het bepalen van samenstellingen is het leuk om samenstellingen-memory te spelen: pak twee kaarten en plak de woorden aan elkaar.

Op creatief vlak is het erg leuk om de mooiste/gekste/…. droom te tekenen in een droomwolk. Zing met elkaar het liedje: ‘de droomboom’   De tekst kun je hier vinden. Laat hierna de kinderen lekker fantaseren en dit tekenen.

Of laat de kinderen met playmobile een stopmotion-filmpje maken waarin ze een droom naspelen. Sluit dit project af door in een onsesie naar school te komen en de tent op het schoolplein op te zetten.

Materiaal:

Gek

Maak een online fotoalbum, waar ouders foto’s van hun kinderen kunnen uploaden. O en natuurlijk moeten dit ‘gekke’ foto’s zijn.  Plan een aantal gekke dagen in:  bijv. een andersom-dag óf doe-eens-gek-met-je-haar-dag.  Succes gegarandeerd!

Ook op creatief vlak is er een leuke activiteit:

Geef jezelf een gek kapsel

Laat de kinderen met wasco een portret van zichzelf (of van een ander) met een kaal hoofd tekenen. Zet in schaaltjes ecoline in verschillende kleuren klaar. Steek de onderkant van een rietje in de ecoline en laat een druppel vallen op het vel papier. Hou het rietje schuin en blaas dicht tegn de druppel aan.

Kleding

Bij dit project kun je echt uitpakken! Hoe leuk is het als de kinderen een modeshow gaan organiseren met zelfgemaakte kleding?  Laat de kinderen een oud t-shirt meenemen om een bedachte tekst op te drukken (met transfer papier) Of laat de kinderen stempels maken om kleding te bedrukken. Een uitje naar een kringloopwinkel is erg leuk en laat de kinderen van oude kledingstukken nieuwe kledingstukken maken en laat deze stukken zien tijdens de modeshow! Of organiseer een ‘oude-nieuwe kledingmarkt’ voor een goed doel!

Extra spellingsmateriaal

Extra lesmateriaal

  • Verkleinwoorden:  memory verkleinwoorden  draai een afbeelding, noem het voorwerp en leg er -tje, -je of -pje achter.
ei tweedictee
  • Ei-woorden 2dictee: voor onze leerlingen is er nog te weinig inoefening van de ei-woorden van de ei-rap. Daarom oefenen we dit tijdens de herhalingsles (les 5) met een ei-dictee.

Download:  Tweedictee ei-woorden groep 3-4

Download: Tweedictee au-ou woorden groep 3-4

tweedictee staal spelling ei ij en au ou

Leren zichtbaar maken/ datamuur:

-Leerlijn spelling (groep 4)
inschrijflijsten Staal spelling groep 4 voor instructie per categorie

Posters

Extra woorden bij ei-plaat blok 5
Extra woorden bij ei-plaat blok 8
Extra woorden bij au-plaat blok 9

poster denkstappen klankgroepenwoord staal

Poster stappen bij klankgroepenwoord
Poster werkwoord niet langer maken

Dictweetje

Blok 8: dictweetje ei-woorden
Blok 9: au woorden