Staal spellingsbingo

0
8767
Staal spellingsbingo

Spelling is meer dan alleen woorden goed schrijven. Want je kunt ook een gelukje hebben óf je heb een woordbeeld geleerd, maar je weet eigenlijk niet waarom je dit zo schrijft. Staal van uitgeverij Malmberg leert je bewust bezig te zijn met spelling. Eerder deelde ik al passende materialen voor groep 4

spellingsbingo

Spellingsbingo bij Staal

Herhalen van categorieën staat centraal bij Staal. Door te blijven herhalen oefen je de categorieën in. Staal Spellingsbingo is een manier om dit op een nieuwe manier te doen. Je kunt hier bingokaarten vinden voor groep 4 t/m 6.

Materialen spellingsbingo

  • Staal spellingsbingo per leerling
  • woordenlijsten passend bij afgebeelde categorieën
  • potlood of pen

Zo speel je Staal spellingsbingo

Voorbereiding:
Kopieer de pictogrammen van de spellingcategorieën die aangeboden zijn op de lege bingokaart. Maak enkele verschillende met verschillende categorieën of enkele categorieën meerdere keren. Bij de start van een leerjaar kun je beter de bingokaarten van het vorige leerjaar pakken, omdat de nieuwe categorieën nog niet aangeboden zijn. Print een bingokaart per leerling. Maak een woordenlijst bij de categorieën die op de bingokaarten staan. Voeg hier ook een aantal uitzonderingen op categorieën toe.

Spelverloop:

  • Deel de bingokaarten uit en zorg ervoor dat iedereen een pen of potlood heeft.  Maak afspraken over wanneer het een geldige bingo is en wat het gevolg is van een valse bingo.(zie laatste bullit)
  • Noem een woord uit de eerder gekozen woordenlijst passend bij de categorieën op de bingokaarten (incl. uitzonderingen)
  • Laat de kinderen het woord schrijven bij de passende categorie-afbeelding.

-> Wanneer er meerdere categorieen in een woord zitten, mogen ze het woord bij één pictogram opschrijven.

-> Wanneer een woord géén van de categorieën van de bingokaart bevatten, schrijven de kinderen niets op.

 

  • De kinderen hebben bingo wanneer bij elke pictogram een woord staat. Daarbij kun je afspreken dat er daarbij aan de volgende eisen moet worden voldaan: de woorden staan bij de juiste categorie en/of bij alle woorden is de regel van de categorie toegepast. Het is wel nodig om afspraken te maken of andere spelfouten in een woord wel goedgekeurd worden.

Deze spellingsbingo kan niet gedeeld worden met pictogrammen van Staal ivm auteursrecht op deze afbeeldingen.

 

Vorig artikelRidder Roa en de gevaarlijke draak
Volgend artikelAppeltelspellen
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in