Oefen met splitsen en behaal je splitsdiploma!

0
940
splitsen ontwikkeling met splitsdiploma

Splitsen is zeker bij de start van groep 3 een hot item. In groep 2 kom je al in aanraking met het splitsen, waarbij je al handelend aan de slag gaat. In groep 3 ga je meer handelend splitsen met daarbij opdrachten en gaat de ontwikkeling uiteindelijk naar het abstract rekenen met bijv. splitspalen. De splitsingen heb je nodig om sommen over het tiental uit te gaan leren rekenen. Om deze reden is het belangrijk om de splitsingen uit te kunnen rekenen en dit ook geautomatiseerd te hebben.

Splitsen oefenen

In mijn eerdere blog geef ik meer informatie over waarom het splitsen zo belangrijk is en welke fases je hebt in het oefenen met splitsingen. In deze blog lees je ook verschillende activiteiten om met het splitsen te oefenen in een rekencircuit. Want juist het spelenderwijs oefenen is van belang. De activiteiten zijn afhankelijk van de fase van ontwikkeling. Of je nu nog handelend oefent, abstracte opgaven kunt maken of dat je het al geautomatiseerd hebt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om het splitsen te oefenen.

Aandacht voor de ontwikkeling

Een diploma behalen is een grote uitdaging. Terwijl in principe elk kind op zijn manier zich ontwikkelt en op zijn tempo. Soms met sprongen, soms met wat vertraging. Uiteindelijk oefen je voor een einddoel, maar je moet eerst tussenstappen behalen voor dit einddoel. Deze zijn niet altijd zichtbaar. Nu dus wel!

Het splitsdiploma

Het splitsdiploma krijg je al direct bij de start van het oefenen in groep 3. Zelf vind ik het altijd belangrijk om ouders mee te nemen in het proces en dus krijgen zij in het schooljaar regelmatig dit diploma te zien. Zodra een kind laat zien dat hij een splitsing heeft behaald, plak ik een sticker bij de splitsing of kruis ik de splitsing aan met een mooi groen vinkje. Behaald! Je kiest een splitsdiploma dat jij passend vindt bij jou(w visie) of bij de ontwikkeling van het kind.

De splitsdiploma is er in twee versies: jungle dieren of bosdieren en er zijn ook twee inhoudelijk verschillende versies splitsdiploma.

–> Deze splitsdiploma’s passen bij het klassenthema ‘bosdieren’ en zijn een onderdeel van de vele rekenmaterialen.

Vorig artikelOefen getalbegrip op school en thuis met deze activiteiten!
Volgend artikelSplitsen oefenen met rekenkleurplaten
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in