Splitsen oefenen tijdens het rekencircuit

0
2092
splitsen oefenen

Het rekencircuit is voor mij een andere manier om aan de slag te zijn met het oefenen van rekenvaardigheden. Eerder schreef ik een algemene blog over het rekencircuit. In deze blog wil ik praktische tips delen bij het leerdoel splitsen. Welke activiteiten en materialen zou je kunnen inzetten om het splitsen te oefenen? Overigens zijn deze activiteiten vaak ook thuis goed in te zetten om spelenderwijs te oefenen en de werkbladen te vermijden.

Aanbod van (spel)materiaal om splitsingen te oefenen

De volgende materialen en spellen zijn verkrijgbaar of zelf te maken en heel goed in te zetten voor splitsen oefenen:

Kaboom!

Leg een splitskaartje neer op het speelveld. Trek nu een ijsstokje uit een bekertje. Op de uiteindes van deze ijsstokjes staan de getallen 1 t/m 10 (wanneer je de splitsingen tot 10 oefent) of de getallen 0 t/m 20 (als je de splitsingen tot 20 oefent) Om de beurt trekken de leerlingen om de beurt een stokje. Wanneer het getal past bij de splitsing komt er een nieuwe splitsing op tafel. Op één stokje staat een bomteken of het woord ‘kaboom’ Wanneer dit stokje getrokken wordt, is het spel afgelopen.

Halli Galli

rekenen met herfstmateriaal

Het spel met de bel oftewel ‘Halli Galli’ is in te zetten om de splitingen te oefenen. Wanneer mogelijk pas ik dit spel aan bij het project waarover werk, waardoor je de spelkaarten over de herfst en winter hier kunt downloaden. In deze blogs kun je ook lezen hoe je aan splitsingen werkt.

de splitsmachine

splitsen

De splitsmachine is bij elk project in te zetten en hier komt spel en rekenen erg goed samen. Je kunt de kinderen vrijblijvend laten ontdekken en ervaren, maar door splitskaarten toe te voegen, gaan de kinderen gerichter aan de slag.

LOCO

Het zelfstandige werkmateriaal LOCO is ook heel goed in te zetten om te oefenen met splitsingen.

Ook een gedeelte van de locokaarten van Klas van juf Linda zijn in te zetten. En de overige kaarten gebruik je een ander moment in het jaar!

Spel in de hoeken

Afhankelijk van het project waar je over werkt, kun je leerdoelen ook verwerken in het spelmateriaal van een speelhoek. Zoals in dit voorbeeld van het hoekenpakket de apotheek. In dit hoekenpakket is er veel materiaal beschikbaar om te oefenen met splitsen. De kinderen spelen in de hoek en oefenen ondertussen gericht met splitsen. In dit overzicht kun je zien welke hoekenpakketten op dit moment beschikbaar zijn.

Splitsgezelschapsspellen

De verschillende creatieve juffen en meesters bieden online gezelschapsspellen aan waarbij je oefent met de splitsingen. Bijvoorbeeld bij de Rekenhoek kun je een spellenpakket kopen. Printen, lamineren en spelen maar!

Rekenkleurplaten

splitsen oefenen

Er zijn online veel rekenkleurplaten of kleuren op code te vinden bij meerdere rekenonderdelen. Voor splitsingen was er nog weinig te vinden, dus daar breng ik nu verandering in. Voor de kinderen die genieten van kleuren en toch lekker blijven rekenen!

Automatiseren van splitsingen

Pas wanneer het principe van splitsen erin zit, kun je overgaan naar de abstracte fase en dus aan automatiseren. Overigens heeft de Rekenhoek heel duidelijk beschreven hoe de ontwikkeling van het leren splitsen verloopt.

Splitsen op tempo

Bij het maken van splitsen op tempo is de eigen ontwikkeling van belang. Laat elk kind daarom zichzelf dagelijks verbeteren. Dit doe je door elke dag een of meer sommen meer te maken. Maak splitsboekjes met de inhoud die jij wil via oefengemak.nl (Tip! met 36 sommen is er één pagina vol) Laat de kinderen elke dag noteren hoeveel sommen ze gemaakt hebben of laat ze dit aantal vakjes in een grafiek kleuren.

Apps

Er zijn ook meerdere apps waarmee je de splitsingen (op tempo kunt oefenen) Je kunt dan denken aan rekensprint online (tegen betaling) of rekenheld (in de toekomst tegen betaling)

Joggen

Even lekker bewegen is altijd goed. Op Youtube zijn er beweegfilmpjes te vinden, waarbij tijdens het bewegen de splitsingen worden geoefend. Gebruik de zoekfunctie met de woorden joggen splitsen en je kunt zelf het niveau bepalen.

Splitsdiploma

splitsen ontwikkeling met splitsdiploma

Je kunt de ontwikkeling van het splitsen zichtbaar maken door steeds een stapje van het einddoel te behalen. Dit maak je zichtbaar op deze splitsdiploma!

Lees alle blogs over het rekencircuit of spelende rekenoefeningen voor leerjaar 3 en 4:

Vorig artikelRekenen oefenen in een rekencircuit
Volgend artikelSommen oefenen tot 10, 20 en 50
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in