Bij het schrijven van de blog over spelenderwijs oefenen met splitsen was ik op zoek naar rekenkleurplaten specifiek gericht op het splitsen. Na een korte zoektocht werd ik al snel teleurgesteld. Rekenkleurplaten voor het maken van sommen zijn er genoeg, maar juist de jonge kinderen die kunnen genieten van het kleuren, daar was niets voor. Je snapt dat ik daar nu natuurlijk verandering in ga brengen.
Rekenen en kleuren: een ideale activiteit
Over het algemeen kunnen jonge kinderen nog erg genieten van tekenen en kleuren. Niet voor niets zie je in werkboeken van methodes nog veel kleuropdrachten. Juist de momenten dat de kinderen hun taak hebben afgerond of wanneer het schoolse leren wat op de achtergrond raakt, maak ik graag gebruik van spel in circuits. Bij rekenen kies ik daarom vaak in het middagprogramma voor een rekencircuit. Wel kies ik bewust voor verschillende activiteiten, zodat het bij zoveel mogelijk kinderen aansluit.
Zelfstandig aan de slag met de rekenkleurplaten
De kinderen kunnen in principe zelfstandig aan de slag met deze rekenkleurplaten. Zij moeten dan wel het principe van splitsen begrijpen en tot het abstracte oefenen over kunnen gaan.
Rekenkleurplaten splitsen
De volgende vijf rekenkleurplaten kun je vrijblijvend downloaden:
Hoe oefen je met de rekenkleurplaten?
Het splitsen oefen je door eerst de splitssom uit te rekenen. De uitkomst van deze som verwijst naar een kleur die je onderaan het blad ziet staan. Kleur het vlak in deze kleur. Door steeds meer sommen uit te rekenen vul je de kleurplaat. Na het uitrekenen van de sommen kun je de laatste vlakken kleuren in een kleur naar keuze.
Natuurlijk kun je de ontwikkeling van het oefenen van de splitsingen ook zichtbaar maken met een splitsdiploma.