Tijdens het thema agent en boef staat alles in het teken van opsporing, orde en veiligheid. Een leuke en leerzame manier om dit thema spelenderwijs te verdiepen is met het bekende communicatiespel ‘Wie is het?’, aangepast aan de wereld van de politie. In plaats van het klassieke spel waarbij spelers op zoek gaan naar een bepaald karakter, gaan de kinderen op zoek naar… de boef!
Communicatiespel agent en boef
Deze variant van ‘Wie is het?’ is niet alleen spannend en interactief, maar versterkt ook de communicatieve vaardigheden, het logisch redeneren en het luisteren van jonge kinderen. Het is een spel dat perfect aansluit bij de leerdoelen van onder andere taalontwikkeling en sociaal-emotionele vorming. Bovendien biedt het kinderen de kans om actief een rol aan te nemen in een speelse zoektocht, waarbij ze in de huid kruipen van een echte politieagent.
Hoe werkt het spel?
Voor deze politie-editie van ‘Wie is het?’ maak je gebruik van kaarten of afbeeldingen van verschillende ‘verdachten’. Deze verdachten hebben allemaal andere uiterlijke kenmerken: sommigen dragen een zonnebril, anderen een pet of een gestreept shirt. Eén van deze figuren is de ‘boef’, en het is aan de kinderen om deze te vinden.
De kinderen spelen het spel in tweetallen. Eén kind kiest in het geheim de boef, terwijl het andere kind vragen stelt om erachter te komen wie het is. De vragen moeten gesloten zijn, dus met ja of nee beantwoord kunnen worden, zoals:
- “Draagt de boef een bril?”
- “Heeft de boef blond haar?”
- “Draagt de boef een pet?”
Stap voor stap sluiten de kinderen verdachten uit, totdat uiteindelijk alleen de boef overblijft. Het kind dat de boef raadt, wint het spel.
Download communicatiespel politie en boef
Zo gebruik je deze download
- Maak een keuze voor een format van pagina 2 of 3.
- Print deze pagina twee keer uit.
- Lamineer één van de twee pagina’s.
- Keuze 1: snij de linkerkant, bovenkant en rechterzijkant los en vouw de afbeelding naar voren. Doe dit bij alle afbeeldingen
- Keuze 2: laat de kinderen met een whiteboardstift de verdachten wegkruizen.
- Met de tweede uitgeprinte vel knip je alle kaartjes los en stop je dit in een bakje. Zo kan er iemand grabbelen naar welk personage hij/zij speelt.
Waarom inzetten tijdens thema over de politie?
Het spel sluit perfect aan bij het thema, omdat kinderen in de rol stappen van agenten. Ze oefenen spelenderwijs met observeren, analyseren en bevragen. Het spel stimuleert logisch denken én het gebruik van beschrijvende taal, wat de taalvaardigheid ten goede komt. Daarnaast bevordert het de sociale interactie: kinderen moeten luisteren naar elkaar, duidelijke vragen stellen en respectvol reageren.
Extra uitdaging
- Maak zelf personages: Gebruik foto’s van kinderen uit de klas, of laat kinderen zelf een boevenpaspoort maken met kenmerken.
- Gebruik echte politieaccessoires: Denk aan een loep, walkietalkie of politiepet om het spel nog meer tot leven te brengen.
- Koppel het spel aan taalactiviteiten: Laat kinderen achteraf vertellen hoe ze de boef hebben opgespoord of een verslagje schrijven. (groep 3/4)
Met het aangepaste spel ‘Wie is het? – Op zoek naar de boef!’ breng je het thema politie op een speelse en leerzame manier tot leven in de klas. Klaar om samen op boevenjacht te gaan? Sirenes aan, want het speuren kan beginnen!

Dit materiaal maakt deel uit van:
