Spellingverstoppertje

0
2986
spellingverstoppertje

Verstoppertje… een spel dat elk kind graag speelt. Want waar zit diegene verstopt? Door dit spel iets aan te passen kun je er een leerzame variant van maken én zorg je dat de kinderen actief leren.

Bewegend leren spelling

Spelling is eigenlijk wel een vrij saai vak, als je het zo bekijkt. Eigenlijk draait het alleen maar om het schrijven van woorden. Je kunt het niet leuker maken ?! Natuurlijk gaat leren niet om of iets leuk is. Maar ‘het leuke’ oftewel actieve werkvorm zou een middel moeten zijn om je doel: het schrijven van woorden waarbij je spellingsregels toepast. En dit keer heb ik het spel ‘verstoppertje’ omgebouwd tot een spellingsversie. Juist voor die momenten dat er beweging nodig is of wanneer de energie even op is. Juist voor deze momenten zet je de kinderen tot het oefenen met het schrijven van woorden.

Bron: Pixabay

Zo speel je spellingverstoppertje

Deze materialen heb je nodig:

  • Download het document spellingverstoppertje (of lees bij het gebruik van Lijn 3 onderstaande tip)
  • een grote ruimte met obstakes of andere materialen.

Voorbereiding

spelverloop

Laat een leerling uit een hogere groep de kaartjes verstoppen in de ruimte. Deel aan de kinderen een antwoordenblad en potlood/pen uit. De kinderen gaan in de ruimte op zoek naar de kaartjes met de afbeeldingen. Zodra ze een kaartje gevonden hebben, bekijken ze wat op het kaartje staat. Het woord dat bij het plaatje hoort, schrijven de kinderen op het antwoordblad.

Aansluiting bij verschillende lesmethodes

Lijn 3

Download het lege kaartjesblad. Plak de stickers van de eerder aangeboden thema’s op deze lege kaartjes. Lamineer hierna de kaartjes zodat je het nog een aantal jaar kunt gebruiken. Werk je na thema 6 met Staal? Kijk daar voor de aanbevelingen voor de tweede helft van het jaar.

Staal

Bij Staal is het belangrijk om de kinderen de volgende aanpak aan te leren:
* zoek het kaartje
* pak het kaartje
* bekijk de afbeelding
* zeg het woord hardop
* denk aan de categorie, denk aan de regel
* schrijf het woord op
* lees het woord dat je geschreven hebt, hardop op.

Op de kaartjes staan afbeeldingen van een gedeelte van de woorden die aangeboden worden in de dictees van Staal.

Groep 3

Groep 4

Antwoordenbladen

Vorig artikelLesidee valentijn: cijfer- en letterharten
Volgend artikelVerteltafel rond de boerderij
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in