Spelling oefening: spellingseieren

0
241
spelling oefening

Spelling is een vak waarbij je veel moet oefenen. Een dagelijks dictee is dan ook zeker een aanrader. Maar het leren toepassen van spellingsregels leer je door steeds in aanraking te komen en te proberen. Naast de spellingslessen is het dan ook zeker aan te raden om een spelling oefening in te zetten. Dit kunnen ook bewegend leren spellenactiviteiten zijn. Vandaag een oefening dat passend is in de paasperiode of wanneer je werkt over de boerderij.

lesmateriaal eieren

Spellingseieren geven je een spelling oefening

De spellingseieren laten je op een effectieve en leuke manier oefenen met spelling. Hierbij staat het inoefen van spellingsregels centraal en niet het inoefenen van een woordbeeld. In elk ei zit een voorwerp verstopt. Door het ei naar een lamp of de zon te richten ontdek je wat er verstopt zit in het ei. Hierna noteer je het bijpassende woord op één van de werkbladen.

Download de spellingseieren

Antwoordenblad

Gebruikerstips

  • Print pagina 1 zeker 10x uit of kies voor de ‘gewone’ eieren. Alle overige pagina’s heb je maar één keer nodig. Knip alle eieren uit. Plak het paasei met een plakstift op het ei met de afbeelding. Beide eieren met de afbeelding naar boven. De eieren zijn klaar voor gebruik!
  • Je kunt een aantal lege eieren vinden zodat je zelf ook nog afbeeldingen kunt toevoegen. Bijv. woorden die de kinderen bij het dictee over het algemeen nog moeilijk vonden of juist aangepaste eieren bij één van onderstaande activiteiten.
  • Je kunt de woorden laten opschrijven op bovenstaande antwoordbladen, maar je kunt ook met stoepkrijt één groot ei op het schoolplein tekenen waarin de kinderen de woorden opschrijven met stoepkrijt.
  • Noteer of teken op de bladzijde met lege eieren de spellingswoorden die de groep nog niet beheerst. Deze kun je zo herhalen.
oefenen met spelling met eieren

Andere spelsuggesties met de spellingseieren

Naast deze spellingsactiviteit kun je met deze spellingseieren ook bij de volgende activiteiten gebruiken:

  • Woordassociatie: Laat de kinderen om de beurt een ei pakken en woorden benoemen die geassocieerd worden met de afbeelding.
  • verdelen in klankgroepen/ auditieve analyse: Laat de kinderen ontdekken wat er in het ei verstopt zit. Laat ze dit woord in klankgroepen of in klanken verdelen. Mogelijk dat er al een kleuter is die de woorden dan ook kan noteren?
  • Verhaaltjes maken: Verdeel de eieren in drie manden met daarbij de verdeling: personage, objecten en activiteiten. Laat de kinderen uit elke mand één ei pakken. Met deze afbeeldingen gaan de kinderen nu een verhaal bedenken/schrijven. Dit is een andere vorm van de ‘gooi een verhaal-spellen’ die al eerder verschenen.

–> Dit materiaal maakt deel uit van een verzameling lesmateriaal rond pasen, kip en eieren of de boerderij.

Vorig artikelEscape school – het gevaarlijke toverboek
Volgend artikelBezorg liefdespost!
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in