Speel spelletje winter: Sla op de bel -sneeuweditie-

0
714
spelletje winter

Al eerder deelde ik het spel ‘Sla op de bel’ Over het algemeen is dit spel verkrijgbaar, maar nu breng ik hem uit in een aangepaste vorm. Eerder was dit een herfsteditie en vandaag mag ik jullie blij maken met een sneeuweditie. Zodat het nog beter aansluit bij jouw thematisch onderwijs én om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Overigens is dat elk jaar maar de vraag. Door de opwarming kennen we korte(re) vorstperiodes en of er dan ook nog sneeuw valt. Toch is het altijd leuk om een spelletje in de winter te spelen. Dus kom maar op met dit winterweer!

Door spel oefenen met rekendoelen

Mijn uitgangspunt is dat elk kind kan en wil leren. Herhaling en inoefening is erg belangrijk, maar dit hoeft niet op werkbladen. Door bewegend leren of door spelletjes te spelen, ervaart een kind geen leren. Leren kan ook leuk zijn!
Om deze reden kun je verschillende spellen en bewegend leeractiviteiten op mijn website vinden. Leren hoeft niet altijd leuk te zijn en een instructie moet goed zijn, maar je kunt als leerkracht wel keuzes maken in welke verwerking jij inzet.

Zo speel je de winterspel ‘Sla op de bel’

Dit spel kun je- afhankelijk van het focusdoel dat jij centraal stelt- op verschillende manieren inzetten. Dit spelletje winter kan passen bij de volgende leerdoelen:

Oefen met splitsen

Belangrijk is om vooraf af te spreken welke splitsing vandaag centraal staat. De kaarten laat je onder de kinderen verdelen. Eén kaart leg je met de afbeelding omhoog. Ernaast maak je een ruimte waar de kinderen de gebruikte kaarten kunnen neerleggen. Laat de kinderen om de beurt een kaart neerleggen. Is het aantal van beide kaarten samen het splitsgetal? Dan sla je zo snel mogelijk op de bel.

Herken aantallen snel/ verkort tellen

Dit keer verdeel je de kaarten onder de kinderen. Om de beurt leggen de kinderen een kaart op een stapel met de afbeeldingen naar boven. Als ze een afgesproken hoeveelheid op de kaarten samen zien, slaan zij zo snel mogelijk op de bel.

Sommen tot 10

Laat de kaarten verdelen onder de kinderen. Eén kaart leg je op de tafel met de afbeelding naar boven. Naast deze stapel maak je ruimte om nog een stapel te maken. Om de beurt legt een kind een kaart neer. Iedereen telt de beide hoeveelheden bij elkaar op. Is dit het vooraf afgesproken antwoord? Dan sla je natuurlijk zo snel mogelijk op de bel!

Dit materiaal heb je nodig!

Bij dit spel hoort wel een voorbereiding. Je print een aantal maal (afhankelijk van de grootte van het groepje leerlingen) de kaarten enkelzijdig uit. Knip de kaarten en lamineer voor veelvuldig gebruik.

Tip! Maak dit spel extra uitdagend door een ijsblokje of sneeuwbal vast te houden totdat de volgende op de bel slaat.

Vorig artikelDit nieuwjaar vier jij met deze knijpkaarten!
Volgend artikelBeginklank winterbingo
Juf Anja
Als leerkracht (onder- en middenbouw) en ib'er op een basisschool zit ik vol informatie en ideeën om te delen. Ik denk graag projecten en thema's uit, maar geniet ook van het bedenken van een bewegend leerspel om leerstof actief te oefenen. Ik deel graag mijn kennis en praktijkervaring om leerkrachten te ondersteunen in de professionele ontwikkelingen en maak materialen die het leren van de kinderen kunnen ondersteunen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in