Spelideeën bij Twister

0
15517
spelideeën twister

Wie kent het spel Twister niet? Een spel wat zorgt voor gezelligheid, maar waarbij je kunt er ook een educatief tintje aan geven door lekker te spelen maar ondertussen extra te oefenen met de leerstof.  Op welke manier?  In deze blog geef ik meerdere spelideeën Twister om te gebruiken in de klas:

 

Twister – Hoe werkt het spel?

Twister bestaat uit een speelkleed en een draaischijf. De draaischijf heeft een verdeling met kleuren en lichaamsdelen: rechterhand, linkerhand, rechtervoet, linkervoet. Je draait de schijf en ziet nu op welke kleur je welk lichaamsdeel moet plaatsen. Je mag nu niet meer loslaten, maar moet later wel weer een ander lichaamsdeel verplaatsen. Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen: opdrachten voor de hele groep of voor een enkel kind. Dit zorgt voor veel hilariteit! Zelf ben ik erg fan van spelletjes en kunnen de kinderen en ik ook erg genieten van het spelen van spelletjes!  Dus daar moeten we iets mee…

Twister is inmiddels in vele varianten verkrijgbaar:

Spelideeën Twister

Dit spel kun je op veel verschillende manieren inzetten in de onderbouw en middenbouwgroepen. Hierbij een aantal ideeën:

Taal/ lezen:

  • Woordjes lezen:  schrijf verschillende woorden op de stippen. Wanneer een kind een bepaald lichaamsdeel moet plaatsen op de stip, leest hij of zij het woord voor.
  • Hakken/plakken: plak afbeeldingen op de mat. Draai het lichaamsdeel en kleur en plaats je hand/voet op de juiste plek. Laat het kind het woord hakken- en plakken. De anderen roepen zo snel mogelijk het woord.
  • Woordenschat:  teken verschillende afbeeldingen (passend bij thema) of bevestig woordkaartjes op de stip. Wanneer een kind een lichaamsdeel moet plaatsen benoemt de het kind de afbeelding. Je kunt hem of haar ook een zin laten maken met dit woord.
  • Rijmen: teken verschillende rijmafbeeldingen op de mat.  Geef nu deze opdracht: zet je (draai de draaischijf) op een woord dat rijmt op….

 

Rekenen:

  • Tafels oefenen: schrijf verschillende uitkomsten op de mat. Draai de draaischijf en noem nu de tafelsom.
  • Splitsen: Schrijf de cijfers 0 t/m 10 op de mat. Vertel nu een aantal splitsverhaaltjes en laat de kinderen op het andere cijfer van de splitsing gaan staan.
  • Erbij/ erafsommen: schrijf verschillende antwoorden op de cijfermat. Kies het lichaamsdeel door middel van de draaischijf en lees de som hardop.
  • Erbij/ erafsommen: schrijf verschillende sommen op de cijfermat. Kies het lichaamsdeel door middel van de draaischijf en geef het antwoord.

Overig:

  • Verkeersborden oefenen:  teken of plak verschillende verkeersborden op de mat. Geef nu de volgende opdrachten:  Zet je…. op het bord waar je………………..

Dit zijn zomaar een aantal ideeën om het spel twister in te zetten om leerstof te oefenen. Heb jij hier nog iets aan toe te voegen? Laat dit achter in een reactie en ik zal hem toevoegen aan dit lijstje.

spelideeën twister

Gebruik van het Twister kleed

Zelf heb ik ervoor gekozen voor een plastic twister vloerkleed.  Ik schrijf met een whiteboardstift op het kleed zodat ik de mat meerdere keren kan gebruiken. Na gebruik heb ik gekozen om de mat schoon te maken met whiteboardspray. Na een aantal keer hier gebruik van gemaakt te hebben laat de kleur van de mat wat los. Je kunt dit later weer bijwerken door de vakken te kleuren met een merkstift in dezelfde kleur. Een betere oplossing is om alles wat je geschreven hebt te verwijderen met een vochtig doekje.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van het Twister vloerkleed. Het is dan handiger om gebruik te maken van kaartjes met achterop klittenband zodat je de kaartjes goed kunt bevestigen. Dit is natuurlijk even een klusje om te maken, maar je kunt het hierna wel steeds opnieuw gebruiken.

Heb jij een andere tip of een andere ervaring? Deel deze met ons door een reactie te plaatsen.

spelideeën bij twister

Ben je op zoek naar meer bewegend leerlessen voor de onder- en middenbouw? Kijk dan even hier het overzicht van de lessen.

 

Om te bewaren:

zet twister in bij het bewegend leren

Vorig artikelNationale voorleesdagen2016: de krokodil die niet van water hield
Volgend artikela bracelet for mum
Juf Anja
Zelf denk ik graag in projecten/thema's en vanuit mijn ervaring in het basisonderwijs ontwerp ik materiaal dat ondersteunend kan zijn aan het lesdoel en deel ik onderwijstips.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier je naam in